Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи национален конкурс за млади оперни певци на името на Стоян Попов

Първият Национален конкурс за млади оперни певци “Стоян Попов“ ще се проведе от 17 до 21 октомври 2022 г. в залата на Държавна опера – Бургас. Конкурсът се осъществява със съдействието на Община Бургас. Проектът, спечелен от Бургаската опера, е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Освен на сцената, маестро Попов е посветил повече от 20 години и на каузата да помага на млади колеги, учейки ги на вокална техника и интерпретация. Чрез контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е успял да помогне и за професионалната им реализация.

Негова неосъществена мечта остана създаването на  студия за млади оперни певци, където те да развиват и усъвършенстват таланта и вокалните си и актьорски умения. „Идеята за конкурс на негово име произлиза именно от това му съкровено желание – с мисъл и грижа към младото поколение, което да продължи достойното присъствие на български оперни артисти по световните сцени.“, казва доц. Александър Текелиев, който е бил негов ученик и е инициатор на създаването на конкурс на името на Стоян Попов.

Конкурсът ще бъде в два тура, на които кандидатите ще се представят на сцената на Операта със съпровод на пиано. Конкурсната програма на Първия национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ ще бъде представена от младите оперни певци пред журито на 18-и и 19-и октомври в залата на Държавна опера – Бургас – съответно от 10 ч. и 12 ч., като входът за публиката е свободен. 

Ден преди конкурсната програма – на 17-и октомври, от 15 часа във фоайето на Операта ще бъде теглен жребият, като ще бъдат допуснати само записалите се за участие кандидати и членовете на журито. Заключителна гала вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и официалното закриване на конкурса ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа, под съпровода на оркестъра на Държавна опера –Бургас – на  рождения ден на маестро Стоян Попов. 

Диригент на тържествената гала вечер ще бъде маестро Григор Паликаров, който е и член на журито. Водеща ще бъде очарователната актриса и телевизионна водеща Гергана Стоянова.

В конкурса заявили участие десетки млади оперни певци /български и чуждестранни/ - мъже и жени, като възрастовото ограничение е 37 години.

На I тур – 18 октомври, кандидатите ще изпълнят по свой избор песен или ария от български композитор и ария по избор от славянски композитор. На II тур участниците в конкурса ще представят една ария по избор /различна от изпълняваните на I тур/ и ария от опера на големия италиански композитор Джузепе Верди.

Авторитетното жури ще оценява младите таланти. За председател на журито от организаторите е поканен големият български тенор с международна кариера Калуди Калудов, който успешно работи и като вокален педагог. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен певец, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София; Стефка Минева – мецосопран, българска оперна певица със световна кариера, вокален педагог;  проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора, доц. д-р Александър Текелиев– оперен режисьор, директор на Държавна опера – Бургас. Ще бъдат раздадени шест награди – по три за жени и три за мъже, като носителите на първа награда ще получат право на участие в спектакъл на Бургаската опера. Част от наградния фонд е осигурен с финансовото съдействие на Община Бургас.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо в Синеморец направиха Фестивал на мисълта?

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще бъде прожектиран филмът на Николай Василев "Ваклуш" - от 20.30 часа на Летния театър в Синеморец,..

публикувано на 02.07.24 в 12:51

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

публикувано на 02.07.24 в 10:55

Клавирен рецитал открива младежкия арт фестивал „Солинария“

Клавирно дуо „Атмосфери“ ще открият  Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол на 5 юли (петък) от 21.00 ч.. Зад поетичното име стоят две млади пианистки – Мила Михова и Александра Дичева.  Пътят им към музиката е различен. Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант – учи в Националното..

обновено на 02.07.24 в 10:43
„Виенска кръв“ на Държавната опера в Бургас

С оперетата „Виенска кръв“ се откриват музикалните празници „Емил Чакъров“

С оперетата „Виенска кръв“ на Йохан Щраус-син се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Началото е  от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас. П редставлението се изпълнява на български език.  Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл застава маестро Деян Павлов /гост/.  Сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни..

публикувано на 02.07.24 в 09:46

В Синеморец прожектират филма на режисьора Николай Василев „Ваклуш"

Днес продължава първото издание на "Фестивала на мисълта", #JulyEvening, в курортно селище Синеморец.  В програмата влизат прожекции на филми и лекции. Днес от 20:30, ще може да бъде видян филмът на режисьора Николай Василев, „Ваклуш". Предвидена е възможност за дискусия с режисьора. Събитието ще се проведе в лятното кино на Синеморец

публикувано на 02.07.24 в 08:51

Международният младежки фестивал "Музите" превзема Созопол от 5 юли

Най-големият младежки фестивал  в Източна Европа се завръща между 5 и 15 юли в Созопол. Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" се провежда под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Европейската асоциация на..

публикувано на 01.07.24 в 15:22

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

обновено на 01.07.24 в 12:52