Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера в Бургас на филма „φ1.618“ и среща с аниматора Тео Ушев

Броени дни делят бургазлии от премиерата на филма „φ1.618“ и срещата с аниматора Тео Ушев и актрисата Мартина Апостолова – в Културен дом НХК, на 27 ноември, неделя от 18.00 часа. Публиката в залата ще има възможност да задава своите въпроси и да научи любопитни истории от снимачната площадка. Билетите се продават на каса НХК с работно време от понеделник до петък, 10.00-18.00 часа. Входът е с билети.

Най-обсъжданият кино проект през последните две години в България е и първият пълнометражен филм, режисиран от номинирания за „Оскар” Ушев. Филмът е заснет изцяло в България, а част от основните сцени са направени в Бургас – Пантеона и Солниците.

Филмът е вдъхновен от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, който е и сценарист. Зад камерата застава талантливият оператор Емил Христов, а интересните костюми са дело на Велика Прахова. Главните роли са поверени на Деян Донков и звездата от филма „Ирина“ Мартина Апостолова. Страхотни са ролите на Васил Дуев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров. Силни са и участията на популярните лица, които не са професионални актьори – културолога и интелектуалец Георги Лозанов, певицата Сашка Васева и ексцентричния талант Иво Димчев.

Според критици и специалисти сюрреалистичната приказка прави заявка за новаторство в българското кино, като първата фантастична антиутопия, снимана у нас.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба „Пумпал“. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

**Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1993 г. в специалност „Плакат“ в Художествената академия. В България е известен главно с театралните си афиши от 1990-те години. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран."През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института. През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

DJ Christian Craken кани на парти на Острова за рождения си ден

Едно от известните имена на световната клубна сцена, Christian Craken се подготвя за зрелищно парти на остров Света Анастасия тази вечер. Диджеят ще спази и традицията да празнува рождения си ден на любимия остров от залез до изгрев слънце. Организаторите са подготвили още една изненада – гост от Бразилия – очарователната и талантлива Fernanda..

публикувано на 24.08.24 в 14:15

Представят „Кармен“ на тракийското светилище Бегликташ

Операта „Кармен“ от Жорж Бизе ще бъде представена  на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Сунай Муратов. Представлението ще бъде последното от фестивала „Опера на светилището“ 2024, осъществяван за пета година от Държавна опера - Бургас и Община Приморско.  Именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в..

публикувано на 24.08.24 в 13:39

Бургаските фотографи представят днес и утре изложбата "Море"

За девета поредна година Бургаската фотографска общност се включва в летния културен календар на Бургас с традиционната си изложба на въже "Море".  14 фотографи представят над 50 свои снимки на морска тематика. Изложбата ще бъде подредена на централната алея в Морската градина - от Гъбката към Културен център "Морско казино".  Бургазлии и гостите на..

публикувано на 24.08.24 в 11:00

Фестивал на меда се провежда в Несебър

До 8 септември Несебър ще бъде домакин на XXIII-то издание на Националия фестивала на меда „Кирил Киров“. Форумът, който носи името на основателя си, се организира с подкрепата на Община Несебър и ежегодно събира пчелари от цялата страна. Пространството около площад „Месамбрия“ в Стария Несебър отново ще се изпълни с производители на продукти от..

обновено на 24.08.24 в 09:47

Наши и световни рап легенди се качват на сцената на "Егаси феста" в Бургас

TURBO B, Downlow, La mazz, C-Block, Румънеца и Енчев, Гумени глави - Мишо Шамара, Братя Мангасарян, КОНСА, RBR, Спенс, F.O. & Peeva, Young BB Young, Рап Нация и още много от легендите на световната и българската сцена  ще се качат на сцената на фестивала "Егаси феста". Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала,..

обновено на 23.08.24 в 13:58

Шопенови дни на клавирното изкуство предстоят в Бургас

Един от най-популярните изпълнители на Шопен -  Павел Мазуркевич пристига в морския град, за да изнесе концерт и предаде опита си по време на майсторски клас. Полският пианист идва по покана на друг световен музикант – бургазлията Иван Дочев, който от години живее и работи в Рим.   "Маестро Павел Мазуркевич ще представи една изключително..

обновено на 23.08.24 в 11:19

Проф. Здравка Василева представя в Бургас изложбата си “Deja vu”

20 картини  живопис и смесена техника  представя в най-новата си експозиция проф. Здравка Василева, ръководител на катедра „Живопис” и зам.ректор по художественотворческата дейност на Националната художествена академия. Изложбата носи усещане за познати обекти, претворени спомени, внушения и усещания, обединени в концепцията на..

обновено на 23.08.24 в 10:58