Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански арести в Трояново по пътя на мигрантите към магистрала „Тракия“

Кметът и местните хора настояват за възстановяването на РПУ-Камено

| обновено на 13.10.22 в 10:51
6
Граждански арест на група мигранти
Две групи мигранти са задържани с граждански арест в бургаското село Трояново само от началото на седмицата. Пътят през населеното място е най-близката връзка с магистрала „Тракия“. Местните хора се страхуват и настояват за повече полицейско присъствие, а статистиката на Районния съд в Бургас потвърждава увеличения мигрантски натиск през областта. 

Със своите 1 210 жители Трояново е второто по големина населено място в Община Камено. Мигрантските групи вече минават не само през землището на селото, но и през центъра му. В понеделник са задържани 14 души, а на следващия ден 7. Тази сутрин са задържани още 4 нелегално преминаващи. За срещата с тях от първо лице разказва кметът на Трояново Димитър Николов:
Кметът Димитър Николов е направил и топографска карта за маршрутите на мигрантите

"При последния случай бяха в землището на селото. Явно са чакали каналджия. Предната група пак беше на същото място-екипирани, с раници, не бяха изморени, по техните думи отиват към София. За повечето крайната цел е Германия. Нямат никакви лични документи. Влизат и в селото-имаме два сигнала след 22 часа. Имаше случай на самия център-седнал човекът на спирката и чака! Но в повечето случаи са изнемощели, без вода, без храна. Човещина е-гледаме да им дадем вода, да ги нахраним."

Местните хора са предупредени да звънят на кмета, на телефон 112 и "Гранична полиция". Надхитрянето с трафикантите обаче е ежедневие, а Димитър Николов е направил и топографска карта за маршрутите на мигрантите около селото и пътя към магистралата:

"Имаме три случая на новоизградения път Трояново-Русокастро. След което променят маршрута и се появяват в местност Лъджата откъм страната на язовира. Там едната от големите групи, която хванахме си бяха направили палаткови лагери в дерето-това ни изуми! После пак намерихме три групи в землището на селото. Това са три различни посоки в три различни местности, но пътя е един. Заобикалят КПП-то, което е направено в Русокастро."

Целта на групите е да стигнат до магистрала Тракия

Кметът на Трояново посочва, че според обстановката и КПП-та трябва да се препозиционират. Направеното в Русокастро е в много ниска част и вместо да се гледа мигрантите откъде минават и каналджиите-те тях гледат, казва Димитър Николов. Той е загрижен най-вече за своите хора. 

Сред тези, които са подавали сигнал, е 70-годишната Димитрина Симеонова:

"От къщи видях огън запален и му се обадих на кмета. Той вика-може да запалят и селото, къде са. Ей,тука да нас са, му отговарям. Дойде и веднага ги хвана. Живея в дере, толкова е опасно, отива и се заключвам посред бял ден. Може би към 60 души вече са хванати."

Повечето задържани са гладни и жадни, вървят с дни

И още разкази от житието битието на трояновци. Според тях в основата на бедата е преобразуването на Районното полицейско управление в Камено в участък. Това стана през юни със заповед на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. В момента Общината се обслужва от 2-ро полицейско управление в Бургас. 

Иванка Тонева споделя: "Имаме 20 крави в електопастир. Минават оттам щото има чешма, отрязват го. Избягаха животните, пет дена ги търсим. Една крава е 2 000 лева. Намерихме ги, обаче правят беля. По краищата, в лозята минават. Какво да направим? Добре, че е кметът-минава, забира ги, хранят ги." 

Илия Вълков добавя: "Как няма да се страхуваме? Имаме малки деца. Например, ако излязат на детската градина или училището, и закуската да му дръпне-не ели страшно? Аз живея в края на селото. Може да ми влезе в къщата."

Местните хора настояват за повече полицейско присъствие

Магазинерът Живка Шимерова не се страхува от мигрантите, но е категорична:

"Притеснява ме, че в селото хората правят всичко възможно, за да ги спрат, да няма набези. Хващаме ги, стоят по часове, пазят ги нашите хора-сина ми, другите младежи. Обаждаме се, полицията идва след 3 часа. Друго беше, когато в Камено си имаше полиция."

За засиления мигрантски натиск през областта свидетелства и натоварената работа на Районния съд в Бургас. Оттам отчитат увеличаване на делата за незаконен трафик в последните месеци. Само за септември са разпитани 132 обвиняеми и свидетели по дела за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната. От началото на годината 28 са присъдите за трафик. 

За същия период на българо-турската граница служители на гранична полиция са задържали 1 686 незаконно преминаващи и са предотвратили над 110 000 опита на имигранти да влязат у нас.


Повече чуйте в репортажа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще стане ли "Капката" в Поморие парк и полуподземен паркинг?

Изграждането на градски парк и полуподземен паркинг обсъждат в Поморие. Теренът от 6.5 декара се намира между улиците „България“, „Митрополит Климент“ и „Александър Батенберг“ в квартал „Малко солено езеро“. След публичното ме представяне, проектът е качен на сайта на Община Поморие и тече срокът от 30 дни до 11 октомври, в който се приемат мнения..

обновено на 20.09.24 в 20:49

Хората с изгорели къщи във Воден ще имат сглобяеми домове до януари

До януари 2025 година домакинствата с изгорели къщи при юлския пожар в село Воден ще могат да получат нови сглобяеми къщи – прогнозира кметът на Болярово Христо Христов след днешното заседание на Общинския съвет.  Дотогава тези, които нямат друга възможност, ще живеят в предоставените им фургони.  Нови сглобяеми къщи са заявили 10 от..

публикувано на 20.09.24 в 19:40

Кмет и посланик обсъдиха интеграцията на украинската общност в Бургас

Кметът Димитър Николов и посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук обсъдиха интеграцията на украинската общност в Бургас. На срещата присъства и почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.  Украинският дипломат изрази благодарностите си към активната политика на Община Бургас за приобщаването на децата от украински семейства. Те вече..

публикувано на 20.09.24 в 18:56

7 са кандидатите за генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. СЕМ ще оповести допуснатите до процедурата лица в срок до 10..

публикувано на 20.09.24 в 18:00

Активни потребители: Ежедневни са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Митрополит Арсений обяви плановете си за работа в сливенската епархия

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбраният Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен такъв...

публикувано на 20.09.24 в 14:42
Българска агенция по безопасност на храните

31 затворени обекта след засилените проверки на БАБХ по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол, във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, информират оттам. Проверките са били в периода от 17.06.2024 г. до 13.09.2024 г. Издадени са 331 предписания за несъответствия по..

публикувано на 20.09.24 в 13:31