Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е "Велинградска луканка" и защо се сервира на Бъдни вечер? (видео)

Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие. 

"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.

"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."

Професор Мария Шнитер / Снимка: РИМ Бургас


Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.

Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.

"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."

Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.

По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.

"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."

А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?


"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."


Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.

„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.

"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

България влезе в Книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София.  Автор е д-р  Костадин Шанков,  ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..

публикувано на 20.09.25 в 13:35

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен. Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир Игнатов..

публикувано на 18.09.25 в 16:00

Ямболският Безистен отбелязва 10 години като културен център

10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити  изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..

публикувано на 18.09.25 в 10:40

Червенокоремни тамарини са новите екзотични обитатели на бургаския зоопарк

Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им.  Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа.  Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..

публикувано на 17.09.25 в 12:00

Веселина Михайлова събира най-екзотичните цветя в своите букети

Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията.   За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..

обновено на 14.09.25 в 13:48

"Сладкото чудо на Созопол" възроди старинния десерт „дамга“

Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти.  Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..

публикувано на 13.09.25 в 15:02

В село Безмер започва „Тунджа - творчество и иновации“

В ямболското село Безмер днес на площада от 15:00 часа ще започне 13-ти Международен младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации“. Фестивалът ще предложи различни състезателни игри, сред които пейнтбол, дрифт картинг, щафетно трасе, стрийтбол и сумо анимации.   Предвидени са също арт работилници, свободни игри и интерактивни..

публикувано на 13.09.25 в 13:43