Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората искат тротоари в „безтротоарно Сарафово“ (галерия)

14
"Тротоар" със спирка в "Сарафово"

Някои подигравателно наричат един от „туристическите“ квартали на Бургас „безтротоарно Сарафово“. Пешеходните зони за хората са силно компрометирани на места, а на други места – изобщо ги няма. Или няма тротоари, или някой си е направил градинка на тяхно място.

За пешеходците в „Сарафово“ вървенето е въпрос и на риск. Тротоари на места изобщо липсват и хората са принудени да слизат на уличното платно и да се разминават с коли. И докато това не е кой знае колко сложно за някои, то за майки с колички, хора с увреждания или с инвалидни колички си е предизвикателство. Там, където има тротоари, настилките са цяла палитра – плочки, асфалт, натрошен камък. Кой – каквото имал. А хората недоволстват:

„Ангел Димитров е най-зле. Там трафикът все повече се сгъстява, без значение дали е лято или зима. Все повече хора живеят в квартала. Няма тротоари. Майки с колички са по улиците, улиците пък са разкопани, с дупки. Автобуси, коли заобикалят, може да блъснат дете, майка…

…Осветлението е изключително слабо. Ние сме принудени да ходим по улицата, да заобикаляме колите, докато, може би, не стане някаква беля, няма да се вземе решение. Няма никаква пешеходна зона…

…Улиците – главните, второстепенните. Всичко е леш в квартала. Пълен абсурд! Аз не мисля, че ние трябва да се молим да имаме нормална инфраструктура. Ние трябва да я имаме по подразбиране тая инфраструктура. Още повече, че сме квартал, който е близо до летище, имаме море…“, споделят хора от квартала.  

През годините няколко пъти е обещавано, че ще бъде ремонтирана основно най-голямата улица в квартала „Ангел Димитров“, но цялостен ремонт така и не е извършен. Затова общинският съветник Костадин Андонов ще настоява да бъдат оправени поне тротоарите – да се ремонтират настоящите и да се изградят нови.

„Моето предложение, което внесох в общинския съвет, е да се изградят тротоари по цялата дължина на „Ангел Димитров“, с джобове. По този начин частично ще решим проблема и с паркоместата. Напълно съм наясно, че няма как всички улици да се направят, затова съм внесъл докладна за най-главната и централна улица“, поясни Андонов.

Предложението му ще бъде разглеждано към комисиите в общинския съвет в края на месеца, а хората в „Сарафово“ се надяват мнозинството да подкрепи идеята, за да може да има нормални тротоари поне на една улица. И да не подмятат ехидно другите, че „Сарафово“ било „безтротоарно“.

Репортаж по темата можете да видите в прикачения файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18