Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вървим „По стъпките на Апостола“ с учениците от ОУ „Васил Левски“ в град Българово

| обновено на 20.02.23 в 12:48

С две състезания – за най-добър рецитал на стихотворение за Апостола на свободата и за най-дълъг лъвски скок учениците ОУ „Васил Левски“ в град Българово отбелязаха патронния си празник и годишнината от гибелта му.  Представяме ви училището в рамките на кампанията ни „По стъпките на Апостола“, посветена на 150 години от смъртта на един от символите на българската свобода – Васил Левски.

Убедихме се лично колко много знаят за биографията и революционната дейност на националния ни герой четвъртокласниците от школото.



А училището почти изцяло е с портрети и рисунки на Апостола, който ни гледа от всеки етаж и коридор. За годишнината от гибелта му още във фоайето ще ви посрещне експозиция с картички и рисунки на революционера, изработени от възпитаници на училището. На втория етаж пък е обособен цял кът, посветен на Левски, отново дело на децата


В момента в училището учат 77 ученици от първи до седми клас. С умиление учители си спомнят годините, когато там са се обучавали по 450 деца. Въпреки това преподавателският състав е доволен от своите настоящи ученици. „Имаме много добри деца, които всеки ден ни показват своето старание. Независимо, че са ни малко децата, те са възпитани и ученолюбиви“, казва директорът Сребрин Сребрев.  


Учебното заведение разполага със СТЕМ кабинет, създаден по национална програма. „Децата с голям интерес посещават нашите занятия, понеже там се случват много интересни неща. Там те създават проекти от лего роботи, отделно има роботчета, които управляват, роботизирана ръка“, разказва още директорът.

Големите ученици работят там по проект „Дигитални създатели“ - правят проекти от дигиталното да създават реалното, което се случва чрез 3D принтера.

Училището в Българово, носещо името на Левски е създадено през 1905 г., разказа Сребрин Сребрев. Обучение тогава започват 38 ученици, постъпили в първо отделение. Това се случва в къщата на Крум Боев - преселник от Айтос. А първата учителка идва от Пловдив. Интересен момент е, че училището започва своето съществуване под друго име – тогава то е носело името на княз Борис Търновски.


По-късно по повод освещаването на местната църква земеделецът Янаки Иванчев подарява на училището свое дворно място в центъра на селището за построяване на сграда на сегашното училище. Започва издигането на първи етаж. През 1935 година школото получава статут на основно прогимназиално училище. С датата 14 август 1943 г. е свързано преименуването му, започвайки да носи името на Васил Левски. Развитието му продължава с вдигането на втори етаж през 1962 година. Малко по-късно се разширява още дворът му чрез дарение на тази част, където сега се намира площадка за спортни дейности.


Убеден съм, че децата, младото поколение спазва заветите на Левски. Мисля, че личността му ги вълнува и вдъхновява, защото както той е казал „По делата им ще ги познаете“, а нашите ученици наистина много се стараят и всеки ден ни показват знанията и уменията си“, смята директорът Сребрин Сребрев.


Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Повече чуйте в звуковите файлове: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха новата учебна година в бургаския филиал на НХА /СНИМКИ/

36 бакалаври и 8 магистри получиха своите студентски книжки на официалното откриване на учебната година в бургаския филиал на Националната художествена академия.  На събитието Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений отслужи молебен за здраве и успех. Присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария..

публикувано на 17.09.24 в 20:13

НХА - филиал Бургас открива седмата академична година

Учебната година във Филиала в Бургас на Националната художествена академия ще бъде открита днес от 17:00 часа в Магазия 1 с празничен водосвет, слово на ректора проф. Георги Янков и музикален поздрав от учениците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. По време на церемонията първокурсниците ще получат своите студентски книжки от ръководството на Академията...

публикувано на 17.09.24 в 11:27

Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ откри новата академична година

Новата академична година на Медицинския факултет към Бургаския държавен университет бе открита тържествено в присъствието на настоящи и новоприети студенти, представители на академичното ръководство и преподаватели и на множество гости. Ректорът на университета, проф. д-р Христо Бозов посочи: „Тази година отбелязахме един значителен..

публикувано на 16.09.24 в 20:06

Ново общежитие и ателиета за учениците от Художествената гимназия в Сливен

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи празничен водосвет за освещаване на общежитието. Началото на строителните работи бе дадено през 2018..

публикувано на 16.09.24 в 18:11

Програма предоставя пълна стипендия на гимназисти, за да прекарат една учебна година в САЩ

Стартира кандидатстването за едногодишна обменна програма YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study), съобщава от Община Бургас.  23-ма български ученици ще имат възможност да получат пълна стипендия и да прекарат учебната 2025/2026 година в САЩ.  YES е за всички отворени към света и приключенски настроени ученици. Програмата се финансира изцяло..

публикувано на 16.09.24 в 14:53
Снимка: Община Несебър

Децата в Несебър и Царево също прекрачиха училищния праг

Над 300 са първолаците, които днес прекрачиха училищния праг в Община Несебър. От тях 136 ще учат в най-голямото училище – СУ „Любен Каравелов“. В деветте училищни институции на общината тази година ще се обучават малко повече от 2550 ученици, в детските градини – над 900 деца, като в задължително предучилищно образование са над400 малчугани...

публикувано на 16.09.24 в 14:32

И в боляровското СУ,,Д-р Петър Берон“ откриха учебната година

По традиция първият учебен ден събра в двора на СУ,,Д-р Петър Берон“ - Болярово развълнувани ученици, родители и учители. Най-щастливи бяха малките първокласници, нетърпеливи да влязат в класната стая. Кметът Христо Христов: „Най-сърдечно Ви поздравявам с първия учебен ден- денят, в който по традиция се открива учебната година в българското..

публикувано на 16.09.24 в 13:53