Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас отличиха изявени личности по случай Деня на народните будители

| обновено на 01.11.22 в 11:57




Изявени личности с голям обществен принос получиха днес почетни грамоти на церемония в Областната управа в Бургас по случай Деня на народните будители. Сред отличените са представители на науката, общественици, ученици, дейци на културата, които поддържат духа ни буден и жив.

Грамоти за принос към развитието на бургаския културен живот, активна гражданска позиция и издигане авторитета на града получиха поетът Недялко Йорданов, драматургът Симеон Димитров, психологът Камелия Станева, пенсионираният  учител Весела Петрова, ученикът Лъчезар Томов, педагогът Мария Демиева, хорова школа „Милка Стоева“ и читалищата „Димитър Полянов 1862“ в Карнобат и „Ангел Величков 1902“ в созополското село Росен.


Тази година поетът Недялко Йорданов отбелязва и 60-годишен творчески юбилей в театъра, а по повод отличието той посочи:  

Аз съм по-скоро приспивател, защото последните 7-8 години помествам мои стихотворения във фейсбук и когато ги прочетат моите приятели те заспиват спокойно. Нека да почетем, разбира се, всички будители. Това е страхотно звание, но не е лошо не само да събуждаш, но и да умееш да успокояваш хората“

За принос в утвърждаването на хоровото изкуство и активна творческа дейност, продължила вече 75 години отличие получи и Светла Стоева – ръководител на хорова школа „Милка Стоева“


„В момента ние сме лицето, но преди нас са минали много хора – от създателя на първия пионерски хор през делото на г-жа Стоева, която превърна този малъкт пионерски хор в цяла детска хорова школа“, каза Светла Стоева.

Режисьор, драматург, поет, преводач и преподавател – Христо Димитров е от хората, които оставят светла диря в културния и обществения живот в Бургас. Това е причината той също да получи грамота днес.


„Това е акт на внимание към хората, които зареждат с духовност обществото, като се започне от малките деца в училище и по-големите или в сферата на изкуството. Това е много сериозна награда. Нашето общество се нуждае от отваряне на очите и пробуждане на тези хора към духовните ценности“


За изключителен принос и всеотдайност в културата и читалищната дейност почетна грамота получи читалище „Димитър Полянов-1862“ в Карнобат, което съвпадна със 160 години от учредяването на културната институция.

Много се радвам, че нашето читалище като представител на най-старите читалища в България и първото основано в Бургас преди 160 години получаваме тази чест. Тя е благодарение на труда на много хора, на множество самодейци", сподели Петър Куцаров от читалището.


Награди получиха също колективи и индивидуални изпълнители от Бургас и областта за достойното представяне на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица 2022. 


„Точно тези хора - пример, вдъхновители, движат света, но и го удържат, от онези неща които са плашещи - липса на духовност, липса на ценности, липса на човеколюбие. Съвременните будители ги има, за наше щастие, за щастие на Бургас, България и света“, подчерта в словото си областният управител проф. Мария Нейкова.


Повече чуйте в звуковите файлове:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

публикувано на 07.07.24 в 14:00

Обявена е обществена поръчка за саниране на 30 блока в Бургас

Община Бургас обяви обществена поръчка за саниране на 30 многофамилни жилищни сгради. Те са в комплексите Меден рудник, Изгрев, Славейков и Лазур. Прогнозната стойност на поръчката, без включен ДДС, е  64 535 107,83 лева . В обхвата на поръчката са включени проектиране, строителство и авторски надзор. 22 от блоковете са в к-с "Меден рудник" - б л...

публикувано на 07.07.24 в 10:40

Рекорден брой участници в благотворителния плувен маратон организиран от "Онкоболни и приятели"

160 са участниците, които ще се включат в благотворителния плувен маратон, който се организира от сдружение „Онкоболни и приятели“. Броят им е най - голям досега в седемгодишното провеждане на инициативата и двоен в сравнение с миналата година. Участниците ще бъдат превозени с две корабчетата до остров „Св. Анастасия“. О където ще е старта на плуването..

публикувано на 07.07.24 в 07:30
Фрагмент от спектакъла „Един от нас“, посветен на интеграцията на хора от аутистичния спектър, по сценарий и под режисурата на Камелия Славейкова.

Фондация ще посредничи за професионалната интеграция на хора с аутизъм

Нужни са законови промени, за да могат хората с аутизъм и конкретно с Аспергер да работят. Посредничество и подкрепа в намирането им на работа е една от целите на  фондация“ "Аутизъм. Съдействие за професионална интеграция-АСПИ". Неин учредител е Камелия Славейкова, която е родител на дете с Аспергер, затова и отблизо познава проблемите на..

публикувано на 06.07.24 в 16:11

63 са гнездата на белия щъркел в община Сливен

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно събитие. Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., България се..

публикувано на 06.07.24 в 15:15

Поставят 2919 нови лампи в община Поморие

Проектно предложение на Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е за „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 2“ и е за инвестиции в системи за външно изкуствено осветление в населените места Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово,..

публикувано на 06.07.24 в 08:38
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе днес в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне  от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 06.07.24 в 08:34