Гъбена чорба по автентична троянска рецепта представиха в Бургас. Приготвиха я представители на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Етнокухнята на Регионалния музей. В съвсем професионална кухня е превърнат кът от двора на етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.
Ястието представлява бистра супа от сушени гъби, като местната рецепта добавя сушени дренки и булгур за плътност.
"Троянската кухня и изобщо тази на балканджията е много интересна. Тя е характерна с това, че е доста пестелива. Троянският еснаф винаги се е придържал към принципа, че храненето не е за удоволствие-то е за да се поддържа здравето на тялото, духа и способността за работа", разказа музейният специалист Даниела Банкова. Земята в Троян е бедна, ражда оксъдно, затова троянецът е намерил начин в сушенето на плодове, зеленчуци, билки да се поподготви за трудния период от годината. Такъв е случаят и с гъбената чорба.
Рецептата изисква манатарки, защото са най-подходящи за сушене, дренките придават кисел вкус. Те, както и булгурът предватилено се киснат, преди да се пристъпи към приготвянето им. Кромид лук, който се запържва, в някой семейства се прави с нарязани зелена чушка и домат. Както знаем, тайната на едно ястие, е в правилните подправки, а Даниела Банкова си ги носи директо от планината:
"При подправките в нашия край чурбрицата е преобладаваща, слага се почти на всяко ястие. Добавям пранинска мащерка. Гъбите се обичат много с копъра. Слагам и магданоз. От мен са отгледани. Също и дивисил."
Цвети Асенова изрисува коридорите на Медицинския център в Царево и направи това безвъзмедно. Ще ви припомня, че тя е художничката, която по своя инициатива разкраси и кея на Приморско. Морското дъно с обитатели от Черно море и световния океан през миналото лято се превърна в атракция за туристите. Цвети Асенова изрисува с морски..
От 15 до 24 август Морска гара Бургас ще бъде домакин на World Taste Fest 2025 – мащабен гастрономически фестивал, който обединява вкусовете на света в едно незабравимо кулинарно преживяване. Топ готвачи от Сърбия, Турция и Испания пристигат специално за събитието, за да представят емблематични ястия в цялото им многообразие и автентичност. Посетителите..
Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в Българево. В..
Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на морето е най-ясно изразено. Характерният облик на лонгозните гори по Българското Черноморие е свързан с участието на редица растения с дълги увивни стъбла (лиани). Тези горски формации са..
14 – ти Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025 ще се проведе днес и утре в Малко Търново . По време на събитието отново ще бъдат представени елементи от уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор, съобщи Милена Райчева, секретар на читалище „Георги Попаянов 1914“, организатор на..
Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин днес на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей в..
Бургас е домакин за 13-ти път на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението между 25 и 27 юли. За първи път събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – Румен..
Цвети Асенова изрисува коридорите на Медицинския център в Царево и направи това безвъзмедно. Ще ви припомня, че тя е художничката, която по..
От 15 до 24 август Морска гара Бургас ще бъде домакин на World Taste Fest 2025 – мащабен гастрономически фестивал, който обединява вкусовете на света в едно..