Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За новия отоплителен сезон:

По-добра организация за снабдяването с дърва за населението в Община Болярово

| обновено на 10.03.23 в 12:29

По-добра организация за снабдяването с дърва за отопление на населението за новия сезон обявиха от Община Болярово. Тя ще гарантира навременните доставки. Дървесината от общинските гори ще се предлага на три цени, като те остават най-достъпни за жителите на граничната община, уверяват от администрацията. 


Проведена е процедурата за избор на изпълнители за маркиране на дървесината. Очакването на кмета на Болярово Христо Христов е от април да започне рязането и след това организацията по снабдяване на населението:

"Тази година има малка промяна за снабдяването на местното население. Има възможност да бъдат задоволени нуждите на хората от общинските гори и чрез Държавно горско стопанство. Разликата обаче е в цената на дървата. При нас последната цена е 45 лева на кубик, която бе приета от Общинския съвет до 5 кубика. Над 5 кубика, съответно тя се променя и става по-висока, а за хората, които са външни, е още по-висока, т.е имаме 3 цени за 2023 година."

До края на септември да завърши снабдяването с дърва за новия отоплителен сезон планира общината. Стъпките по графика обяви градоначалникът:

"Представени са списъците от всички населени места на общината, от нас се изисква те да бъдат сверени с базата данни в служба ГРАО. След това предоставяме тези списъци на Държавно горско стопанство, които извършват втори контрол и в последствие да започнем да изпълняваме доставката след като бъдат нарязани дървата в сечищата на общината."  

В момента общината разполага с акция на склад около 800 кубика. С нея ще бъдат заредени социални заведения и кметства. 250 кубика има в сечище Голямо Шарково, които ще бъдат насочени към населените места с по-малко заявки. 
По заявките, подадени  към кметовете и кметските наместници, около 8 хиляди кубика ще са необходими за жителите на общината и още хиляда кубика допълнително за зареждане на учрежденията и социалните институции, обобщи кметът Христо Христов. 

Повече чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвижда се изграждане на кръгово движение между ул. „Радой Ралин“ и бул. „Хаджи Димитър“ в Сливен

Предложение на проект за изграждане на ново кръгово движение с пластмасови елементи беше прието от общинската Комисия по безопасност на движението. То ще бъде изградено на кръстовището между улица „Радой Ралин“ и булевард „Хаджи Димитър“, до сградата на държавния архив.  Движение с подобна сигнализация е първото в Сливен и има за цел да улесни..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

След двучасова дискусия: институциите не знаят от къде са неприятните миризми в Бургас

След двучасово извънредно заседание на Комисията по околна среда към Общинския съвет не стана ясно от къде идват неприятните миризми, сигнали за които постъпват от началото на лятото в Бургас.  Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас  На срещата се отзоваха представители на..

публикувано на 12.09.24 в 15:22

Созопол отново ще бъде домакин на НАТО научен форум

От 14 до 22 септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността. Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен..

публикувано на 12.09.24 в 15:03
Христо Бардуков

Кметът на Зидарово: Вместо да е отговорна към възрастните, държавата ги праща в "девета глуха"

Запазване на програмата „Грижа за дома“ поиска кметът на созополското село Зидарово Христо Бардуков в писмо да Министерството на труда и социалната политика. По нея асистенти се грижат за хора с увреждания и за възрастните, като им пазаруват, плащат сметките, проверяват здравословното им състояние, купуват лекарства и др. Ведомството обаче планира..

публикувано на 12.09.24 в 15:30

Царево временно ще депонира отпадъците си в Братово

Временно ще депонираме отпадъци в депото в Братово, каза кметът на Царево Марин Киров. Това изисква огромен ресурс, тъй като ще возим на много по-голямо разстояние, уточни той. Припомняме, че от няколко дни гори депото край Равадиново, което се използва от три общини – Созопол, Приморско и Царево. Проблемът е, че то на практика е запълнено,..

публикувано на 12.09.24 в 14:05

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.  Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа. На 14 септември Църквата..

публикувано на 12.09.24 в 12:11

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

обновено на 12.09.24 в 08:23