Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетът "Пепеляшка" на бургаска сцена тази вечер

Балетът „Пепеляшка“ ще бъде представен тази вечер в залата на Бургаската опера. Като Пепеляшка ще дебютира Даниела Туртуманова: 

"Ще ви отведем в един приказен свят! Спектакълът е сложен, сюжетът е познат на всички. Хореографията и режисурата са на Хикмет Мехмедов. Спектакълът е много приятен за публиката и за изпълнителите. Репетициите вървят динамично, голяма подготовка се изисква. Нашето нетърпение е голямо и всички артисти очакваме с нетърпение спектакъла!"  


    

В ролите на приказния сюжет, по музика на Сергей Прокофиев бургаската публика ще види още Емил Йорданов, премиер-солист на Софийската опера и балет и на Бургаската опера, ще бъде в ролята на Принца. Като Феята на сцената във вторник ще се представи Анелия Иванова. В образите на сестрите на Пепеляшка дебютират: Емона Георгиева, която направи блестящ дебют на бургаската сцена в ролята на Маша в „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски през м. февруари т. год., и Натали Иванова. Като Мащехата ще се представи Елена Георгиева /дебют/. В ролята, на Учителя по танци, също дебютна за него, влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков. Дебют в образа на Шивача прави и премиер-балетистът Даниел Тичков. Бащата на Пепеляшка ще бъде Светлан Николов. Като Шивачки ще се представят Яна Бердута и Ива Овчарова. В образите на приятели на принца влизат: Теодор Цаков, Даниел Тичков,  Кирил Филипов и Стефан Типиков. Във фееричния Валс-мазурка участват като солисти: Яна Бердута, Ива Овчарова, Ивана Фиалковса, Събина Косева, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Стефан Типиков. В красивата балетна феерия вземат участие и артисти от ансамбъла на Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Постановката на „Пепеляшка“ има  сантиментална стойност за почитателите на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов, който за съжаление вече не е между нас. Неговото невидимо присъствие остава на сцената – чрез приказните декори, сред които се играе балетната постановка. Атрактивните костюми на балерините са дело на неговата съпругата, също покойната Цветанка Петкова-Стойнова,  и, както винаги, се отличават с премерена пищност, изящна и прецизна ръчна изработка на всеки детайл и характерен разпознаваем стил, носител на творческото амплоа на създателя си. 


Балетът „Пепеляшка“ е базиран на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е възложена на Чайковски, но композицията не се реализира. Сергей Прокофиев пише произведението си между 1940 и 1944 година, прекъсван от събитията през Втората световна война.

Балетът "Пепеляшка" ще се играе тази вечер от 19 часа в залата на Операта
ровече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опера на площада с Culturama Fest Water Live в Поморие

Джаз на площада, класика в зала и опера край морето – това ви очаква в Culturama Fest Water Live в Поморие днес и утре. Фестивалът гостува в морския град с избрани елементи от своята програма. Темата, на която е посветен фестивалът тази година, е водата. Програмата ще бъде открита тази вечер от 19 часа на площада пред читалище „Просвета..

публикувано на 13.09.24 в 08:57

Трети аполонийски храм откри екипът на доц. Кръстина Панайотова на остров „Св. Кирик и Юлита“

Трети храм от времето на първите заселници на Аполония откри екипът на доц. Кръстина Панайотова на разкопки на остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол.  Първият храм, чиито останки бяха намерени там, е на бог Аполон. Има исторически извори, които доказват, че там е била и 13-метровата статуя на Аполон Лечител – покровител на града. На мястото са..

публикувано на 12.09.24 в 16:43

Зорница-София снима на Ченгене скеле новия си филм (ВИДЕО)

До 20 септември рибарското селище Ченгене скеле край Бургас е снимачна площадка за новия български филм "Три килограма щастие". Режисьорът Зорница-София дойде за срещата с медиите по вода, а екипът гръмна шампанско за успех на продукцията. В лентата участват  Стефка Янорова, Владимир Зомбори, Дария Симеонова и Герасим Георгиев-Геро...

обновено на 12.09.24 в 16:43

Спектакълът "Жив" с поезия на Христо Фотев отново ще бъде представен в Бургас

Ники Илиев, Любомира Башева и талантливи млади актьори ще участват в поетично-музикалният спектакъл „Жив”  с поезията на Христо Фотев, съобщават от Община Бургас.  Той ще се състои на 12 септември, от 19:00 часа, в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти..

обновено на 12.09.24 в 15:47

Играят "Не сме от тях" по Чудомир на сцената на Летния театър (ОБНОВЕНА)

Поради непредвидени обстоятелства, постановката „Не сме от тях” по Чудомир се отменя. Билети ще се връщат тази вечер след 18:30 часа на касата на Летния театър.  Закупилите билети онлайн, трябва да се свържат с платформата, от която са придобити, за да им бъдат възстановени парите. Организаторите се извиняват за причиненото неудобство...

публикувано на 12.09.24 в 09:55

Художничката Силвия Басева гостува с "Фрагменти" в Бургас (СНИМКИ)

Силвия Басева  откри изложба "Фрагменти" в бургаската галерия "Неси". Тя гостува със свои творби за първи път в морския ни град и представя малко над 20 картини на тема "градски пейзажи".   "Това се превърна в моя любима тема през последните години. Спонтанно избирам обекта, запечатан във фотография, който след това прехвърлям на..

публикувано на 12.09.24 в 09:09

Напусна ни скуптора Огнян Петков

Бургас изгуби голямо име в сферата на изкуството - напусна си световнопризнатия скулптор -Огнян Петков. Огнян Петков  е завършил ССХУ в гр. Казанлък и Художествената академия в гр.София, специалност Скулптура. Има многобройни изяви в Германия, Франция, Чехия, Русия. Активно участваше във Фестивала на пясъчните скулптури. Негови творби са..

обновено на 12.09.24 в 08:18