Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отровиха 4 защитени лешояда в Котелско

Снимка: Зелени Балкани

Четири черни лешояда са открити мъртви, след отравяне край котленското село Тича, съобщи Ивелин Иванов от природозащитната организация „Зелени балкани“. Сред умъртвените е и първата излюпена  у нас птица, наречена Мицев- Боев, след като десетилетия вида се смяташе за изчезнал в България. Предстои аутопсия на птиците в Стара Загора в спасителния център на организацията. Тъкани от тях ще се изследват от лаборатории в България и Испания, в рамките на проект Светло бъдеще за черния лешояд.

Сателитните предаватели на лешоядите са дали сигнал до служителите, че нещо нередно става с тях. Намират ги в район, в който са изхвърлени трупове на две овчарски кучета, каза Иванов.  

"Черните лешояди са станали жертва на вторично отравяне. Някой е отровил въпросните кучета, изхвърлил ги е на една поляна, те са яли от тях и са се отровили."  

Ивелин Иванов, Зелени балкани / Снимка: Стоян Радев

Иванов коментира, че това не е само голяма загуба за България, но и за света.  

"Тези конкретно си имат имена, имат си история, имат си съдби. Зад тази история стоят десетки и стотици хора от цяла Европа."  

По случая е образувано досъдебно производство, а предвиденото наказание в закона е до 5 години лишаване от свобода и между 5 и 25 хиляди лева глоба. Полицията издирва извършителя. Три от отровените птици, са дарение от Испания.  


снимка: МОСВ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна реорганизация на движението на автомобили в Царево

На 23 август 2024 г. от 08:30 до 11:00 ч. ще бъде затворен за движение участъкът от кръстовището на ул. „Михаил Герджиков“ и ул. „Пенека“ до кръстовището на ул. „Крайморска“ и ул. Тракия. Това съобщи Община Царево. Затварянето се налага поради извършване на неотложен ремонт на сградата на Районен съд Царево.  За този период можете да използвате..

публикувано на 22.08.24 в 15:58

"Булевард Демокрация" на 22 август:

Преди по-малко от 3 часа всички разбрахме, че настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще си запази поста, защото така реши президента Румен Радев. Седмите предсрочни парламентарни избори ще бъдат на 27 октомври, но в случай, че  Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Мисля, че през последните 10 дни президентът събра най-много откази на..

публикувано на 22.08.24 в 14:53

Поморие остава без вода в петък заради авария

Водата ще бъде спряна утре ( 23.08.2024 г.) в град Поморие поради авария на главния довеждащ водопровод, съобщават от ВиК. Очаква се смущения да има  от 08:00 до 18:00 часа В случай че аварията бъде отстранена по-рано, водоподаването ще бъде възстановено преди 18:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 14:09

През октомври започва реконструкция на сградата на община Средец

Шестмесечен ремонт, включващ саниране и поставяне на фотоволтаична система започва на сградата на община Средец. Преди дни кметът Иван Кичев подписа договор с фирмата изпълнител на проекта. Реализирането му ще е с безвъзмездна финансова помощ за близо 1 млн лева по Програмата за развитие на селските райони.  Ремонтът започва в края на..

публикувано на 22.08.24 в 13:32
Снимка: Профилирана гимназия Васил Левски - Ямбол

В Ямболска област 30% не са се явили на матурата по БЕЛ днес

В Ямболска област 30 процента от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и едно елховско е проведена днес матурата по български език и литература, като на нея участие са..

публикувано на 22.08.24 в 13:31
Снимката е илюстративна

Сливенска област е на 13-о място по заетост в страната

Сливенска област е на 13 място в страната по заетост на населението, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени.  Коефициентът на заетост в областта за периода е 51,8% при 53,2% за страната. Заетостта при мъжете е 60%, а при жените..

публикувано на 22.08.24 в 13:02
снимката е илюстративна

Допълнителна паркинг зона за феновете на „Егаси феста” в Бургас

Буферен паркинг ще бъде обособен на ул. „Булаир“ за музикалния фестивал „Егаси феста” . Специалната зона ще разполага с места за около 120 автомобила, а работното време е съобразено с програмата на двудневното събитие - от 17.00 часа до 08 часа сутринта. Извън тези часове автомобилите ще бъдат репатрирани. Наши и световни рап легенди се..

публикувано на 22.08.24 в 11:52