Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие.
"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.
"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."
Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.
Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.
"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."
Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.
По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.
"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."
А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?
"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."
Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.
„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.
"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.
Вечер, посветена на морето, предстои в Поморие от 19.00 ч. в двора на Посетителския център по рибарство и морско дело. Пред местни и туристи ще бъдат представени книгите: „Морето и Анхиало. Древност и съвремие” с автор Любка Николова и „Рибарски рецепти. Морски спомен от Поморие” със съставител и художник Анелия Григорова. Григорова,..
Началото на Мотосъбор „Кипилово 25“ ще бъде дадено тази вечер от 21 часа в местността „Сайганица.“ Събитието, организирано от Мотоклуб „Лястовица 33“ и Община Котел, се е утвърдило като традиция и символ на свободния дух. Мотосъборът ще продължи до неделя, 20 юли. По време на събора гостите ще могат да се включат в мотошествие до град Котел, да..
Традиционният базар на открито с Coworking Family Burgas ще посрещне всички жители и гости на морския град на 27 юли в КТК „Ченгене скеле“. Той ще бъде организиран от 18:30 до 21:30 ч. при вход свободен. Събитието е социално устойчиво и цели да се намали прекалената употреба на вещи и да засили преизползването и рециклирането. Желаещите могат да се..
Няма нищо по-хубаво от това, да видиш щастието в очите на младоженците, смята Силвия Танева, управител на популярен сватбен център в Бургас. Само преди два дни, тя и екипът й представиха своята най-нова колекция от сватбени и официални тоалети на бляскаво модно ревю на открито. MARINA YACHT FASHION SHOW – NESEBAR 2025. събра стил, лятно..
Експозиционен център „Флора Бургас“ е домакин на изложба на гигантски африкански охлюви през летния сезон. В зала 6 са представени над 20 вида сухоземни охлюви, включително най-едрите представители от групата „ахатини“. Посетителите могат да се запознаят с особеностите и биологията на различни видове – с черупки и без черупки, с разнообразни..
За днес е обявен оранжев код за жеги, а експертите съветват хората да стоят на сянка, да пият повече вода и да се разхлаждат. Същото е в сила и за животните. На обитателите на бургаския зоопарк се осигуряват много начини за справяне с горещите дни. Сред тях са иновативна система с пръскачки, ледени близалки и повече вода. Система над..
С фокус върху западната крепостна стена започнаха тазгодишните археологически проучвания на средновековния град Русокастро. Дейностите се организират от Регионалния исторически музей – Бургас, а финансирането е осигурено от няколко институции, включително Община Камено, Министерството на културата и Министерския съвет. Община Камено ще..