Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поредица от концерти, Бургас посреща Дните на австрийската култура и изкуство

| обновено на 15.06.23 в 08:35
Amatis Trio е част от последния ден в програмата на музикалното събитие
Снимка: www.amatistrio.com

Бургас посреща Дните на австрийската култура и изкуство. И тази година програмата ще предложи на своята публика класическа музика, виенски валс и виртуозни музикални изпълнения. В залите и откритите пространства на Експо център "Флора" ще прозвучи музиката на Щраус, Шуберт, Моцарт, Вагнер и Брамс.

Концертите ще се проведат в периода от днес до 20 юни. Организатори на събитията са Австрийско посолство в София и Община Бургас.

В последния ден на сцената ще се качи Триото Amatis. То е основано в Амстердам през 2014 г., в момента музикантите живеят и работят в Залцбург, Австрия. Германската цигуларка Леа Хаусман, британският виолончелист Самуел Шепърд и холандско-китайският пианист Менджие Хан са известни със своята енергия, проницателност, креативност, общуване и страст. Триото се смята за един от водещите ансамбли на своето поколение.

Трио Аматис е изнасяло концерти в 43 страни на 5 континента и е печелило много големи международни конкурси и награди. Те са артисти от новото поколение на BBC Radio 3 и са избрани за ECHO Rising Stars (Европейска организация на концертните зали) от Elbphilharmonie Hamburg, Köln Philharmonie, Festspielhaus Baden-Baden и Dortmund Konzerthaus. Триото е удостоено с някои от най-престижните музикални награди от цял ​​свят, включително Kersjesprijs от Холандия и наградата Borletti-Buitoni Trust Fellowship.

Трио Аматис издаде своя дебютен компактдиск на AVI Records, включващ музиката на Енеску, Равел и Бритън. Дискът получи висока оценка от критиците и спечели включването на ансамбъла в „Изпълнители за гледане“ на списание Gramophone.

Техният силен ангажимент към съвременната музика им дава повод да сформират „Наградата за композиция на холандското пиано трио“, целяща да насърчи младите композитори да разширят репертоара на триото. Междувременно за тях за композирани поредица от музикални произведения, а те вече са изпулнили премиерно 15 от тях. Най-скорошното изпълнение е на Moorlands на шведския композитор Андреа Тароди – произведението е включено в програмата за концерта в Бургас.

И Леа, и Сам свирят на много фини инструменти на френския лютиер Жан /Батист Вийом, любезно предоставени от щедри меценати чрез Международното дружество за цигулки Beares.


Програмата включва:

15.06.2023 г. от 19:00 ч.

Виенска вечер – с музика и танци по Щраус и Шуберт

С участието на пианистката Дария Кръстева и Балетна школа Марина Змеева към Танцово Студио 29

Вход: свободен

Експо център „Флора“ – централен вход


16.06.2023 г. от 18:00 ч.

"От барока до класиката"

Вокален концерт на ученици от класа по класическо пеене на Биляна Данаилова

НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" гр. Бургас

Акомпанимент: Миглена Славова и Иво Гичев

Вход: свободен

Експо център „Флора“ – зала 4


19.06.2023 г. от 18:00 ч.

„Локация Westbahnchoff Wien

Музикално – театрален спектакъл с участието на Илиана Тодорова – пиано, Биляна Данаилова – сопран, Мария Цветкова – сопран и Румяна Кралева – актриса.

В програмата: музиката на Шуберт, Моцарт, Вагнер, Р. Щраус, Брамс.

Вход: свободен

Експо център „Флора“ – зала 4


20.06.2023 г. от 19:30 ч.

Концерт на Amatis Trio

Билети: касата на Експо център Флора

Експо център „Флора“ – зала 2




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Играят "Трите прасенца" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в Бургаския куклен театър.  "И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки прасенца..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29