Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кошмарна нощ изкараха жителите на бургаското село Изворище

Снимка: Даниела Костадинова

Кошмарна нощ изкараха жителите на бургаското село Изворище. Тлеещи огнища на пожара, избухнал вчера във вилната зона на селото, са се възпламенявали през цялата нощ. В помощ на местните хора са пристигнали служители на бургаската полиция, които в 04.00 часа сутринта са гасили с тях огъня.

Седем вилни къщи и 300 декара смесена гора бяха изпепелени от огнената стихия.

И днес още се издига дим от изгорената гора и изпепелените вили. След безсънна нощ собствениците на имоти в селището продължават със страх да следят да не пламне отново огънят.

Това не е първият пожар в района. Пред 4 години село Изворище отново беше вдигнато на крак. През годините жителите на селото са изпращали до община Бургас многобройни сигнали за продължаващата практика да се палят огньове в дворовете. Едни си горят натрупаните боклуци, а други палят огньове, за да варят компоти и лютеница.

И този пожар е тръгнал от частен двор според местните хора.

"До сутринта сме гасили тука, защото се палят дърветата постоянно. До сутринта, до 08.00 часа. До сутринта бях сама с мъжа си. Защото, както гледаш тук, се запалват. Е затова сега тука седя, защото сега, като започнат горещините, пак се започва. Да мога даже да се обадя на някой, на кметицата, на някой, защото навътре сега има пожар и още го гасят".

Как опазихте вилата?

С пожарникарите и с общи усилия на тоя човек, комшията. Много добре си свършиха работа момчета. Изгасиха тук, съседната, там горе, много добре се справиха

Каква е причината?

От руснаците, които тука живеят. От частен двор. Там нещо от гаража им избухнало, пожар. Нещо са варили ли, доколкото разбрах те нямат вода , не мога да кажа

Сега страхувате ли се?

Ами как?! Виждаш какви горещини са.

Един противопожарен автомобил и полицейски патрули следят обстановката в района на пожара край село Изворище през целия ден. Причините за огнената стихия изпепелила седем вилни къщи, някои от тях дървени бараки, тепърва ще се установява. А дали ще има санкционирани, предстои да разберем.


По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлия си поръча компаньонки, те го обраха

37-годишен бургазлия е подал сигнал в полицията, че е бил обран от две компаньонки, които поканил в дома си.  Около 07.30 ч., след като жените си тръгнали, той установил, че от дома му липсват 50 лв., чифт златни обеци с тегло около 3 гр., преса за коса, сешоар, маркови слънчеви очила и други вещи на стойност около 2 000 лв. Двете бургазлийки..

публикувано на 17.09.24 в 11:42

Хванаха мъж докато се грижи за конопените си растения

42-годишен мъж от с. Равда е задържан от полицията, в момент на полагане на грижи за посадени конопени растения. Насажденията са били  в района на Бургаски солници. Иззети са общо 24  растения с височина от 50 см. до 200 см., торове и пособия за отглеждането им. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 17.09.24 в 11:32

Какво да правим със старото двигателно масло

Непрекъснато увеличаващият се брой на автомобилите в градската среда поставя и сериозния въпрос какво да правим със старото двигателно масло. Правилното му третиране след неговата смяна е от особено значение за опазването на околната среда от замърсяване.  По тази причина Община Бургас, съвместно с Организацията по оползотворяване на отработени..

публикувано на 17.09.24 в 09:42

На 20 септември са консултациите за СИК в Ямбол за вота

Кметът на Ямбол Валентин Ревански отправи покана до парламентарно представените партии и коалиции за определяне на съставите на секционните избирателни комисии, които ще проведат предсрочните парламентарни избори. Консултациите са насрочени за 20 септември, петък, от 14.00 часа в зала 107 в сградата на Общинска администрация Ямбол, ул. „Г. С...

публикувано на 17.09.24 в 08:31

Затварят през деня част от улица "Гладстон"

Днес, във връзка с извършване на асфалтови работи по ул. „Уилям Гладстон“, от 09.00 до 16:00 часа, се въвежда временна организация на движението на превозни средства. З Ще бъде затворен участъкът от бул. „Иван Вазов“ до ул. „Фердинандова“, съобщи Община Бургас. Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района, призовават от..

публикувано на 17.09.24 в 08:14

ГДБОП разби нарколаборатория в Сливен

Петима са арестувани при специализираната операция на ГДБОП в Сливен. Разбита е нарколаборатория от домашен тип, открити са наркотици и незаконно оръжие. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. По време на операцията са използвани служебни кучета при претърсването на адресите в Сливен и к.к. „Слънчев бряг“, където са..

публикувано на 16.09.24 в 16:55

Задържан е 32-годишен мъж от Габрово заради пожара край Созопол

32-годишен мъж от Габрово е задържан за 24 часа заради пожара край Созопол в събота, съобщиха от полицията.  Пожар гори край плаж Каваци Разразилият се огън наложи евакуацията на служителите и клиентите на супермаркет в района.  Пожарът в местността Синетудис обхвана над 465 дка сухи треви и храсти и около 50 дка смесена гора...

публикувано на 16.09.24 в 10:33