Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поколение Z в социалните мрежи

снимката е илюстративна
Снимка: freepik

Поколение Z са младежи с визия, цел и посока. Те са различни, търсещи, скептични. Успешно съчетават своето самоусъвършенстване със забавлението.  Те са умни, индивидуалисти, ценят многообразието и равенството. 

В това е категорична Десислава Радева. Тя е психолог и работи с младежите от Поколение Z от 5 години. 

„Поколението е изключително добро. Наистина е поколението на различните хора. Младите, които се опитват да търсят решение на конкретен проблем. Имат добра интуиция. Имат интерес към новото, към истинската информация, проверяват я от различни източници. Поне според мен, търсят някакво усещане  за удоволствие сега в този момент." 

Това ги отличава от предните поколения, при  които забавлението е отложено някъде напред във времето.

Амели Фьорстер от Германия, която представя  предното поколение Y, е на мнение, че младежите вземат решения относно потреблението на социалните медии много по-конкретно, отколкото нейните връстници.

"Поколение Z смята, че няма живот без социалните мрежи. Facebook има голямо влияние върху техния живот, за това как общуват с хората, как правят снимки, как се справят с поверителността, как намират модели за подражание."

Типични представители на тази генерация са изпълнителите от вокален ансамбъл „Фортисимо“ Ина Мархолева, Кристиан Грънчаров и Стефан Куманов. 

Те потвърждават, че са израснали на границата между реалните игри с приятелите от квартала и пред компютърните виртуални светове. 

„Ние сме от поколението, което влиза в социалните мрежи, за да загубим малко време, да погледнем нещо смешно, нещо, което те ободрява. Може би поколението преди нас (не искам да казвам по-възрастните) влизат именно с цел да научат нещо. Но по-скоро се впускат в клюките, в търсенето на жълтите статии, които доста често са напълно неверни новини", разсъждава Стефан. 

Но и младежите вече осъзнават, че са все по-зависими от социалните мрежи. Все по-трудно им е без Facebook, Instagram, Twitter, а вече и  TikTok.

„Социалните мрежи притъпяват всякакви чувства. Защото ние живеем във виртуален свят. Дори по празници, по семейни сбирки, вместо да отделяме по-голямо внимание на семейството си, на хората, които обичаме и да го показваме това нещо, ние гледаме да се снимаме за Facebook, за Instagram. Нека показваме колко сме щастливи. Това разеденява хората и това е огромен минус на социалните мрежи", допълва Стефан.

Това наблюдава и детският психолог Десислава Радева. Тя е мнение, че онлайн общуването не води до сближаване между хората, а точно обратното. 

"Изключително важно е да бъдат във връзка. Но да бъдат в тази виртуална връзка. Хората стават все по-отдалечени едни от други, все повече (особено младите хора) през своите устройства се опитват да докарат всичко, което искат до дома си и до себе си. Вместо да излязат и да отидат някъде и да се срещнат някъде. Това води до ограничаване, отколкото до сближаване, до връзка между хората. Води до една невъзможност за поставяне на граници – къде съм аз, къде е другият.  Може би е добре по някакъв начин да бъдат ограничени", споделя психологът.

Друг проблем е, че младежите представят себе си в социалните мрежи по един много различен начин. Опитват да изживяват своите фантазии, своите желания, своята по-добра или желана част от себе си. Но не се опитват да го правят в реалния живот, а в това дигиталното пространство. Според психолога, тази виртуална реалност може да доведе до такива обърквания на мозъка, че човек действително да не знае кое е реално и кое въображаемо.

Сърбинът Йован Дукич наблюдава и друг проблеми при използването на социалните медии. Инфлуенсърите налагат стереотипа, че са щастливи и успешни. А това не винаги е така. Това обаче кара обикновените младежи да се фокусират върху това, което нямат, вместо да са доволни от това, което притежава.

Психологът Борис Савов алармира, че дигиталната среда и стоенето пред екрани е изключително вредна за децата в ранна детска възраст. Научно доказано е, че крият рискове за психическото развитие, а и за физическото. 

"Оказва се, че тази среда, която е т.нар. „дигитална“ е доста вредна за децата в ранна детска възраст. Вече е научно доказано, че крият рискове за психическото развитие, а и за физическото.

Тези рискове могат да са свързани с нарушения на развитието на когнитивните функции. Това, което наблюдавам в работата си, е общо изоставането в развитието", споделя Савов.


Но Савов уточнява, че няма такава опасност за младежите от Поколение Z, които вече са с оформена психика и мислене. 


Кристоф Швайгер от Нидерландия не е по-различен от връстниците си в България. Той се притеснява от проблема с поверителността. 

"Поколение Z също могат да бъдат захранени с дезинформация в социалните медии. Всички знаем какво бе по време на пандемията от коронавирус. Така че всички знаем, че следването на грешни съвети, може да доведе до последствия."

Кристиан Грънчаров обаче е категоричен, че неговото поколение е много по-скептично за неистинските новини в социалните мрежи. И генерацията на неговите родители са много по-склонни да четат жълтите истории, подлъгани от заглавията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 16.07.24 в 07:32

Без ток в няколко бургаски села

Без електрозахранване до 11:30 часа ще бъдат селата Димчево, Присад, Зидарово, Габър и местност Батака. Причината е планови дейности по съоръженията.

публикувано на 16.07.24 в 07:16
Снимката е илюстративна

Ограничено ще е движението от Бургас за кв. "Сарафово"

От 9:30 ч. до 15:30 ч. движението ще се осъществява в една лента по път І-9 Варна – Бургас в участъка Бургас – "Сарафово" в платното за кв. "Сарафово", поради изграждането на улично осветление от пътен възел „Тромпета” на Северния обход до гробищния парк на гр. Бургас. Ще се ограничи преминаването по лявата лента на платното в посока кв. "Сарафово"..

публикувано на 16.07.24 в 07:11
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37