Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалби от възрастни хора заради договори с мобилни оператори постъпват при омбудсмана

| обновено на 09.02.23 в 18:00

За случаи на възрастни  хора, подали жалби заради договори с мобилни оператори, сигнализира бургаският омбудсман Тодор Стамболиев. Гражданите не разбират в момента на подписването какво точно уговарят, едва при първите сметки на плащане осъзнават условията и твърдят, че не са се съгласявали. Поредният сигнал е стигнал до обществения посредник, обясни той за БНР Бургас. Това  провокира Стамболиев чрез специално обръщение чрез медиите, да  призове служителите на мобилните оператори да бъдат по-толерантни и коректни към възрастните потребители на услуги.

В писмото пише:

"Моля Ви, не причинявайте това страдание на възрастните хора! Осъзнайте се! Човекът, застанал срещу Вас със сълзи в очите и треперещи от страх, безсилие и немощ ръце, може да е баба, или дядо на ваш близък, приятел, роднина, съсед.

Зная, че по този начин се повишава с известен процент заплатата Ви, колкото повече договори, толкова по-висока заплата! Но, вижте, ако не Ви достига заплатата, поискайте повишение от работодателят си, поискайте да предоговорите условията за размера на възнаграждението си, поискайте по-висока цена на труда си от този, на когото го продавате. Това е цивилизованият начин да поискате и повишите доходите си! Така постъпват човеците, не търсят начин чрез измама над най-уязвимите - възрастните хора, да печелят повече. Нямате представа каква болка причинявате на тези хора! Опитът Ви, да ги подмамите да преподпишат договор с мобилния оператор, в чийто офис работите, като им предлагате условия, които чудесно знаете, че са неизгодни, или услуги, за които чудесно знаете, че са неизползваеми от тези хора е срамно, даже престъпно деяние.

Точно възрастните хора се нуждаят от повече внимание, обяснение и закрила, точно те имат повече нужда от вашата помощ, дайте им я, не ги лъжете, не ограбвайте и без това трудното, бедно и болно ежедневие на възрастния човек. Повишаването на месечния Ви доход не бива да става по този нечестен, нечовешки, измамен, престъпен начин! 

За миг само си представете, че това срещу Вас е вашият дядо. Ще му предложите ли план с включен „интернет пакет“, като виждате, че мобилният му телефон е с клавиатура и видът му изобщо не позволява ползването на интернет услуга, ще му предложите ли план за 45-50 лв., като виждате, че той има на седмица по 4-5 разговора с детето си, или със съседа си, ще му предложите ли таблет на изплащане, когато виждате, че човека не може да ползва такова устройство? Ще го направите ли?“

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48