Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински център за деца бежанци беше открит в Бургас

От две седмици деца от Украйна се обучават в център в детска градина "Райна Княгиня" в к-с "Славейков" в Бургас. 100 души учат български и се забавляват, като част от тях са в градинска възраст, а другите са ученици начален етап. Днес центърът беше официално открит от представители на община Бургас и УНИЦЕФ.


 Две от майките на децата, които  посещават детското заведение, са изключително доволни, те са от Херсон и вече година са в Бургас.

"Харесва ми града, детето бързо свикна.

Всички помагат, хората са чудесни".


Центърът се реализира по проект,  като и двете страни участват  финансово, обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева. Обновена е била стара сграда в градината:

"200 хиляди бяха предоставени за ремонт и обзавеждане. Тя е оборудвана по всички изисквания както на нашето законодателство, така и на нашите партньор от УНИЦЕФ. Има назначени учители, които са украински граждани, има и български. Има занимания и по български език, курсове по български, по английски език. Музика и театър. Тук се събират родители и общността. Голяма част от децата желаят да учат и второ ниво български, за да могат да учат в училища, те са записани."


Карол Виньо, заместник-представител на УНИЦЕФ в България  уточни:

"Партньорството с общината е дългогодишно в името на децата. Имахме изградено доверие, когато започна войната, затова беше съвсем естествено да се обърнем към общината, за да се постараем да помогнем на бежанците. Успяхме да открием този център, който е наречен Синя точка. В него могат да се обърнат бежанците, които идват от Украйна."


На първия  етаж се предоставя дневна грижа за деца от 3 до 6 години, а вторият е  за ученици  от 1-ви до 4-ти клас.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

На Света Марина празнува Созопол

Созопол празнува своя патронен празник на Света Марина. Вицепрезидентът Илияна Йотова се очаква да се включи в тържествата. Програмата започва с празнична литургия в 8 часа в храм "Света Великомъченица Марина". Половин час по-късно от рибарското пристанище е стартът на плувния маратон, обиколка на Созопол. Началото на традиционното събитие ще даде..

публикувано на 17.07.24 в 06:00

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43