Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85-годишен мъж почиства фасовете на туристите от плажа

Снимка: Мария Начева/Фейсбук

„Не садете фасовете си тук, няма да поникнат“. Подобна шеговита табела се беше появила преди години на гръцки плаж. Въпреки това, много туристи продължават с опитите си в тази насока по нашенските ивици.

БНР-Бургас ви среща с един от хората, които почистват след тях. Той е на 85 години, придвижва се с помощта на два бастуна, но всеки ден можете да го видите как събира фасове и боклуци, останали на един от плажовете в Царево.

Снимката на възрастния мъж, който почиства фасовете на плажа, беше популяризирана от хора във Фейсбук. Всъщност, за Царево, той не е непознат и целият град знае Кирчо Евтимов. 39 години е бил учител в града – преподавател по музика, учил е децата в по-малките класове и на биология, химия, география, труд и техника. Днес е пенсионер, радва се на деца и внуци.

„От няколко години обикалям плажа. През зимата, когато има хубави дни, през лятото. Една количка изхвърлям мой отпадък и оттам – с количката и една кофа – към плажа. Каквото срещна по пътя и на самия плаж, около мен, събирам. Направил съм, преди 2-3 лета, две табели, на входа на плажа „Пазете плажа, той е ваш“. Радвам се, че имам много съмишленици, много ми помагат“, казва той.

Навиците ни станаха лоши, няма контрол. Така Кирчо Евтимов обяснява за себе си защо днес не поддържаме чисто.

По същия начин, той предава този пример и на шестимата си внуците, който подчертава, че са много добре възпитани. А на въпроса какво би направил, ако види как някой си хвърля фаса на пясъка, отговаря:

„Бих му направил забележка, че това не е добро, не е хубаво. Трябва всеки турист да пази“, казва той.

И така, примерът на Кирчо Евтимов става заразен. И дано до повече хора достигне неговото послание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19

Фестивалът на рибата и виното събира музика и вкусове в навечерието на празника

Петото издание на Фестивала на рибата и виното започва днес в Морската градина на Бургас. Фестивалната зона ще бъде в района на експозиционния център "Флора" и ще посрещне над 200 артисти и участници. Продължаваме добре позната успешна линия със желанието да надграждаме и създаваме нови възможности за посетителите, каза пред БНР-Бургас Николай..

обновено на 05.09.24 в 10:07

Оперната прима Добрина Икономова: Много обичам морето, Южното Черноморие е моята страст

Добрина Икономова е водещ солист на Музикалния театър „Стефан Македонски”. Тя е дъщеря на Димитър Йосифов е първият български естраден певец, известен с песните си „Марина“ и „Бела Белинда“ през 50-те години. Той има записани около 100 италиански шлагера.  През миналата година Добрина Икономова чества 30 г. на сцената на..

публикувано на 01.09.24 в 14:00

Откриват паметника на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Монумент на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит тази неделя до крепостта Русокастро. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. Паметникът..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Проучиха северозападната крепостна стена на Русокастро, откриха нова кула

Проучванията на крепостта Русокастро продължиха и през това лято. Усилията на археологическия екип ръководен от Милен Николов, директор на Бургаския музей бяха насочени към северозападната крепостна стена. Тя е локализирана през миналата година, разкрито е вътрешното й лице, а сега е проучена и от външна страна. „Напълно..

публикувано на 30.08.24 в 15:00

платена публикация
Най-новите тенденции в сватбената декорация

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на всеки човек. С това важно събитие  идва необходимостта да създадете уникална и впечатляваща сватбена декорация, която  не само да отразява вашия стил, но и да следва най-новите тенденции. През последните години, тя претърпя значителни промени, като много от тях се  фокусират върху природни..

публикувано на 28.08.24 в 14:56

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

обновено на 28.08.24 в 10:15