Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация/Обновена/

| обновено на 20.07.23 в 14:58
Снимка: БГНЕС

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация, се заявява в писмена позиция на дружеството, получена в БТА.

Позицията е в отговор на съобщеното от Кирил Петков, че ще бъде внесено предложение "за вкарване обратно на контрола на пристанище "Росенец".

От акционерното дружество заявиха, че всички публично отправени обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал "Росенец" не отговарят на действителността.

Договорът за концесия е сключен през 2011 година за срок от 35 години, припомнят от дружеството и подчертават, че държавата осъществява всекидневен контрол.

Отхвърлят се всякакви обвинения в политическа ангажираност.

Повод за реакцията на компанията е и решението на парламентарната икономическа комисия, която прие на първо четене Законопроект за промени на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Същевременно

Министърът на икономиката Богдан Богданов каза, че се прави проверка дали и какви средства Лукойл е внесла във Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

Депутатите от предишния парламент гласуваха допълнително облагане на "Лукойл Нефтохим", според което компанията трябва да превежда към Фонда всеки месец 70 процента от ценовата разлика между суровия петрол сорт "Брент" и руския по-евтин нефт "Уралс". 

В момента се проверяват всички данни, посочи министър Богданов:

"Позволете ми да коментирам допълнително този въпрос. В момента знаем, че е чувствителна темата, но това ще бъде обявено много скоро. Нека да съберем всички данни, които в момента сме изискали, и ще ги обявим скоро. Ние знаем дали те отчисляват някакви пари или не, но позволете ми тези данни да ги обявим по-късно. Когато имаме готовност с пълната картина в момента, която проверяваме и верифицираме, ще ги обявим".

На въпрос дали има информация какво прави "Лукойл Нефтохим" да намали дела на руския петрол в микса си, Богдан Борисов отговори:

"Не, нямаме такава информация още. Те имат краен срок, който да спазят, така, че очакваме от тях да ни информират".




По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Официално стартира ремонтът на пътя между Царево и Лозенец (СНИМКИ И ВИДЕО)

Първа копка за старта на ремонта на пътя между Царево и Лозенец се състоя днес. Възстановителните дейности ще включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка и изграждане на вело- и пешеходни алеи . Това ще наложи временна организация на движението и поетапни затваряния на пътя в участъка между Гробищния парк на Царево и Оазис. Отец..

обновено на 12.09.24 в 16:21

Обучение за земеделски производители от Бургас, Ямбол и Сливен на 18 септември

Министерство на земеделието и храните ще проведе обучение за земеделски производители в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Срещите се организират от Звеното за управление на Националната ОСП мрежа. По време на..

публикувано на 12.09.24 в 11:49

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС, от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров. По думите му, отсега трябва да е ясно, че за облекчаването на..

публикувано на 12.09.24 в 11:14

Първа копка за цялостен ремонт на пътя между Царево и Лозенец

Първа копка предстои днес за старта на цялостния ремонт на пътя между Царево и Лозенец. Церемонията е от 10:30 в участъка около гробищния парк. Тази седмица стартираха аварийно-възстановителните работи по стария път, преминаващ край е Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението.

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00