Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

104 деца със специални образователни потребности с награди от патриотичен конкурс

Снимка: Община Бургас

104 талантливи деца и ученици със специални образователни потребности от цялата страна бяха наградени от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас. Конкурсът се проведе за първи път и премина под надслов „Аз обичам България и традициите ни“, съобщават от Община Бургас. Поводът бе 145 години от Освобождението на България.

Официалното награждаване се състоя в сградата на АЕГ „Гео Милев“. Целта на инициативата бе възпитание и утвърждаване на патриотизма и българщината в децата и учениците със СОП.

Специални гости на събитието бяха Галя Киркова – старши експерт за обучението в начален етап в РУО-Бургас, Яница Куманова – старши експерт по приобщаващо образование в РУО-Бургас, Жаклин Нейчева – директор на АЕГ „Гео Милев“, директори на детски градини и училища от областта.

Участието на децата бе индивидуално и групово в няколко направления: представяне на българска традиция, представяне на носии от региона, изпълнение на народна песен, изпълнение на хоро, ръченица и други танци, рецитиране на стихотворение, отговарящо на темата на конкурса, рисунки, колажи и скулптури на тема „Аз обичам България и традициите ни“. Възрастовите групи, в които се надпреварваха малките родолюбци бяха четири: първа - от 3 до 7 г., втора - от 7 до 9 г., трета - от 10 до 13 г. и четвърта - от 14 до 18 г.

Общо 321 талантливи деца и ученици, подкрепени от своите родители и учители, изпратиха патриотични снимки, колажи и видеоматериали. Те пристигнаха от 12 области на страната - Бургас, София, Варна, Ловеч, Разград, Кърджали, Смолян, Габрово, Видин, Монтана, Силистра, Плевен. 29 от тях бяха колажи, табла и презентации, изпълненията на песни – 19. В направление „народни танци“ участваха 15 кандидати, а 80 рецитираха стихотворения. Най-много се оказаха участниците с рисунки и апликации – 87 на брой. В раздел „ръчно творчество“ претендентите бяха 41, кукерските маски - 7, а представените народни носии – 43.

Отличените с призови места са 104 участници, като най-много са от област Бургас – 71. 18 от тях са представители на детски градини, а 53 - на учебни заведения. Присъстващите получиха своите грамоти и предметни награди, а останалите отличени ще получат своите по куриер.

Награждаването се проведе в два етапа, като първият бе за участниците от детски градини, а вторият за лауреатите от учебни заведения. Актовата зала на бургаската английска гимназия бе препълнена с развълнувани деца, родители и учители, а някои от тях през сълзи благодариха за възможността за изява на ръководството и специалистите от РЦПППО-Бургас.

За доброто настроение на всички на церемонията се погрижиха талантливият гайдар Георги, който бе отличен с голямата награда на конкурса и Мирела, която изпълни песента „Ясен месец веч изгрява", с която завоюва третото място в категория „Изпълнение на песни“. И двамата са възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“. Патриотичната атмосфера на изпълненията бе в унисон с интериора в помещението, чиято украсата бе решена с балони в цветовете на българското знаме, с колажи, кукли, макети на картата на България, кукерски маски и други изделия, изработени за различните категории на конкурса. По време на церемонията, ръководството на РЦ Бургас на видео стена показа цялостния процес и дейност на децата.

„Искам да изкажа своята благодарност на РЦПППО-Бургас като институция, както и на учителите от детските градини, които полагат такива усилия за нашите деца. Аз не знаех, че това се случва и с този конкурс видях, че нашето дете има потенциал да се развива занапред. Високо оценяваме вашия труд и дълбоко благодарим“, каза развълнувано г-н Филипов, родител на наградено дете от ДГ „Радост“ в Айтос.

„Всичко това е един празник както за участниците, така и за специалистите, учителите и родителите и се надяваме да стане една добра традиция“, заяви Антоанета Стоянова – директор на РЦПППО-Бургас. По думите й цялото това творчество, патриотично възпитание, жаждата за изява и знания са плод на едно дългогодишно сътрудничество между директорите на детските градини и училищата, ресурсните специалисти и родителите. От името на ръководството на РЦ Бургас г-жа Стоянова изказа своите благодарности към всички, подкрепили инициативата.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31