Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Илюстрация: Георги Цветков




Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат.

„Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от мотивите, с които е изменен Изборния кодекс, т.е. „от кабинка“, както беше в предходния Изборен кодекс, се превръщат в „параван“. Трябва да бъдат по-малки от кабинка, трябва да обхващат по-малко пространство от кабинка, но въпреки това трябва да защитават тайната на вота. Избирателят да е спокоен, че при гласуването си няма да бъде наблюдаван. Тази защита трябва да бъде съобразена и с възможността представителите на СИК да могат да наблюдават избирателя в реално време да не извърши нещо незаконно“, коментира председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев. Според него, вариантът параваните да бъдат трансформирани от старите кабинки е добро решение.

Някои местни администрации във вътрешността на страната предпочетоха да преобразуват старите кабинки, които са им останали от предходни избори.

В Община Малко Търново няма да закупуват нови паравани а са намерили друго решение за осигуряването им. „Не мисля, че трябва да правим такива разходи. Майстор има, който ще ги направи. Показахме му каква е схемата, ще ги направи, така че това изобщо не е проблем за Общината. Ние купихме само плата, който ще бъде използван, за да може хем да ги обновим, хем да ги направим по-хубави“, посочи кметът Илиян Янчев. За цялата територия на Малко Търново общо ще са необходими около 20 паравана. Относно видеонаблюдението, Янчев посочи, че е възможно да има проблем с интернет връзката в селата Бяла вода и Калово.

Общо около 49 паравана ще се необходими за предстоящите избори в община Руен. „Още преди няколко години, когато започнаха да се чупят параваните ни и станаха негодни за употреба, закупихме отделни сгаваеми паравани, които отгоре и отдолу са отворени, 50 см. от пода. Само разликата е в това, че тази страница, отпред и отстрани е от плат. Иначе са по изискванията. Ако трябва нещо да оправяме и има по-специални указания от ЦИК ще го направим“,  посочи Снежана Панайотова, секретар на Общината. Тя допълни, че вече са поръчани маси, което е едно от изискванията. „Имахме плотове, които отговарят на изискванията на решенията на ЦИК за хора с увреждания, които са по-ниски от 80 см., но предвиждаме и се надяваме на време да снабдим маси със столове“, посочи Панайотова.

Относно видеонаблюдението, тя допълни, че е възможно да има проблем с интернет връзката в селата Билка, Снежа и Скалак.

Общините, които обаче решат да закупят нови паравани, ще трябва да предвидят значителни средства за това. Справка в интернет показва, че в момента предимно се предлагат такива тип хармоника, които обаче не са подходящи. Алуминиевите паравани са на цена около 700 лв., а тези от текстил варират около 250 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва уставът..

публикувано на 07.07.24 в 07:36

След срещата при Доган: Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва устава на партията и се възобнови работата на колективните органи. Това е решението взето след днешната среща на 17-те депутати на партията, заедно с изключения от парламентарната група Рамадан Аталай с почетния председател Ахмед Доган. Това са депутатите от ДПС, които гласуваха против..

публикувано на 06.07.24 в 17:40

Представители на ДПС се събират в лятната резиденция на Ахмед Доган

Среща на депутати и членове на ДПС се провежда в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Почетният председател събира тези, които изпълниха волята му и не подкрепиха кабинета на Росен Желязков. Около 11. 20 ч пристигна Рамадан Аталай, но отказа коментар пред чакащите журналисти. Именно той  обяви, че Ахмед Доган е препоръчал Движението да не..

публикувано на 06.07.24 в 11:46

Англичани в Бургас не очакват промени след изборите във Великобритания

„Не очаквам сериозни промени след изборите във Великобритания. Две партии се редуват в управлението на страната от много години“. Така коментира вотът в обединеното кралство и победата на Лейбъристите над Консерваторите, англичанинът Дейвид Грифитс, който живее в Бургас. Той поясни, че разликите не са много големи. Така например и едните и другите..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Шестима депутати напускат ПГ на "Величие" – групата им се разпада

Шестима депутати от  "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са  Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10..

публикувано на 05.07.24 в 10:11

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган". В нея се посочва: "ДПС се намира в един от най-трудните моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 16:24