Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Божинов, режисьор: Реалист оптимист съм за българското кино

Проектът му за екранизация на "Чамкория" не получи държавна подкрепа, "Бягство" влиза в салоните през пролетта

| обновено на 13.01.22 в 18:49
Снимка: Facebook/Виктор Божинов


„Чамкория“ е изключително сложен проект, той няма как да се състои без държавна подкрепа. Това каза в Деня на българското кино пред БНР-Бургас режисьорът Виктор Божинов, чийто филм "Голата истина за група Жигули" оглави класацията на най-гледаните родни ленти за изминалата година. Преди дни стана ясно, че екранизацията по едноименния роман на Милен Русков не получава финансиране от сесията на Националния филмов център. Божинов заяви, че генерално проблемите се крият в Закона за българската филмова индустрия и правилника към него:

„Оказва се, че целта не е да се появяват повече и по-добри български филми на автори и екипи, които по някакъв начин доказват, че могат да правят такива филми, а отново се стига до ситуацията, в която се въртят едни интриги на лобита, скандали, разправии и в крайна сметка стана ясно, че този набързо приет закон под натиск просто няма да проработи, така както предупреждаваха голяма част от колегите.“

Филмовият център се оказа в една ситуация на променящо се законодателство, а техният административен капацитет и обема работа, които могат да извършат са доста по-малки от тази отговорност, която им се хвърли с промените в закона, допълни Божинов. Той уточни, че е възможно „Чамкория“ да кандидатства и на следваща сесия:

Но с оглед на така развиващите се отношения и проблеми, се очертава, според мен, поредна нулева година за българското кино. Миналата беше такава и ние се оказваме в ситуацията, в която в пандемия всички европейски държави оказват помощ за авторите, за хората, които създават култура, а България не само, че не подпомага по никакъв начин, а дори за миналата година бюджета за кино ¾ беше върнат в държавния бюджет именно поради невъзможност на НФЦ административно да организира и създаде работеща процедура, защото закона и правилника просто не позволяват такова нещо.“

Божинов съобщи, че филмът му „Бягство“ ще влезе в кината в ранната или късната пролет в зависимост от ковид ситуацията. Оператор е Антон Бакарски, а сценарият е дело на Деляна Манева.

„Реалист оптимист съм за българското кино. То показа, че може да стои сериозно в киносалоните в България, от друга страна има достатъчно примери за успешни български филми, които печелят награди по международните фестивали. Балансът между тези две траектории, според мен е най-важен, защото той би увеличил зрителите за втората група филми, т.е ще започне едно преливане на публики.“

Така ще се изгради зрителски вкус, убеден е Божинов.

Тази седмица излезе решението от сесията на Националния филмов център затова кои филми ще получат държавна субсидия. Подадени са 120 проекта. Определени за финансиране са 14 пълнометражни филма, 3 дебюта на режисьори, 14 късометражни филма и 18 проекта за написване на сценарий. Общият лимит на сесията е 12 720 000 лв.

7 проекта са одобрени в категорията „игрални филми с производствен бюджет над 600 000 лева“. Най-много точки е събрал „Морето от неща“ на режисьора на Станислав Тодоров. Две нашумели книги ще се превърнат във филми с държавна подкрепа. „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова, който ще филмира Петър Попзлатев и „Остайница“. С текста на Рене Карабаш се заема Костадин Бонев. „Разлом“ на  професор Георги Дюлгеров също е сред проектите, спечелили субсидия. 

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол започнаха репетициите на спектакъла "Кой ме гъделичка?"

В ямболския куклен театър „Георги Митев“ започнаха репетиции на спектакъла „Кой ме гъделичка?“ Премиерната постановка ще зарадва най- младата публика на града в началото на ноември.  Автор на пиесата на Румен Николов, а неин режисьор е Евелина Кьосовска.По време на спектакъла зрителите ще могат да се пренесат в два  свята с различни фантастични..

публикувано на 12.10.24 в 10:34

Фестивал на уличните изкуства "6Fest" гостува за първи път в Бургас

Фестивалът за улични изкуства "6Fest" (ШестФест) ще гостува за първи път в Бургас този петък и събота. Ще бъдат представени цирк, театър, огнено изкуство и танци. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас по Фонд „Култура“ и събитията в него ще са с вход свободен. Акцентът ни е насочен към младите хора и затова им..

публикувано на 11.10.24 в 10:10

Мария Лалева: "Пътища от огън" разказва за войната във всеки един от нас

Мария Лалева представя новия си роман „Пътища от огън“ на обиколка в 30 града в страната. В Бургас тя ще гостува на 14 октомври, понеделник.  Това е книга за огнените човешки пътища, по които съдбата ни води, за да спаси красивото, извечното, сияйното у човешкото същество, каза Мария Лалева и добави, че голяма част от нея е..

публикувано на 11.10.24 в 09:10

Виктория Бешлийска: Важно е да осмислим какви видими и невидими нишки имаме с другите

Съдбите на 7 жени за 130 години се преплитат в романа "Нишка". Това е третата книга на Виктория Бешлийска, тя излезе през юли и се превърна в една от най-търсените и четени в съвременната българска литература. Тази вечер бургаските читатели се срещат с авторката, която бе гост в предаването " Булевард Демокрация" на БНР Бургас. Елена е градът, в който..

обновено на 10.10.24 в 17:49

Представят в Бургас новата книга на Мария Лалева

Един от най-обичаните и четени съвременни български автори - Мария Лалева, ще представи премиерно новата си книга "Пътища от огън" в Бургас. Тя ще очаква всички желаещи да се срещнат с нея от 18:00 ч. на 14.10.2024 г. (понеделник) в хотел "Приморец". Входът е свободен, ще има книги на място, както и възможност за автографи. Сюжетът, събран на..

публикувано на 10.10.24 в 11:30

Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиерата на филма за Гунди

Актьорът Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиерата на филма „Гунди – Легенда за любовта“ на  12 октомври от 19:00 ч. в Културен дом НХК.  Маринов, както и единият от продуцентите на филма -Андрей  Арнаудов ще присъстват на предпремиерата в Бургас по покана на Община Бургас. Жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат трите най-нови..

публикувано на 10.10.24 в 11:15

Васил Славов представя в Бургас биографичната си книга

Българският поет и писател Васил Славов, който живее в Питсбърг, Пенсилвания представя в Бургас автобиографичния си роман „Строфи на кръвта“. Разказаното в книгата е провокирано от личната история на писателя – второ поколение емигрант. Особено ценни за сюжета са писмата от семейния архив между писателите-дисиденти Георги Марков и..

обновено на 10.10.24 в 09:02