Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортното училище в Бургас ще кандидатства за ремонт на общежитията си


Ремонт на общежитията предвижда Спортното училище „Юрий Гагарин“ в Бургас. За целта учебното заведение ще кандидатства за финансиране по Програмата за възстановяване и устойчивост. В момента училището дели сградата с Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“. Програмата обаче дава възможност само едно от тези две учебни заведения да кандидатства. Поради тази причина е необходимо Община Бургас да осигури финансирането за мерките за енергийна ефективност за частта на второто учебно заведение в размер на около 498 000лв до 2026 година. Докладната записка е внесена за разглеждане в Общинския съвет.

„Общежитието се намира в сградата, в която учим. Това е жилищен блок – номер 46 в ж.к. „Зорница“. Сградата е пригодена горе-долу за учебни занятия и последните три етажа са за общежитие. Два се използват, третият най-горен (който се пада 7-ми етаж) не е ремонтиран. Условията към момента мога да кажа, че са добри. Успях миналата година да осигуря средства за нормален ремонт, но с този, който предстои по Плана за възстановяване и устойчивост, сградата ще стане енергийно ефективна, ще се намалят всички сметки за ток и общежитието ще придобие един прекрасен вид“, обясни директорът на Спортното училище Янчо Стойчев.

В общежитието към момента има около 70 деца от различни градове в страната. „Имаме може би над 15 % прираст на учениците, така че скоро ще ни отеснее и тази сграда, в която се намираме“, допълни директорът.

Програмата позволява едно учебно заведение да кандидатства за финансиране до 6 млн. лв.

Директорът допълни, че от 50 години насам училището няма собствена сграда и в момента се търси финансиране за изграждането на нова. Учебното заведение е държавно и негов принципал е Министерството на младежта и спорта. „Община Бургас пое ангажимент да предостави проект, който е почти детайлен, да предостави терен и да дофинансира самото изграждане на училището чрез влизането му в Плана за интегрирано развитие на града. Има отреден терен. В момента всичко това е готово. Ние сме готови, когато се намерят средствата от Министерството на спорта, те да пуснат поръчка като изцяло това ще се движи от Министерството на младежта и спорта. Количествено – стойностната сметка е около 30 млн. лв. Около два пъти по-евтино е от Арена Бургас. Отреденият терен е до Арена Бургас. На мястото на Жандармерията се пада, има свободни около 4 декара, които са общински“, обясни Стойчев.

Проектът за новата сграда на спортното училище включва подходящата инфраструктура за всички видове спорт, които се изучават там, както и за вдигане на тежести. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нидерландия и Белгия са най-предпочитаните държави от българите за обучение в чужбина

  20-то изложение „Световно образование“ ще се проведе в Бургас на 7 октомври.  6 университета ще бъдат представени в него.Това са четири учебни заведения от Швейцария, един от Нидерландия, и един от България. В същото време посетителите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за обучение във висшите училища в цяла Европа, обясни Николай..

публикувано на 05.10.24 в 10:50

Двойно повече студенти в бургаския филиал на Софийския университет

С двойно повече студенти започва втората си година бургаския филиал на Софийския университет. Днес академичната година бе официално открита в присъствието на ръководството на ВУЗ-а, студенти и гости.  Стабилизирана академична структура, с нови магистърски програми и още повече студенти отчете на старта на втората учебна година..

публикувано на 03.10.24 в 13:45
Община Сливен

Община Сливен ще награди учител и директор на годината

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината“ и „Директор на годината“. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен.  Общо 12 са номинациите за наградите в двете категории.  Учители и директори от детски..

публикувано на 02.10.24 в 12:09

Протест в Бургас заради агресия в клас (ВИДЕО)

В Бургас родители протестираха заради агресия в клас. Втора седмица децата им не посещават училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите. Случаят е от трети В клас на бургаското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проблемът е от миналата учебна година, когато ученикът е прехвърлен от друго..

обновено на 02.10.24 в 10:57

Откриха академичната 2024/2025 година в БСУ

Стотиците първокурсници, които прекрачиха прага на Бургаския свободен университет, бяха посрещнати в аулата на висшето учебно заведение. Над 1 200 са новозаписаните студенти в 10 бакалавърски, 42 магистърски и 8 докторски програми. БСУ отбелязва най-висок ръст в броя на чуждестранните студенти. В момента в БСУ се обучават над 130..

публикувано на 30.09.24 в 13:02
БСУ

БСУ открива академичната година днес

 Бургаският свободен университет ще открие в 10 часа новата академична 2024-2025 година.   Церемониите ще бъдат по Центрове, както следва: Център по хуманитарни науки – 10 часа, аула на БСУ; Център по юридически науки – 10.30 часа, зала 110; Център по информатика и технически науки – 11.00 часа, зала 207; Център по икономически и..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Кампанията“Отговорни в училище“ се открива днес в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита днес с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се включат..

обновено на 29.09.24 в 08:31