Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна в Бургас обработката на тревни площи срещу кърлежи

От "Дезинфекционна станция" - Бургас пръскат и срещу ларви на комари



С настъпването на пролетта започнаха и превантивните дейности по обработка на тревни площи срещу кърлежи и пръскане срещу ларви на комари. Те ще продължат повече от месец на територията на община Бургас. Извършват се по предварително обявен график на Дезинфекционната станция. 

Срещу комари ще се третират регистрирани водни биотопни зони - с биологични препарати, създадени специално да унищожават ларви. Те са безопасни за хора,  пчели, бозайници, риби и птици. 

Дезинфекционните мероприятия по настоящия график ще продължат до 10 май, каза инж.Нели Бойчева, управител на  Дезинфекционната станция в Бургас:

„Започнахме с профилактична дезакаризация на тревни площи, която обхваща паркове, градини, детски площадки, зони за свободно пуснати кучета, сборните пунктове за продуктивни животни и подходите към тях. Успоредно с това започнахме и наземни ларвицидни обработки срещу комари. Третираме регистрирани водни биотопни зони с биологични ларвициди. Това са биотопи в р-на на бургаските солници, на кв.„Сарафово", пръснати водоеми и биотопна растителност в Приморски парк, в парк „Езеро", на „5 километър", Гробищен парк, кв.„Крайморие", крайбрежна растителност езерото „Вая", в посока „Лозово“, „Долно Езерово“ и „Горно Езерово". Също регистрирани биотопни зони има в районите на селата Маринка и Извор. 

Обработките се извършват с биологични ларвициди, които са безопасни. 

Пуснали сме уведомително писмо за всички пчелари, които са предупредени по отношение на дезакаризацията на тревни площ.За ларви на комари обработките се извършват от 8:30 часа,  най-късно до 13:00 часа приключват.  

Дезакаризацията на тревните площи се извършва от 6:00 часа, максимум до 10:00 часа. В обработените тревни площи се поставят табели и на видно място се слагат стикери за да се спазва посоченият карантинен срок. 

При влошени метеорологични условия - дъжд и силен вятър няма как да извършваме нашата дейност., затова отменяме обработките. Когато продължим, следваме графика и уведомяваме в графика. 


Работим и по сигнали на граждани. Предходната седмица имахме сигнали за кърлежи в района на парк „Езеро", конната база там, както 
и сигнал за кърлежи в междублоково пространство в бургаския к-с „Изгрев“, където е извършена веднага дезакаризация", поясни Бойчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18