Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за прекъсвания на тока в село Съдиево

| обновено на 19.08.22 в 13:43
Снимка: БГНЕС


За чести краткотрайни прекъсвания на тока сигнализира жител на айтоското село Съдиево. Веса Жекова живее в Бургас, но през летните месеци прекарва почивката си в къщата си в айтоското село Съдиево. От няколко години сигнализира за проблем с прекъсвания на тока. Последния сигнал подава в края на юни.

„В началото преди да изпратя жалбата, всяка сутрин между 5.50 ч. и 6.30 ч. токът прекъсваше многократно и след 2-3 минути идва. През деня усещахме, че има токови удари. От отговора на EVN, те бяха констатирали, че за същия ден конкретно, а който писах, са били 5 прекъсванията. През отпуската сме тук, спира за 2-3 минути и после идва, токов удар, премигва, всичко угасва. Това е постоянно, а вчера беше повече от 10 пъти. Като започне от посред нощите, спяхме и всички уреди започнаха да се включват“, поясни Жекова.

Освен неудобство, тя се притеснява, че прекъсванията на тока могат да доведат и до повреда на електрическите уреди, заради непрекъснатите рестартирания. Жената подава сигнали до електроразпределителното дружество от около 7 години. В последния си отговор те посочват: „Прекъсванията за които съобщавате, са били с временен характер. Смущения в захранването от този тип са възможни в резултат на аварии, вследствие на лоши метеорологични условия, моментно увеличение на потреблението или фактори с преходен характер“.

„Това е идентично всеки път. През годините е имало случаи прекъсванията да спрат, но тази година не. И в Бургас има лоши метеорологични условия. Вчера при последното прекъсване, което беше в 17.45 ч., спря тока и се обадих веднага. Докато приемат сигнала и токът дойде. Казаха ми, че нищо не могат да направят, защото имаме електричество и не могат да ни изпратят ремонтна група. На база този сигнал би следвало да проверят къде е проблемът и защо толкова често се получава. То не е веднъж месечно. Не мога да си го обясня. Всички трябва да получават електричество по един и същи начин. Цената за всички е една и съща, но явно на село хората са втора категория. те повече си траят и си мълчат“, допълни Жекова. Тя посочи, че няма да се откаже.

От електроразпределителното дружество обясниха, че освен сега и преди са правени проверки по сигналите, предприети са и мерки. Много силен вятър в района е една от причините, обясни Крум Косев от ЕВН. „В резултат се късат въздушните проводници на захранващия електропровод, а е имало и няколко случая на по-силни бури. Също така са причинили аварии. Повечето случаи на прекъсвания не са били тежки аварии. Те са от по няколко секунди, по няколко минути. Т.е. тук системата сама се възстановява. Въпреки всичко, колегите на място са предприели цялостни технически мерки, така че да се избегнат дори и кратките прекъсвания“, поясни той. 

Направен е и цялостен оглед на захранващия електропровод, предприели сме и кастрене на клони на дървета, които опират в електропровода, допълни Крум Косев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48