Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат около арт-кафетo на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас


Докладната записка за отдаване под наем на арт кафе в района на ремонтираната ул. „Алеко Константинов“ предизвика дебати в Общинския съвет в Бургас. Предвижда се след публична тръжна процедура обектът да бъде отдаден под наем за срок от 5 години. В края на миналата година, местният парламент реши да бъдат предоставени отстъпки за наемателите на общински преместваеми обекти в района. Причината – мястото да може да се развие като занаятчийска, културна и туристическа зона. Според част от общинските съветници обаче по този начин няма да бъдат равнопоставени всички наематели на общински обекти, особено имайки предвид икономическите последици вследствие на ковид пандемията.

Георги Дракалиев обясни, че при предишни негови питания до местната администрация, от там са посочвали, че на мястото ще бъдат обособени преместваеми обекти за занаятчийска дейност, свързана с бургаския регион. „Само преди 3 месеца беше внесено предложение от страна на общинската администрация за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С това решение – една година напред да бъдат освободени от заплащане на таксите всички, които поставят преместваеми обекти на ул. „Алеко Константинов“ и по ул. „Св. св. Кирил и Методий“, а след това таксите да бъдат намалени наполовина. В крайна сметка там се появява кафе, което ние ще да дадем за 5 години напред под наем. Наемателят на кафето ще заплаща наем за тези 26 кв. м. закрита площ, но към тях са изградени 80 кв. м. подиум с красив декоративен навес. Върху тези 80 кв. м. той има право да постави маси и столове към кафенето, като според Наредбата няма да заплаща една година наем за тях. Действително правим сериозна услуга на бъдещия наемател на това кафе“, поясни той.

Съветниците от ПП „Средна европейска класа“ не подкрепиха предложението. „През октомври не подкрепихме предложението за една година освобождаване от наем, защото и тогава, както и сега, смятаме, че това изпраща лош сигнал към останалите участници в сферата на търговията и услугите и създава привилегировано положение на едни спрямо други. Някой ще получи изключителен бонус в конкуренцията спрямо останалите кафета. На около 100 м. от това място, вчера един наемател на кафе реално сложи край на своя бизнес заради невъзможност да покрива сметките си“, посочи Красимир Калудов от партията.

Според Община Бургас обаче няма да се създаде нелоялна конкуренция. Не говорим за нулев наем на пространствата, посочи зам.-кметът Диана Саватева. „Така приетата промяна касаеше оформянето на зона за приоритетно развитие на култура и творчески индустрии, но това беше свързано изцяло с тротоарното право. Облекчението през първата година е точно за организиране на събития в тази част – ул. „Алеко Константинов“, малката отсечка от ул. „Св.св. Кирил и Методий“ и площада, за базари, творчески изложения. В този план не се променя характеристиката на ул. „Алеко Константинов“. В момента подготвяме събития, които ще се провеждат всяка седмица, когато времето стане по-топло. Идеята ни е първите две пилотни издания да бъдат през март“, поясни тя.

Диана Саватева допълни, че Община Бургас планира общи събития с Камарата на занаятчиите, Дружеството на художниците и студентите от НХА. „Идеята ни е един ден от седмицата да бъде обявен за творчество и сръчност, където представители на тези организации да могат да излагат своята продукция“, допълни Саватева. В момента главният архитект на Бургас изготвя и схема по какъв начин те да бъдат разположени в района. Живко Димитров от местната администрация обясни, че изискванията към бъдещия наемател са да предостави част от свободното пространство на кафето именно за разполагане на занаятчийски стоки и това да става безвъзмездно.

„Обектът, който се отдава под наем е чрез тръжна процедура, публична. Няма вариант наемателят да бъде избран директно по някакъв начин. Кафето не се дава на някого. Кафето се дава на този, който спечели търга. Да, наемателят ще си плаща наема въз основа на достигнатата тръжна състезателна цена“, поясни той. Димитров допълни, че вече има интерес към арт –кафето, има и постъпили запитвания за него в Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акушерско училище за родители отваря врати в Бургас за месец

Акушерско училище за родители, чиято цел е да предостави на семейства необходимите знания и умения за здравословна бременност, успешно раждане и грижи за новороденото, отваря врати в Бургас. Инициативата е на акушерката Радост Николова и се осъществява с подкрепата на Община Бургас. В рамките на едномесечния курс родителите ще имат възможност да..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

"Спри! Дай път на пешеходец" напомня в разгара на лятото БНР-Бургас

Лятното издание на кампанията на БНР-Бургас „Спри! Дай път на пешеходец“ ще се състои днес от 9.30 в Морската градина. Събитието е част от програмата за отбелязването на 145-годишнина от създаването на МВР в Бургас.  От началото на годината у нас са станали общо 3 259 катастрофи със 199 загинали и над 4000 ранени. При сравнение с данните за..

обновено на 05.07.24 в 07:27

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29