Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Галина Иванова: С по-ниските температури през този сезон се появява и студовата алергия

| обновено на 09.12.22 в 18:20
д-р Галина Иванова, алерголог
Снимка: credoweb.bg


Студовата алергия е сред срещаните алергии през този период в годината. След диагностициране е необходимо да се избягват провокиращите фактори. Това важи и за всички останали алергии, които биват предизвикани от някакъв вид алерген, каза експертът д-р Галина Иванова:

„Алергията е специфична реакция на имунната система към някои по принцип безредни вещества в околната среда, т.нар. алергени. Когато говорим за околна среда става дума не само за външната среда, но и за вътрешната среда на организма.  По принцип можем да я наречем погрешна реакция или реакция, която тръгва в погрешна посока. Лечението е именно в това да се „изправи“ посоката. Процентът на алергичните заболявания непрекъснато варира. Според данните се спираме на около 20% от човечеството или това е 1/5, която има проблем Това се случва защото в отговор на някакъв външен или вътрешен фактор се освобождават медиатори на алергичната каскада, които освобождават огромно количество хистамин и  се появяват алергичните симптоми. Ако са от страна на кожата това са сърбежи, зачервявания, болка Ако са от страна на  горни или долни дихателни пътища  имаме изтичане на бистър секрет от носа, честото кихане, кашлица, задух, затруднено вдишване или затруднено издишване, но в основата е освобождаването на медиатори и алергичната реакция.

С настъпване на по-студеното време се създават условия за задържането на влага. Има в момента много паднали листа, много шума, образува се мухъл и започва разпространението на плесени и спори.

По-често се задържаме у дома, по-дълго време имаме досег с акарите, което също влияе и на алергиите.

Появяват се в студеното време бронхитите, алергичната астма, не трябва да забравяме, че това е и сезон на вирусни заболявания и бактериални инфекции.

Студовата алергия е вид хронична уртикария. Т.е. в условията на студов фактор се появява алергия.

Все повече се говори за алергията като пандемия. Студовата алергия се появява с типичната уртикария, както и с оток. Може да се появи много бързо и да бъде тежка или лека форма. Може да има кратко или дълго лечение, или да се хронифицира. Симптомите трябва да ни насочат към специалист, да бъде това заболяване диагностицирано. Организмът реагира на температурната разлика. Оплакванията се засилват когато се влезе от студено към топло помещение. Винаги когато търсим алергична реакция имаме повторяемост на симптомите.

Като профилактика могат да се избягват студовите провокации. да се избягват студени напитки, студеното време по взможност, което особено при нас в България зимата няма как да стане, защото е трудно през зимата", каза още алергологът д-р Галина Иванова.

Д-р Галина Иванова е завършила МУ - Варна, специалност "Вътрешни болести". Придобита специалност - "Клинична алергология" в МУ - София. Член е на Дружеството по алергология и на Европейската академия по клинична алергология и имунология - EAACI.

Чуйте повече за алергиите, симптомите, начините на лечение и полезни съвети от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25