Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие.
"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.
"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."
Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.
Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.
"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."
Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.
По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.
"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."
А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?
"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."
Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.
„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.
"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.
За поредна година Общинският исторически музей – Средец ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите тази събота. Това е най-значимата общоевропейска музейна изява по повод Международният ден на музеите – 18 май, професионален празник на музейните работници по инициатива на Международния музеен съвет (ICOM). Музеят е подготвил..
Пъстро шествие с карнавал на биоразнообразието постави началото на Зеления уикенд в Бургас. Въпреки дъжда, рекорден брой деца – 270 се включиха в традиционното събитие на фондация „Биоразнообразие“. Част от от тях преминаха по централните улици на града, облечени като морски обитатели и животни. Розови фламинги, рачета, рибки и дори медузи се..
Гарантира ли високата цена изключителен вкус или по-скоро е отражение на статус? При луксозните алкохолни напитки стойността често се крие не само в качеството, но и в тяхната история, произход и емоционалния заряд, вложен в създаването им. Когато избираме питие, не само външният вид на бутилката, но и съставът му са от ключово значение, за да си..
На 16 май 2025 г., ПГСАГ "Кольо Фичето" ще отбележи по един различен начин своята 65-годишнина. През целия ден в Експозиционен център "Флора" и в пространството около него, училището ще представя по атрактивен начин своите специалности. Оттам отправят специална покана към всички родители на седмокласници, да видят и да се запознаете с практическото..
В Сливен предстои първото освобождаване в природата на птици от вида брадат лешояд, който е символ на природозащитата в България. Това ще стане на 17 май, събота, на крепостта „Туида“ и e част от програмата на Община Сливен за Европейската нощ на музеите. Инициативата е насочена към културното обогатяване на хората, устойчивото развитие на туризма и..
За поредна година Регионалният исторически музей в Бургас ще се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите на 17 май (събота). Всички събития в програмата са с вход свободен от 18.00 до 00.00 ч. Ще бъдат представени 6 изложби и ще се проведет съпътстващи събития, съобщи директорът на музея Милен Николов: " В..
Нова атракция ще привлича туристи в Бургас. Близо до остров „Св. Анастасия“ започна изграждане на подводен парк . Инициативата е на сдружение „Приятели на морето“. Първите експонати бяха потопени на дъното на морето от техни доброволци с помощта на плаващ кран. Това са автомобилите ГАЗ-13, известен повече като „Чайка“ и радио релейна станция..
Пъстро шествие с карнавал на биоразнообразието постави началото на Зеления уикенд в Бургас. Въпреки дъжда, рекорден брой деца – 270 се включиха в..
За поредна година Общинският исторически музей – Средец ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите тази събота. Това е..
Гарантира ли високата цена изключителен вкус или по-скоро е отражение на статус? При луксозните алкохолни напитки стойността често се крие не само в..