Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджии са убили граничния полицай край с. Голям Дервент

Граничният наряд се е натъкнал на срез на ограждението, стреляно е през оградата

2
Иван Петев Демерджиев
Снимка: Министерски съвет

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Това съобщи на брифинг днес вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", каза още Демерджиев.

Военнослужещият останал невредим.

Групата, която е произвела изстрели се е оттеглила към вътрешността на Турция.

Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите.

"Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите", каза Демерджиев.

"Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията…Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата", настоя служебният вътрешен министър.

Той потвърди, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските власти работят по случая и полагат усилия тези хора да бъдат изправени пред закона. 

По думите му граничните екипи постоянно и ежедневно се натъкват на дупки в оградата. 

При ескалираща агресия, която включва използването на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че, ако има инциденти на границата, няма да са в посока на нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето за служителите ни по границата, допълни Демерджиев. 




По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж за серия от грабежи от адвокатска кантора в Бургас

46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия е задържан за извършени две взломни кражби от адвокатска кантора.  Първата от кражбите рецидивистът извършил чрез натиск в заключващия механизъм на прозореца. От предната стая на адвокатската кантора откраднал прахосмукачка заедно със зарядна станция. Мъжът свалил камерата за видео наблюдение и..

публикувано на 19.09.24 в 17:56

Доживотен затвор за Георги Генджов (ОБНОВЕНА)

Доживотен затвор без замяна за Георги Генджов, убил майка си  - учителката Радка Гешева. Това е решението на Окръжния съд в Бургас, което може да бъде обжалвано пред Апелативния съд. По-рано, по време на заседанието служебният му защитник посочи смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на подсъдимия. Според вещите лица, които..

обновено на 19.09.24 в 16:02

Солени глоби за висока скорост в Сливен

Само за ден при специализирана операция на полицията в Сливен са спрени от движение четири автомобила заради значителни технически неизправности. Спрян от движение е и тунингован автомобил, модифициран за повишаване на общата му мощност.  При проведената акция са установени двама водачи да шофират след употреба на наркотици. Други двама са отказали..

публикувано на 19.09.24 в 13:17

В Бургас Окръжният съд ще заседава по делото за убийството на Рада Гешева

Окръжният съд в Бургас ще заседава днес по делото за убийството на учителката Радка Гешева от януари. Обвиняем е синът ѝ Георги Генджов. При последното отлагане на заседанието през август прокурор Ангел Георгиев обясни, че това се е наложило заради забавяне в пристигането на обвиняемия, защото е трябвало да бъде докаран в Бургас от затвора в Ловеч,..

публикувано на 19.09.24 в 07:45

След гонка задържаха мигранти на бургаски булевард

Полицаи хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас. Органите на реда са на място на бул. "Тодор Александров". Заради час пик и блокадата на пътя в района е затруднено движението. На място са 7 полицейски коли.  Задържани са двама грузински граждани, които са шофирали два автомобила. В тях са транспортирани 13 души. Те са се самоопределили..

обновено на 18.09.24 в 18:36

Близо 300 000 къса контрабандни цигари задържаха на МП Лесово

Голямо количество от 280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари в пластмасови бидони откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при проверка на товарен автомобил. Контролните действия са извършени в рамките на провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД..

публикувано на 18.09.24 в 14:18
снимката е илюстративна

Специализирана полицейска операция по улиците на Бургас

Специализирана полицейска операция се извършва на територията на Бургас. Тя е по повод Деня без загинали на пътя, който се отбелязва днес в цялата страна.  "Специализираната полицейска операция включва изкарването на допълнителни екипи по пътищата, пешеходните пътеки, по магистралата имаме засилено присъствие, т.нар. линеен контрол. През почивните..

публикувано на 18.09.24 в 11:52