Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гъбена чорбица-чиста душица от Троян

Автентичната рецепта бе представена в Етнокухнята на Регионалния музей

| обновено на 09.07.23 в 23:02


Гъбена чорба по автентична троянска рецепта представиха в Бургас. Приготвиха я представители на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Етнокухнята на Регионалния музей. В съвсем професионална кухня е превърнат кът от двора на етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69. 

 Ястието представлява бистра супа от сушени гъби, като местната рецепта добавя сушени дренки и булгур за плътност. 

"Троянската кухня и изобщо тази на балканджията е много интересна. Тя е характерна с това, че е доста пестелива. Троянският еснаф винаги се е придържал към принципа, че храненето не е за удоволствие-то е за да се поддържа здравето на тялото, духа и способността за работа", разказа музейният специалист Даниела Банкова. Земята в Троян е бедна, ражда оксъдно, затова троянецът е намерил начин в сушенето на плодове, зеленчуци, билки да се поподготви за трудния период от годината. Такъв е случаят и с гъбената чорба. 


Рецептата изисква манатарки, защото са най-подходящи за сушене, дренките придават кисел вкус. Те, както и булгурът предватилено се киснат, преди да се пристъпи към приготвянето им. Кромид лук, който се запържва, в някой семейства се прави с нарязани зелена чушка и домат. Както знаем, тайната на едно ястие, е в правилните подправки, а Даниела Банкова си ги носи  директо от планината: 

"При подправките в нашия край чурбрицата е преобладаваща, слага се почти на всяко ястие. Добавям пранинска мащерка. Гъбите се обичат много с копъра. Слагам и магданоз. От мен са отгледани. Също и дивисил."

Троян се слави с ракията си и сливите, които освен във вариант на всякакви сладки печива и ошав, намира място при солените ястия-телешко или свинско със сини сливи.  В периода на пости яхнията от сливи се комбинира с картофи. 

Характерен за този край е и чуканият фасул. Бабите са го съчетавали с коприва през пролетта или със сланина през зимата. Сланината е важен продукт за троянци-от мезе за ракията, тънко нарязана и пиперосана до готвена с кисело зеле или осолена. 

Някой от тези ястия се срещат в менютата на троянските заведения. А до бита на старите българи  може да се докоснете като посетите Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, където сладкодумните урединици ще добавят атмосфера и цветни истории от този край. Акцентът е върху керамиката. 
 
Рецептата за троянската гъбена чорба чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цвети Асенова: Да дарявам изкуство, това ме зарежда с положителна енергия

Цвети Асенова изрисува коридорите на Медицинския център в Царево и направи това безвъзмедно. Ще ви припомня, че тя е художничката, която по своя инициатива разкраси и кея на Приморско. Морското дъно с обитатели от Черно море и световния океан през миналото лято се превърна в атракция за туристите.   Цвети Асенова изрисува с морски..

публикувано на 01.08.25 в 13:05

Кулинарен фестивал World Taste Fest в Бургас

От 15 до 24 август Морска гара Бургас ще бъде домакин на World Taste Fest 2025 – мащабен гастрономически фестивал, който обединява вкусовете на света в едно незабравимо кулинарно преживяване. Топ готвачи от Сърбия, Турция и Испания пристигат специално за събитието, за да представят емблематични ястия в цялото им многообразие и автентичност. Посетителите..

публикувано на 31.07.25 в 14:30

Празник на пъпеша в каварненското село Българево

Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в Българево. В..

публикувано на 27.07.25 в 15:00

Лонгозните гори по Българското Черноморие

Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на морето е най-ясно изразено. Характерният облик на лонгозните гори по Българското Черноморие е свързан с участието на редица растения с дълги увивни стъбла (лиани). Тези горски формации са..

публикувано на 27.07.25 в 13:00

В Малко Търново канят на Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025

14 – ти Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025  ще се проведе днес и утре в  Малко Търново .  По време на събитието отново ще бъдат представени елементи от  уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор, съобщи Милена Райчева, секретар на читалище „Георги Попаянов 1914“, организатор на..

обновено на 26.07.25 в 10:38

Показват антична мода и гладиаторски битки днес на фестивал в Деултум

Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин днес  на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей в..

публикувано на 26.07.25 в 09:00

Фестивал на виното за 13-и път в Бургас

Бургас е домакин за 13-ти път на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението между 25 и 27 юли.  За първи път събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – Румен..

обновено на 25.07.25 в 11:13