Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местна младежка академия за ученическо и студентско самоуправление ще се проведе в Бургас

Местна младежка академия за ученическо и студентско самоуправление ще се проведе в Бургас. Нейни организатори са Национален младежки форум, Община Бургас и „Бургас харесва младите“.

Въпреки че, ученическите и студентските съвети са задължителни по закон, младежите в тях често не получават необходимите знания и подготовка за пълноценно самоуправление. Съответно се появяват много трудности, които сериозно ограничават дейността на съветите и засягат интересите на цялата общност, която представляват.

С Местната младежка академия ще се разгледат: 

Принципите

Какво са демокрацията и представителството?
Какво са младежкото участие и студентското/ученическото самоуправление?

Практиката
Как успешно да полагаме своите цели?
Как Управителният съвет да функционира ефективно?
Как да изготвяме устав, документи, вътрешни правила и процедури?
Как да привличаме нови членове и партньори?
Как да изградим доверие сред тези, които представляваме? (студентска/ученическа общност)

Ако си ученик - част от ученически съвет в гимназия или студент, част от студентски съвет във висше училище на територията на община Бургас, можеш да кандидатстваш, като попълниш формата за кандидатстване: https://forms.gle/xuG9E6znNyFcJSfv6.

В рамките на Местната младежка академия всеки младеж ще може да се включи в 4 онлайн обучителни сесии и предизвикателства, както и завършващо 3-дневно присъствено обучение в Бургас. Присъствените обучителни събития, част от двете обучителни програми, ще се проведат заедно и ще бъдат в периода 28-30 октомври.

Всички онлайн сесии ще бъдат с продължителност 2 часа и ще бъдат на 3, 10, 17 и 24 октомври за ученици и 5, 12, 19 и 26 октомври за студенти.

Одобрените за участие ще получат окончателните часове на провеждане на онлайн сесиите и присъственото обучение.

Национален младежки форум е най-голямата младежка платформа в страната, обединяваща 46 младежки организации и над 100 000 младежи.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10