Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След оспорването на последната сесия:

Пробно онлайн обучение днес на бургаския Общински съвет през ZOOM

Проблеми с интернет и неподходяща платформа на дистанционните заседания причинила техническите проблеми

| обновено на 02.02.22 в 15:20

Пробно онлайн обучение на бургаския общински съвет през платформата ZOOM ще има днес в 16 часа. Причината са проблемите с видеоконферентната връзка от последното заседание, заради които съветници оспорват валидността на сесията пред областния управител. Две години правим дистанционни заседания, за първи път имаме проблем, коментира заместник-председателят на общинския съвет Станимир Апостолов:


"На два пъти се наложи да рестартираме системата. Дневният ред бе много къс, но заседанието продължи 3-4 часа заради тези технически неуредици. Специалистите ще кажат дали има техническа причина. Всички гласувания, макар и със закъснение, преминаха и всеки глас беше отчетен. Не мисля, че някой не си е реализирал вота. За в бъдеще ще се ползва най-вероятно друга онлайн платформа, най-вероятно  ZOOM." 

Доставчикът е сериозна фирма, която обслужва и парламента и големите общини, с достатъчно опит. Санкциониращият орган ще каже дали има основание за прегласуване и как ще се подходи, смята Апостолов. 

Сред общинските съветници, които сигнализираха за техническите гафове в сесията е Георги Дракалиев. От ВМРО също настояват за проверка с писмо до кмета Димитър Николов, в което сигнализират за  несъответствия между проведените гласувания и отчетения от системата резултат :

"Искаме да бъде направена вътрешна проверка от негова страна, за да се установи дали има незаконосъобразно взети решения. Имаше случаи общински съветници гласуват по една точка докато тече гласуване по друга. Изказват се за докладна записка, която смятат, че в момента се обсъжда, а тя е минала преди 10 минути. Така действително е възможно да има хора, които са гласували за точка, без да желаят. Кметът има възможност да върне в Общинския съвет определени решения, ако се установи, че са незаконосъобразни."

Всички от взетите решения засягат общината и нейните жители, точки за урегулиране на ПУП-ове, докладни записки за разпределяне на финансови средства, избор на представители на общината в различни дружества, добави Дракалиев. 

Проблемите в последното заседание на Общинския съвет в Бургас са възникнали от системата за онлайн комуникация. Фирмата, която отговаря за техническото обезпечаване на заседанията, е направила своя проверка. Председателят на Управителния съвет на "Контракс"  Йордан Йорданов коментира пред БНР-Бургас:


"Имало е проблем с видеоконфератната връзка и интернета, който са ползвали някои от общинските съветници в отдалеченото заседание. В такива случаи хората работят от някъде и сами си осигуряват интернета. Ние имаме договор за софтуера, т.нар. информационна система за общински съвети, която позволява най-различни функционалности-цялостното провеждане, подготовката на документите, работата в комисиите, вземането на думата, изготвянето на дневния ред, гласуването, но тя няма общо с онлайн платформата, която се използва. Няма гарантиран достъп на никоя онлайн платформа, дори и на заседания в Брюксел на най-високо ниво са се получавали сривове."

От фирмата препоръчват да се закупи онлайн платформа, тъй като досега е ползвана безплатна версия, която не е с достатъчно качество. Становището е изпратено до председетеля на Общинския съвет Севдалина Турманова и заместник-кмета по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев. 

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две досъдебни производства за купуване на гласове в Ямболско

В ямболска област при специализирана полицейска операция, свързана с политическите права на гражданите, са образувани две досъдебни производства за купуване а гласове, проверена е информация за опити за влияние върху вота чрез опрощаване на дългове. Служители от Икономическа полиция съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите в Сливен..

публикувано на 04.10.24 в 15:47

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 9 октомври

БНР-Бургас организира първия безплатен диспут за предсрочните парламентарни избори за 51-ят парламент, насрочени за 27 октомври.  Той ще се състои на 09.10.24 г. от 13:05  до 15:00 часа.   Диспутът е на тема: „Възможна ли е формула за стабилно управление - компромиси и решения? Приоритетите за развитие на страната и региона в сферата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:13

399 783 бюлетини ще бъдат отпечатани за Бургаски изборен район

399 783 броя бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 27 октомври във Втори изборен район – Бургас, съобщава Районната избирателна комисия, която одобри тиража и графичния файл с предпечата й. Комисията потвърждава, че графичният вид на хартиената бюлетина съответства на регистрираните политически партии и коалиции за вота. След като..

публикувано на 03.10.24 в 15:45

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК, съобщават от правителствената пресслужба. Ср окът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина изтече.   Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

платена публикация
С музика и рози „БСП-Обединена левица“ даде старт на предизборната си кампания в Бургас

С червена роза в ръка, 28-те кандидати за народни представители от коалицията „БСП – Обединена левица“ , с бюлетина №28, дадоха официален старт на предизборната си кампания в Бургас. Под звуците на емблематична музика те преминаха през центъра на морския град и се срещнаха със своите симпатизанти, които се бяха събрали в пространството около..

публикувано на 02.10.24 в 11:49

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 09:43

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 000 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и ще ги..

публикувано на 02.10.24 в 08:54