Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Болярово с декларации се обявиха срещу закриването на ГПУ и окрупняването на общините

| обновено на 22.06.22 в 15:42
Общински съвет Болярово
Снимка: Свобода Атанасова



Общинските съветници в Болярово приеха две декларации на днешното си заседание. Едната е срещу решението на вътрешния министър за закриване на Гранично полицейския участък в Болярово и преместването на служителите в управлението в Елхово. Втората декларация е срещу идеята на депутати за окрупняването на общините в България, с което малките общини ще бъдат закрити. 

Единодушно съветниците в местния парламент в Болярово приеха декларацията, с която се противопоставят на решението на министъра на вътрешните работи за закриване на Гранично полицейския участък. В нея се посочва, че жителите на крайграничната община са притеснени от тези действия, които се случват в условията на увеличения мигрантски натиск, каза общинският съветник Янко Анев:



"Решението на Министерството на вътрешните работи за провеждането на структурните промени няма да изиграе такава сериозна роля за административното решаване на някои от проблемите. Тук, на нашата територия се обслужва южната граница на Европейския съюз. Това е една сериозна граница, по която ежедневно виждаме работата на граничните полицаи, които спират мигрантите и постигат резултати в ежедневната си работа".

Втората важна за община Болярово декларация е свързана с намеренията на държавата за окрупняване на общините в страната. По-конкретно за сливане на малките крайгранични общини или закриване, каза кметът Христо Христов:




""По отношение на намеренията на държавата и правителството отново да се упражнява с малките и граничните общини, наскоро отново в публичното пространство излезе изявление на председателя на парламентарната комисия по регионална политика в Народното събрание, в което се заговори отново за този процес. Това не е нещо ново. Кмет съм вече доста години, а връщайки се назад във времето доста премиери и правителства се упражняваха по темата. Нищо не се е случило до момента. 

Общината повече от 70 години има своето съществуване, което ще продължи и в бъдеще. Не малко е направено, само в последните 5 години между 2015-2021 година инвестициите от проекти са за над 25 млн. лв, които са влезли. Това са инвестиции, които са в различна инфраструктура - в сгради, пътища, в социалната инфраструктура, в образование, в културни институции. 

Това е причината да бъдат приети тези декларации, за да има успокоение сред хората. Ние не сме спрели да работим. Независимо от атаките, които са към кмета на общината, към председателя на Общинския съвет, това ни мобилизира повече, това ни прави по-силни. Ние ще продължим да работим с по-голям хъс за всичко, което имаме да решаваме като проблеми на територията на нашата крайгранична община. 

Никой няма право да налага на обществото решения, които искат широко и открито обсъждане и провеждането на местен референдум“, допълни още Христо Христов.

Тези и други  мотиви са посочени в декларацията, която е адресирана до президента на България, премиера и депутатите в Народното събрание. 




Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Кръстовището на „Розова градина“ в Сливен ще отвори за движение на 15 септември

Да не се възстановява движението на „Розова градина“ докато се провежда фестивала на 100-те войводи. За това настояват от сливенската полиция в писмо до Общината. Според органите на реда това се налага с оглед безопасността на движение и опазване живота и здравето на гражданите в района на мероприятието и да се предотврати струпването на много..

публикувано на 13.09.24 в 15:10
Ивайло Иванов

Очакват се евросредства в помощ на хората с трайни увреждания

Към 11 септември са подадени близо 320 хиляди заявления за отпускане на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон. 10 на сто от тях са получили отказ, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на парламентарния контрол. Най-честата причина за отказ е установяването на по-висок доход от определената..

публикувано на 13.09.24 в 14:43
Архив

„Меден рудник“ отбелязва традиционния си празник с музика и настроение

В деня на християнския празник Кръстовден, жителите и гостите на комплекс „Меден рудник”  отново ще празнуват с песни и танци. Тогава те ще отбележат традиционният си празник, който се организира от Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928”, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Тържествата започват в събота, 14 септември, с поднасяне на венци и..

публикувано на 13.09.24 в 13:48

Благотворителна боксова гала събира средства за онкоболни в Община Созопол

Първата в България благотворителна боксова гала вечер ще се състои в събота в Созопол от 19 часа на Летния театър. Със събраните средства ще бъде създаден фонд за подпомагане лечението на онкоболни граждани на община Созопол. Звездата на гала вечерта е роденият в Созопол Петър Драганов, който е записал до момента 9 победи от 9 мача. Той ще се..

публикувано на 13.09.24 в 11:28

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в Бургас на Кръстовден

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в бургаския храм „Св.Св. Кирил и Методий“ на големия християнски празник Кръстовден на 14 септември. Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 9 часа.  Празнична Света литургия ще отслужи за първи път Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений. На 14 септември Църквата..

публикувано на 13.09.24 в 10:42

Променят маршрута на няколко автобуса заради ВиК ремонт в Бургас

Поради ВиК авария на бул. “Демокрация” в района на Турското консулство се налага промяна в маршрутите на линии 11,15, Б11, Б12 и 8, съобщават от община Бургас. От 9 до 15 ч. днес автобусите ще минават по бул. “Демокрация” – ул. “Ген. Гурко” – ул. “Цар Симеон” – ул. “Булаир”, като до приключване на ремонта спирка „Ген. Гурко“ в посока Терминал „Юг“ ще..

публикувано на 13.09.24 в 09:37

Монтиране на водомери и аварии спират водата в няколко населени места в Бургаско

Без вода заради авария са малкотърновските села Звездец и Евренозово, съобщават от ВиК Бургас. Работи се отстраняването й. В каменското село Свобода пък се монтират водомери, което също налага прекъсване на водоподаването до 17 часа. Текущи ремонти със спиране на водата се извършват още в карнобатските села Черково и Раклица днес.

публикувано на 13.09.24 в 09:09