Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаското спортно училище ще има нова сграда

В момента се изготвя идеен проект за изграждането на сградата, която ще бъде до „Арена Бургас"

Снимка: Свобода Атанасова




49 години от създаването си отбелязва днес бургаското спортно училище „Юрий Гагарин“. Има възможност то да се премести в една обща нова сграда, вместо настоящите три. Работи се по идеен проект и са водени предварителни разговори за финансирането му. Теренът ще бъде близо да спортната зала „Арена Бургас“, която все още не е завършена и няма акт 16. 

Община Бургас ще предостави идеен проект за изграждането на новата обща сграда на спортното училище, каза директорът му Янчо Стойчев:


„Ние сме държавно спортно училище и от Общината поеха този ангажимент  да предоставят идеен проект, заедно с КСС, конкретно място, където да се случи този проект и разрешение за строеж. При нужда проектът ще се дофинансира от Община Бургас. Към момента идейният проект е почти готов, като крайният срок е до края на май.  В момента изпреварваме сроковете и това най-вероятно ще стане по-рано."


Училището е дало много легенди, не само на българския, но и на европейския и световен спорт, каза в Бургас председателят на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Иван Ченчев:


„За едно такова спортно училище, с толкова мащабна дейност аз съм впечатлен. Това спортно училище е дало много легенди на българския, европейския и световен спорт и продължава да дава. 321 са учениците към момента, с 50 преподаватели и треньорски състав, 9 вида спорт се развива тук. Когато дойдох  в Бургас още в миналия Парламент, в качеството ми на председател  на комисията по децата, младежта и спорта,  бях тук за да се запозная с проблемите по строителството на новата спортна зала в „Арена Бургас" разбрах и за проблема със сградния фонд на спортното училище. Пуснах при връщането ми в София едно официално писмо до служебния спортен министър, за проблема със спортната база и какво може да се направи за да се задействат институциите и да има училището  нова сградата."

Празничното събитие отбеляза и легендата в спорта Антон Коджабашев, който е и съветник на министъра на младежта и спорта:


„Аз ще се върна малко назад във времето, преди 20-ина години бях общински съветник в Бургас и бях председател на спортната комисия, многократно отправях апел, ако има някаква възможност да се стартира проект за спортно училище. Самият аз не съм учил в спортно училище, а в ССУМОР,  но всичките ми колеги, които бяха борци, щангисти, боксьори, лекоатлети, плувци, но учиха в бургаското спортно училище и постигнаха върхови успехи на републиканско, европейско и световно ниво. Когато апелирах да има някакъв проекта за обща спортна сграда, някои от Общината ме нарекоха мечтател. Наистина съм бил мечтател, но се радвам, че сега моята мечта се сбъдва. "

Директорът на спортното училище Янчо Стойчев посочи и част от успехите, с бургаско участие:


„За 2021 година имаме олимпийска шампионка - Стефани Кирякова, с отбора по художествена гимнастика. В новия ансамбъл също имаме възпитаничка на спортното училище - Женя Трашлиева. Имаме трето място на световно първенство по борба за кадети, имаме европейски шампиони по акробатика, както и трето място на световно първенство по акробатика, световен шампион по борба за ученици, второ място на европейско първенство по борба. Републиканските ни титли са също много, като само над 300 са медалите от държавни първенства", обясни Стойчев. Има ученици и с академични успехи, от участия в олимпиади по философия. 


„В новия бюджет са предвидени повече средства за спорт. Те са с близо 26-27% повече, в сравнение с предходната година. Допълнително има 100 млн.лв, които са заделени за строителство, свързано със спорта", посочи Иван Ченчев.


61-годишнината от първия космически полет на патрона на училището „Юрий Гагарин“ също беше отбелязана днес, както и открита  изложба, с портрети на бивши директори на училището.

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48