Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На професионалния им празник представяме:

Лицата на ОД на МВР в Бургас

| обновено на 05.07.22 в 16:47



Областната дирекция на МВР отбелязва днес професионалния си празник. На 5 юли се навършват 143 години от създаването на ведомството. Всички структури в системата бяха представени със своите техника и въоръжение. 

Валентин Коларов е старши инспектор в сектор „Специализирани полицейски сили“- град Бургас. От две десетилетия е част от системата на МВР. Към професията е привлечен от респекта и въоръжението. Днес полицаят работи с пистолет "Глок" в градски условия и автомат „Калашников“ в ситуациите, когато се налага автоматично оръжие. И признава:


„Най-тежкият момент са ситуациите, когато има недоволство на народа и ние заставаме като буфер между хората, които ни управляват и народа, въпреки че с нашите действия не се опитваме да навредим на никого.“

От един отпечатък, косъм или гилза може да тръгне разплитането на престъпление. На тези следи се градят обвинения и присъди. Веднага след линейките и полицаите, те са първите, които се появяват на произшествието. Димитър Баев е сред експертите от Научно-базовата лаборатория към ОД на МВР. По образование е икономист, но има съдебно-инженерно-технически експертизи. Какво има в неговия куфар за оглед:


„Има четки за магнитен дактилоскопен прах. Най-важното е местопроизшествието да се запази. В куфара има тунквери за изземване на ДНК. Опаковки за запечатване на веществените доказателства, които после се предават на дознателите, които ги изпращат за експертизи. Носят се тестове на наркотици-метамфетамин, канабис, кокаин, които реагират с различен цвят на всяка дрога. Действаме като си представяме, че сме престъпника-какво е правил, откъде е влязъл.“

И ако експертите на МВР са сред тихите бойци, които не попадат под светлините на прожекторите, то в другата крайност е звеното „Пожарна безопасност и защита на населението“. Когато пожарникарите работят, всички ги виждат и чуват. На въпроса-какъв искаш да станеш като пораснеш, всяка второ момченце, някога гордо отговаряше-пожарникар. Сега как е питаме Асен Асенов, старши инспектор от първа районна служба:


„Запазва се този интерес, професията е атрактивна и хуманна. И тук има трудни моменти, когато не сме на мястото на произшествието в самото му начало и пожарът се е разраснал, затова усилията ни винаги са насочени към превенцията. Когато хората са подготвени помагат за собствената си безопасност, а когато вече няма как-ние сме насреща да помогнем.“

Следващата ни среща е две в едно-човек и куче. Три са кучетата на щат в бургаската жандармерия. Сред тях е и Хари на 5 години, порода немска овчарка. Неговият водач е Явор Иванов:

„Кучето е за задържане и за масови мероприятия. Обучава се от 2-3 години. Ние, водачите си ги обучаваме, но се минава и школа, която вече сертифицира кучето. Хари е охранявал мачове, протести, задържал е престъпници.“


И въпреки, че не е точно като в сериала „Хъдсън и Рекс“,  отношенията между водач и куче на доверие и разбирателството са същите, посочва Иванов.  

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлия си поръча компаньонки, те го обраха

37-годишен бургазлия е подал сигнал в полицията, че е бил обран от две компаньонки, които поканил в дома си.  Около 07.30 ч., след като жените си тръгнали, той установил, че от дома му липсват 50 лв., чифт златни обеци с тегло около 3 гр., преса за коса, сешоар, маркови слънчеви очила и други вещи на стойност около 2 000 лв. Двете бургазлийки..

публикувано на 17.09.24 в 11:42

Хванаха мъж докато се грижи за конопените си растения

42-годишен мъж от с. Равда е задържан от полицията, в момент на полагане на грижи за посадени конопени растения. Насажденията са били  в района на Бургаски солници. Иззети са общо 24  растения с височина от 50 см. до 200 см., торове и пособия за отглеждането им. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 17.09.24 в 11:32

Какво да правим със старото двигателно масло

Непрекъснато увеличаващият се брой на автомобилите в градската среда поставя и сериозния въпрос какво да правим със старото двигателно масло. Правилното му третиране след неговата смяна е от особено значение за опазването на околната среда от замърсяване.  По тази причина Община Бургас, съвместно с Организацията по оползотворяване на отработени..

публикувано на 17.09.24 в 09:42

На 20 септември са консултациите за СИК в Ямбол за вота

Кметът на Ямбол Валентин Ревански отправи покана до парламентарно представените партии и коалиции за определяне на съставите на секционните избирателни комисии, които ще проведат предсрочните парламентарни избори. Консултациите са насрочени за 20 септември, петък, от 14.00 часа в зала 107 в сградата на Общинска администрация Ямбол, ул. „Г. С...

публикувано на 17.09.24 в 08:31

Затварят през деня част от улица "Гладстон"

Днес, във връзка с извършване на асфалтови работи по ул. „Уилям Гладстон“, от 09.00 до 16:00 часа, се въвежда временна организация на движението на превозни средства. З Ще бъде затворен участъкът от бул. „Иван Вазов“ до ул. „Фердинандова“, съобщи Община Бургас. Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района, призовават от..

публикувано на 17.09.24 в 08:14

ГДБОП разби нарколаборатория в Сливен

Петима са арестувани при специализираната операция на ГДБОП в Сливен. Разбита е нарколаборатория от домашен тип, открити са наркотици и незаконно оръжие. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. По време на операцията са използвани служебни кучета при претърсването на адресите в Сливен и к.к. „Слънчев бряг“, където са..

публикувано на 16.09.24 в 16:55

Задържан е 32-годишен мъж от Габрово заради пожара край Созопол

32-годишен мъж от Габрово е задържан за 24 часа заради пожара край Созопол в събота, съобщиха от полицията.  Пожар гори край плаж Каваци Разразилият се огън наложи евакуацията на служителите и клиентите на супермаркет в района.  Пожарът в местността Синетудис обхвана над 465 дка сухи треви и храсти и около 50 дка смесена гора...

публикувано на 16.09.24 в 10:33