Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики четвъртък е

Снимка: БГНЕС

Според православната църква на Велики четвъртък са извършва Тайната вечеря на Христос с 12-те апостоли, на която предсказва предателството на Юда.
В началото на вечерята Христос измива краката на учениците си в знак на крайно смирение. Преди това  е изпратил в Йерусалим апостолите Петър и Йоан, които приготвят пасхална трапеза с незаквасен хляб и вино. По време на вечерята Христос им казва, че един от тях ще го предаде. На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носене му от Христос към Голгота

От дните в Страстната седмица  днешният Велики четвъртък е най-наситен с ритуали и традиции. Рано сутринта днес или на Велика събота се боядисват великденските яйца.

Според традициите в ранното утро на Велики четвъртък, още преди първите лъчи на слънцето, се боядисат великденските яйца. Червеният цвят, който е символ на Христовата кръв е отреден за първото яйце. С него се прави кръстен знак - първо върху челата на децата, а след това и на всички останали от семейството, за да са здрави и червени. После го оставят при домашната икона. Там то стои до Велики четвъртък на следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето. Вярва се, че първото червено яйце може и да лекува. 

На Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. За разлика от другите дни през Страстната седмица, днес е разрешено почистването на дома. От къщата се изхвърлят всякакви вехтории и непотребни вещи, затова денят се нарича още Чистият четвъртък – времето, в което пречистваме не само дома, но и мислите и душата си.

Този ден се тачи и за предпазване от градушка, затова жените не работят, а извършват ритуалите, които са свързани с почистването на дома и подготовката за Великден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на..

публикувано на 22.08.24 в 09:27

В Малко Търново канят на Летни културни празници

Традиционните Летни културни празници в Малко Търново престоят в края на тази седмица. Те ще се проведат от 23 август (петък)  до понеделник, 26 август. Това е тяхното 32 издание през годините. Провеждат се през втората половина на август, непосредствено след тържествата в местността Петрова нива. И тази година в програмата са включени..

публикувано на 22.08.24 в 09:20
Иван Гайков, кмет на Приморско

До две години Приморско ще е с нов парк

Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник областният управител проф. Мария Нейкова и кметът Иван Гайков подписаха договора, с който държавата прехвърля безвъзмездно поземлени имоти на морската община. Те са на бившето военно поделение в града. Ще бъде устроен парк с алеи за озеленяване и места за отдих. Предвидена е сцена на..

обновено на 22.08.24 в 08:12

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък за района на Елхово. Причината е подмяна на предавател, излъчващ сигнала на радиото.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08