Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцьор, роден в Руанда, с представление в Бургас (видео)

Танцовият спектакъл „Royalty” ще бъде представен тази вечер пред бургаската публика. Той е създаден от африканския хореограф, режисьор и преподавател Мугиша Франк. 

Франк е роден в Руанда, но творческият му път го води до Уганда, Танзания, Южна Африка, България, Румъния, Франция, Белгия, Испания, Германия и САЩ.

За себе си той споделя, че танцът е неговият живот.

„Движението като цяло е това, което ме вдъхновява. Експериментирам с много стилове, но това, което усещам най-близо е традиционният танц на Руанда.

В последно време ме вдъхновява и съвременния танц. Той ми дава свобода, няма рамки и ограничения за мен. Танцът е като един чадър, с който може да експериментираш с нови движения, посоки и нива на танца.“


Мугиша разказва, че е тежък пътя на независимите артисти в Африка.

„Голяма благословия е, но и голямо предизвикателство. Много хора вече представят себе си с танци. Но не е лесно, защото нямаме изградена културна индустрия като в Европа фестивали, фенове, финансиране, създатели на спектакли.  Но е и възможност, защото може да творим.

Затова и се срещаме независими артисти, влагам моята енергия в това да променим ситуацията. Интересувам се как можем да създадем инфраструктура, физически места, където можем да представяме творчеството си, да преподаваме. Има нужда от програми, които да ограмотяват младото население. Правим каквото можем, това е моят живот.“

Франк е член на организацията ,,In movement art for social change“, която помага на млади африкански деца да се развиват и да намерят своя път в нелекия им живот.

Започва да се занимава професионално с танци през 2012 г., като се обучава в различни танцови стилове с едни от най-добрите африкански преподаватели.

През 2015-та година изкуството го отвежда за 10 месеца в България.

„Живях за 10 месеца в София през 2015-та година и срещнах много танцьори, с които се колаборирах и създадохме много спектакли и преподавахме.“

Мугиша Франк е в Бургас по покана на Петя Стойкова и сдружение Танц БГ.


В продължение на два дни той проведе танцов уъркшоп за млади танцьори.

„Танцът е обмен на енергия между хората. Всички усетихме удовлетворение от резултатите. Наслаждавам се да уча хората и да им давам от моята енергия . Посрещнаха ме много топло и гостоприемно и съм щастлив, че съм тук."


Неговият авторски спектакъл „Royalty” ще бъде представен тази вечер в Бургас.

"Той беше създаден  през 2019-та година от мен и поетът от Северна Каролина CJ Suitt. Това е ритуал. Обединява ритуала и представление. В него разказваме за начина, по който изискваме и запазваме своята сила, която притежаваме.

Най-големият въпрос е „Кои сме ние извън политиката на разпознаване?“ Например – дали се идентифицираш като мъж или жена или като бял или чернокож.  Трябва да разберем какви сме ние, извън тези пластове.“

Танцовият спектакъл „Royalty” може да бъде видян тази вечер от 20.00 ч. в Държавен куклен театър – Бургас.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

обновено на 19.09.24 в 10:18

Милко Божков гостува с изложба в Бургас

Бургаската галерия „Пролет“ ще представи изложба живопис на Милко Божков. Откриването е днес, 19 септември, с вернисаж от 17 до 19 часа . Изложбата ще продължи до 19 октомври.  Милко Божков е роден 1953 година. Завършил е Художествената гимназия София и Националната художествена академия, специалност живопис. Носител е на националните..

публикувано на 19.09.24 в 09:06

Юлияна Антонова - Мурата представя новата си книга за Япония в Бургас

Юлияна Антонова – Мурата ще представи днес в Бургас новата си книга “Хай хай, Япония”. Тя е поредна в четирилогията посветена на островната държава, предишните й са „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. В новата има колекция от кратки разкази за хората в далечна Япония. В нея са включени конкретни случки,..

публикувано на 18.09.24 в 10:05

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да излезе, Катя и Здравко ще зарадват почитателите си в морския град. Албумът ще се казва „Случва се..

обновено на 17.09.24 в 12:55

Майстори на карикатурата се събират в Черноморец

Кметът на Община Созопол получи шарж от един от най-добрите художници - хумористи, участници в Международния фестивал на хумора в изкуството „Черноморец се смее“ в морския град. Във фоайето на Народно читалище „Димо Николов 1908“ в Черноморец е експонирана изложба "Балканска карикатура" от фонда на Фондация „Имеон-Балкани“ с творби от популярни..

публикувано на 17.09.24 в 08:36

Близо 100 детски творби са включени в осмата книжка "Приказни истории с БНР - Бургас"

Над 300 деца са изпратили свои творби за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. Те са от цялата страна, като освен от големи училища от областни градове, свои творби за изпратили и ученици от малки населени места. Близо 100 са истории, които след селекция от авторитетно жури са публикувани в осмата поредна..

публикувано на 16.09.24 в 09:40

Мария Мутафчиева -Мери: Елате на концерта ни по повод Първия учебен ден, ще бъде празник!

Мери Бойс Бенд канят на концерт за началото на новата учебна година в Бургас. Инициативата е съвместна с Общината и е под надслов "Отива си лятото, идва есента" и предстои на 16 септември, на открита сцена „Охлюва“.   Първият учебен ден е празник и той ще стане още по – хубав, когато го отбележим заедно, в това е убедена Мария..

публикувано на 16.09.24 в 09:20