Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският посланик: Странджа има потенциал за туризъм

3
Посещение на японския посланик Н. Пр. Хироши Нарахира в Странджа
Снимка: Валентин Атанасов


 

Японският посланик Н. Пр. Хироши Нарахира и Първи секретар Аои Ямагиши бяха на посещение в района на Странджа, където се запознаха с традициите и обичаите, характерни за региона, и проследиха възможностите за туризъм и климатолечение.

„Бях дълбоко впечатлен от красотата на планините и морето, както и от богатата история. Имах възможността да се докосна и до местния фолклор, от който също имах много силни впечатления - въобще от традицията и културата, които вървят заедно с богатата природа. Имах възможността да се срещна и с кметовете на общините, които добре разбират какво богатство притежават тези места – с историята, традицията и природата си. Те разбират всичко това и имат волята за по-нататъшното развитие на региона“, заяви посланикът пред БНР - Бургас. 

"Несъмнено Странджа притежава много привлекателни характеристики за туризъм, които могат да доведат японските туристи", категоричен бе посланикът. Според него обаче е необходимо да се направи още, за да дойдат чужденците тук на отдих.  

„Странджа сама не е достатъчна, затова трябва да се комбинира с другите туристически дестинации, за да бъде пътуването на японските туристи пълноценно и за да могат да се зарадват изцяло от богатата природа, история, кухня, включително от висококачественото българско вино. Трябва да съберете усилия и да направите една обща много хубава история на цяла България, която да бъде представена на японските туристи“, посочи Н. Пр. Хироши Нарахира. 

Посланикът заяви, че има японски примери, които можем да последваме, за да се развие регионът в сферата на туризма. Едно от тях е град Нагахама в японската префектура Шига, където, по думите му, има едно забележително и много посещавано място. То се нарича Курокабе, което буквално се превежда „черна стена“.

„Какво е характерното за това място? Там има много ресторанти и магазини са сувенири. Градът е известен с различните си занаяти, особено за стъкло. Всички са обединени и си сътрудничат от повече от 10 години с една цел – да развиват града като туристическа дестинация. Искам да кажа обаче, че това няма как да се постигне за ден или година“, посочи посланикът. 

За да се стигне желаният резултат е нужна силна реклама и добра презентация на региона в чужбина, според японския посланик, но най-вече - търпение и много общи усилия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Официално стартира ремонтът на пътя между Царево и Лозенец (СНИМКИ И ВИДЕО)

Първа копка за старта на ремонта на пътя между Царево и Лозенец се състоя днес. Възстановителните дейности ще включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка и изграждане на вело- и пешеходни алеи . Това ще наложи временна организация на движението и поетапни затваряния на пътя в участъка между Гробищния парк на Царево и Оазис. Отец..

обновено на 12.09.24 в 16:21

Обучение за земеделски производители от Бургас, Ямбол и Сливен на 18 септември

Министерство на земеделието и храните ще проведе обучение за земеделски производители в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Срещите се организират от Звеното за управление на Националната ОСП мрежа. По време на..

публикувано на 12.09.24 в 11:49

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС, от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че за облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 11:14

Първа копка за цялостен ремонт на пътя между Царево и Лозенец

Първа копка предстои днес за старта на цялостния ремонт на пътя между Царево и Лозенец. Церемонията е от 10:30 в участъка около гробищния парк. Тази седмица стартираха аварийно-възстановителните работи по стария път, преминаващ край е Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението.

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00