Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха победителите във второто издание на литературния конкурс "Любовта е извор"

Той е посветен на учителя и писател Стоян Русев (Дядо Благо)

| обновено на 17.02.23 в 13:33


Приключи второто издание на националния литературен конкурс „Любовта е извор“. Той се проведе от 20 декември 2022 г. до 5 февруари 2023 г. и в него участваха деца, младежи и творци над 19 години. Отличените автори получиха своите награди на специална церемония. Инициатор на конкурса е Димитър Кукузелов от Малко Търново, а БНР – Бургас беше медиен партньор на инициативата.

Конкурсът е посветен на писателя Стоян Русев, Дядо Благо, който е роден в Малкотърновско. Реализира от НЧ “Георги Попаянов  “ – Малко Търново и НЧ“Фар“ – Бургас.


142 бяха участниците този път. В първа възрастова група от 11 до 14 години свои творби са изпратили 37 деца, във втора възрастова група от 15 до 19 години са се включили 45 младежи и най - многобройно е участието в новата трета възрастова група над 19 години - тук участниците са 60.

Изпратени са 250 творби от автори от цялата страна - Бургас, София, Карнобат, Дряново, Перник, Пещера, Габрово, Враца, Етрополе, Троян, Лом, Севлиево, Русе, Петрич, Шумен, Несебър и др. Участвали са и творци и от чужбина - Чикаго, САЩ и от Виена, Австрия. 

Специална награда на съюз "Творци без граници" беше за Елица Колева 3 клас от Стара Загора, която пристигна в Бургас специално за да получи отличието си за разказа си „Любовта е извор“:

„Моята баба ми каза за конкурса. Написах тази история и от нея поуката е, че е важна любовта, а не богатството.“


Специалната награда на БНР Бургас е за Елена Георгиева, 7 клас СУ "Любен Каравелов" в Несебър:

„Стихотворението посвещавам на моите баба и дядо, които много обичам. Те ме вдъхновиха! Харесвам да пиша и разкази и стихотворения, а любимата ми тема е моето детство.“  


Ралица Стоянова беше сред отличените във втора възрастова група, тя е ученичка от училище „Христо Ботев“ в град Карнобат.

„За мен любовта е прекрасно чувство, което сплотява двама души, които се обичат и си имат доверие и ги прави щастливи и красиви отвътре. Пиша от 10 годишна и се чувствам по силна в прозата. Пиша и фентъзи.“

Учителката по български език и литература Таня Трендева беше много щастлива, че много от нейните ученици от училище „Любен Каравелов“ спечелиха награди в конкурса: 

„За втора година участваме в него и се надявам да стане традиция за нашето училище да участват в него и да печелят толкова много отличия. Понякога само привидно изглежда, че учителя провокира децата да пишат, в много случаи те мен провокират, което много ме радва!"

 

През следващата година се навършват 160 години от рождението на учителя и писател Стоян Русев и идеята на малкотърновеца Димитър Кукузелов е да се проведе инициатива в училищата „Часът на Дядо Благо“, чрез която децата да научат повече за него и творчество му.

повече може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грамофонът в Бургас отново става сцена на изкуствата

Летен детски празник около Грамофона ще се проведе този петък в Бургас. Осмото издание на събитието „Петъчен Грамоfon - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото“ стартира в 10 часа с артистични акции, предлагащи  на децата възможност да се включат в инициативата „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват Грамофона и моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Отменя се представлението "Моето мъжко момиче" в НХК тази вечер

Представлението “Моето мъжко момиче", което трябваше да се играе от 19:00 часа в Културен дом НХК се отменя, съобщават организаторите.  Те поясняват, че в сички билети могат да бъдат върнати от местата, които са били закупени.

публикувано на 04.07.24 в 12:27

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52