Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 юни, четвъртък:

Държавен архив - Бургас кани на изложба "Стари балкански фотографии"

С нея ще бъде отбелязан Международния ден на архивите - 9 юни

| обновено на 08.06.23 в 09:35

Бургаският държавен архив ще открие днес изложба под надслов "Стари балкански фотографии". С нея ще бъде отбелязан Международния ден на архивите - 9 юни.
Експозицията е съвместен проект на Държавна агенция „Архиви“ на Република България и Държавния архив на Република Северна Македония, като представя фотографското богатство, съхранено там в двете страни, съобщават от Общината. 

Фотографиите са обединени в няколко тематични групи, които описват бита, поминъка, занаятите и всекидневието на нашите предци. В изложбата са включени най-ранни образци на фотографията – от втората половина на XIX в. до 30-те години на ХХ в., като Битолския архив на братята Манаки и емблематичните български фотографски къщи – братя Карастоянови, Фото Савови от гр. Чепеларе и др.

Държавна агенция „Архиви“ на Република България участва с фотографии, съхранявани в Централния държавен архив в София и в държавните архиви на Велико Търново, Пловдив, Варна, Габрово, Ямбол, Сливен, Смолян, Добрич, Хасково, Видин, Търговище, Русе, Сливен, Кърджали, Благоевград, Враца, Перник, Разград, Бургас и Плевен. Те са групирани в следните теми: градове, села, поминък, бит, облекло, на пазар и празници. 

Включени са снимки на известните фотографи Иван и Димитър Карастоянови, Тома Хитров, Стоимен Сарафов, Димитър Кавра, Крум Савов, Димитър Френкев, Атанас Керетчиев – Даракуля, Иван Костов, братя Сотирови, Милтен Ковачев, Марко Марков, Л. Серафимов, Андрей Андреев, Теодор Матеев и други.

Държавният архив на Република Северна Македония представя историята на всекидневния бит с фотографии от архивните фондове на ДАРСМ – Централно управление и отделите в Битоля, Велес, Скопие и Прилеп. Фотографиите са на: Анастас Лозанчев, Милтон Манаки, Светозар Райчевич, Димитри Митанов и др. Те обхващат темите: архитектура, стари занаяти, селско стопанство (скотовъдци, тютюнопроизводители, жътвари), ежедневни събития, народни носии и бродерии, модерни градски костюми (алафранга), младоженци и сватбари, обществени събирания (религиозни, социални, еснафски, хуманитарни) и образование.

Отдел „Държавен архив“ - Бургас ще експонира оригинални снимки от фондовете си.

В Бургас изложбата „Стари балкански фотографии“ гостува до 23 юни 2023 г.

Държавният архив в Бургас ще връчи днес и грамотите на отличените в категориите: "Читател за 2022 г.", "Дарител за 2022 г." и „Приятел за 2022 г." Началото на събитието е от 18 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грамофонът в Бургас отново става сцена на изкуствата

Летен детски празник около Грамофона ще се проведе този петък в Бургас. Осмото издание на събитието „Петъчен Грамоfon - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото“ стартира в 10 часа с артистични акции, предлагащи  на децата възможност да се включат в инициативата „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват Грамофона и моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Отменя се представлението "Моето мъжко момиче" в НХК тази вечер

Представлението “Моето мъжко момиче", което трябваше да се играе от 19:00 часа в Културен дом НХК се отменя, съобщават организаторите.  Те поясняват, че в сички билети могат да бъдат върнати от местата, които са били закупени.

публикувано на 04.07.24 в 12:27

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52