Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Отоплението с климатици е най-подходящо за предстоящата зима


След повишаването на цената на природния газ, както и проблемът с доставката на дърва в някои части на страната, все повече хора се питат кой начин за отопление да изберат за предстоящата зима.

За разлика от предходни години, в момента отоплението на дърва и въглища вече не е най-ефективното и евтиното. Това коментира в новото предаване на БНР- Бургас „Експертът говори“ д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

„Всъщност отоплението на ефективни климатици или термопопмени инсталации, стана убедително най-евтиния начин на отопление. По принцип този начин на отопление в последните години е предпочитан. Най-малкото, защото българският потребител се ползва от защитени цени на електроенергията. Другите начини, които познаваме като природен газ, топлофикация или пък дървесни пелети, също увеличиха цените си значително и стават доста непривлекателни“, обясни той. 

Според експерта, за да намалят месечните си сметки, хората трябва да предприемат инвестиционни мерки. Това може да бъде полагането на допълнителна топлоизолация, подмяна на дограмите, смяна на отоплителната система. Температурата, която се поддържа в помещенията трябва да бъде равномерна  - около 19 -20 градуса през зимата. „Ние много често, когато се върнем от работа, влизаме у дома, студено ни е, температурата е некомфортна, защото е паднала докато сме отсъствали и увеличаваме на 25 градуса или на максимална мощност отоплителния уред. Всъщност ако поддържаме равномерна температура около 16-17 градуса през деня, когато ни няма, когато се върнем няма да изпитвам такъв температурен шок“, поясни Цанев.

От значение е и ефективното ползване на домакинските уреди. „Например пералнята трябва да се пълни на пълен капацитет, трябва да се използва миялна машина, която е много по-ефективна, отколкото когато мием чиниите на ръце. Трябва да внимаваме да не претоварваме хладилниците и да не ги поставяме в близост до отоплителни уреди или до готварски печки, защото така пречим на ефективната им работа. Трябва да проветряваме шоково достатъчно често“, допълни експертът.

Още съвети за мерки, чрез които жилищата да бъдат по-енергоспестяващи, може да намерите в сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че заявленията целевата помощ от държавата за предстоящия отоплителен сезон могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „Социално подпомагане“ или в специално организирани за целта приемни. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември тази година до 31 март 2023. Размерът й за отоплителния сезон е 623,55 лв., което е със 100 лв. или 20% повече в сравнение с миналия сезон. 

 През август социалното министерство подписа спогодба с  министерството на земеделието за съвместна работа за осигуряване на дърва за огрев на населението. Чрез нея ще се предоставя справка за хората, получили от дирекциите „Социално подпомагане“ заповед за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво за този отоплителен сезон. То ще трябва да бъде осигурено от държавните горски и ловни стопанства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Официално стартира ремонтът на пътя между Царево и Лозенец (СНИМКИ И ВИДЕО)

Първа копка за старта на ремонта на пътя между Царево и Лозенец се състоя днес. Възстановителните дейности ще включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка и изграждане на вело- и пешеходни алеи . Това ще наложи временна организация на движението и поетапни затваряния на пътя в участъка между Гробищния парк на Царево и Оазис. Отец..

обновено на 12.09.24 в 16:21

Обучение за земеделски производители от Бургас, Ямбол и Сливен на 18 септември

Министерство на земеделието и храните ще проведе обучение за земеделски производители в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Срещите се организират от Звеното за управление на Националната ОСП мрежа. По време на..

публикувано на 12.09.24 в 11:49

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС, от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че за облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 11:14

Първа копка за цялостен ремонт на пътя между Царево и Лозенец

Първа копка предстои днес за старта на цялостния ремонт на пътя между Царево и Лозенец. Церемонията е от 10:30 в участъка около гробищния парк. Тази седмица стартираха аварийно-възстановителните работи по стария път, преминаващ край е Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението.

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00