Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на комичния балет „Зле опазеното момиче“ в Бургаската опера

| обновено на 07.04.23 в 10:18

Бургаската опера представя новото си премиерно заглавие в репертоара си. Това е комичният балет в две действия "Зле опазеното момиче", по музика на Луи Харолд и Пиер Гаво, информират от културната институция. 

Премиерата ще е днес (7 април) от 19 часа на сцената на Държавната опера в Бургас.

„Зле опазеното момиче“ е колоритен спектакъл за любовта. Той е наситено с весели и непринудени ситуации, комични моменти и предизвикателства. 

"Спрях се на този спектакъл, защото той е много весел, много жизнерадостен, много слънчев, носи много позитивна емоция и от музиката и от самия сюжет на спектакъла. Във времето, което е тежко е хубаво да има за всеки човек възможност да се усмихне, да се забавлява, за което аз много искрено се надявам", сподели режисьорът на постановката Галина Калчева. 

Балетното заглавие е един от най старите европейски балети, достигнали до наши дни. 

Хореографията и режисурата са дело на Галина Калчева. 

Репетитор на балетния състав е Марина Змеева‐Маркова, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Сценограф на премиерното заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев. 

„Процесът на раждането на сценографията за една нова постановка е труден, свързан с много нерви, но ще успеем за премиерата. Като влязат зрителите в залата, никой няма да пита: „Трудно ли ви беше?“, а когато угасне салонът, като светнат прожекторите и се вдигне завесата – публиката трябва да ахне! С Държавна опера – Бургас съм работил по създаването на сценографията на „Баядерка“, „Жизел“, „Дон Кихот“ и др. успешни заглавия“, каза предпремиерно изтъкнатият сценограф Иван Токаджиев.

Атрактивните костюми са дело на Яна Дворецка. 

"Тъй като вече съм правила костюми за този балет в Русенска опера, този път потърсих по-съвременна интерпретация, която мисля, че ще бъде по-близка и разбираема за днешната публика. Искаше ми се костюмите да имат по-“френско” звучене, затова използвах различни десени, както и пастелни нюанси на синьо, розово и лилаво. Балетният костюм е изключително предизвикателство в технологично отношение, но работата по тази постановка беше преди всичко удоволствие, благодарение на таланта и професионализма на екипа в шивашкото ателие на Бургаска опера.", разказа Яна Дворецка.

За премиерния спектакъл се готвят: солистките на балетния състав на Бургаската опера Даниела Туртуманова-Стоянова и Яна Бюрдута – за ролята на Лиза, селска девойка. Премиер-балетистите Даниел Тичков и Емил Йорданов, както и Теодор Цаков, солист на балетната трупа, репетират за образа на Колен, любим на Лиза. За ролята на Мама Симон, която традиционно се танцува от мъж, се подготвят солистите Теодор Цаков и Кирил Филипов, а за образа на Никез, кандидат за жених на Лиза - Емил Йорданов, Даниел Тичков и Кирил Филипов. В образа на Томас, бащата на Никез, влиза Светлан Николов. В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас – като персонажите на приятели на Лиза и Колен, селяни и др.

Втората премиера на „Зле опазеното момиче“ е на 29 април – посветена на на Международния ден на балета.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10