Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И „Българското саламурено сирене“ със защитено наименование за произход

Снимка: Ани Петрова

Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене с списъка със защитени географски индикации на ЕС. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукти. 

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. 

По-рано този месец и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход. Така саламуреното сирене става третият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след "Странджански манов мед" и киселото мляко. 

От Министерството на земеделието и храните информираха с мейл, че днес е публикуван Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 на ЕК за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания ("Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene" (ЗНП)) в Официалния вестник на ЕС, брой L 192 от 31.07.2023 г.

От аграрното ведомство допълват, че инициативата за регистрация на наименованието отново е на групата производители Сдружение "Български традиционни млечни продукти, а заявлението за регистрация е изпратено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до ЕК през февруари 2021 г.

Това е третото родно географско означение, след ЗГУ "Българско розово масло" и ЗНП "Българско кисело мляко", което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет, отбелязват от МЗХ.

И още: "При ЗНП "Българско бяло саламурено сирене" очертаният географския район на производство, също както при ЗНП "Българско кисело мляко", е територията на Република България, и използваната суровината е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

Традиционното ЗНП "Българско бяло саламурено сирене“ се произвежда с добавка на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Органолептичните качества на продукта се формират освен от приятния млечнокисел вкус от закваската и саламурата, така и от леката ненатрапчива горчивина от разпадните продукти на сложните белтъчини и от някои аминокиселини. Съвкупността от вкуса и аромата от тези компоненти формира "букета" (от аромати и вкусове) на сиренето.

След влизане в сила на регламента, само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението "защитено наименование за произход" или абревиатурата ЗНП, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни", се казва в информацията от МЗХ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюрото по труда в Бургас обяви обучения за квалификация и дигитални умения

Безработни и заети могат да се включат в обучения на Бюрото по труда в Бургас  за професионална квалификация и дигитални компетентности. Обученията са финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на човешките ресурси. "Придобива се първо, второ, трето и четвърто ниво, които лицата могат след завършване..

публикувано на 02.02.25 в 17:30

Отпадъци в коритото на река Черна, от община Царево се заканват със санкции

За изхвърляне на строителни отпадъци в дерето на р. Черна алармираха от община Царево. Снимки показват дървен материал и битови боклуци в коритото на реката.   Това е опасно, подчертават от общината и се заканват да налагат строги санкции за нерегламентираното замърсяване. Призоваваме жителите, гостите и собствениците на тежка техника да..

публикувано на 02.02.25 в 16:52

Възстановяването на селата Воден и Крайново след пожарите продължава

Възстановяването на селата Воден и Крайново, които пострадаха при пожарите миналото лято продължава. Продължава и изграждането на нови къщи на останалите без дом семейства. Близо 40 къщи бяха засегнати при пожарите през юли. 13 от тях са единствен дом за семействата, които ги обитават. Именно тяхното възстановяване се превърна в приоритет за..

публикувано на 02.02.25 в 16:50

Радослав от Бургас има нужда финансова подкрепа за бъбречна трансплантация

Радослав Петков е на 35 години от Бургас. Завършва ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна, след което става част от екипаж на кораб. Животът му обаче се променя в края на миналата година, когато научава най-лошото – за да живее, трябва да му се направи бъбречна трансплантация . Знаейки, че кандидатите за тази процедура в повечето случаи не..

публикувано на 02.02.25 в 16:00

Търси се омбудсман на Бургас

Общинският съвет обяви конкурс за нов обществен посредник на Бургас.  Срокът за подаване на документи е до 7 февруари.  Мандатът на настоящия омбудман Тодор Стамболиев изтече. Той е на поста от 2017 година, като бе преизбран отново през 2021-ва.   Интервюто с допуснатите кандидати ще се състои на 14 февруари. Ще се оценяват познанията им в..

публикувано на 02.02.25 в 13:24

Повишава се възрастта за сключване на брак, жените се омъжват след 30

Повишава се възрастта за сключване на брак, отчете психологът Михаела Джоргова. При жените средната възраст за женене е 30 години, а при мъжете – 33. Младите хора предпочитат да съжителстват заедно, отколкото да се обвържат, посочи тя: „Младите хора са предимно ориентирани към личностно развитие, кариера, осигуряване на финанси. За тях бракът..

публикувано на 02.02.25 в 11:00

Честваме Сретение Господне

Днес православната църква чества един от големите християнски празници - Сретение Господне. С особена тържественост той напомня, че в 40-я ден от рождението му Христос бил занесен в храма от родителите си. Там Богомладенецът бил посрещнат от праведния старец Симеон и пророчица Анна като спасител на света. Още от първите векове на християнството..

публикувано на 02.02.25 в 08:09