Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеперудите на надеждата и любовта в стиховете на Елка Василева

| обновено на 04.08.23 в 14:15

Деветата си стихосбирка "Пеперуди през зимата" представи Елка Василева-Ебори в Дома на писателя в Бургас. Пред многобройна публика поетесата чете стихове с музикалния съпровод на цигуларката Юлиана Султанова. 

Поетичната книга събира 59 стихотворения в два цикъла-"Преди да си повикам тишина" и "Живея любов". Василева посочи:

"Стиховете са писани в продължение на 4 години. Първият цикъл е метафора-преди да замлъкна, преди да се откажа да пиша, преди да престана да живея активно-надявам се, че това няма да се случи скоро. А с втория искам да кажа, че любовта ще я живея, докато съм жива и съм доказателство затова, че на любовта са всички възрасти покорни. Пеперудите през зимата са нещо много рядко, но има едни други пеперуди, които ти пърхат в стомаха. Това са пеперудите на вълнението и докато продължаваме да се вълнуваме, ние сме живи. На колкото и години да сме, където и да живеем, каквито и чувства да изпитваме-тъга, радост, важното е пеперудите да ги има. Те са надежда, красота, пеперудите са любов!"   


Характерна черта на поезията в "Пеперуди през зимата" е нейната подкупваща искреност. Нейният стремеж към споделеност и надежда за взаимност, посочва редакторът Георги Николов в предговора. Издател е Анго Боянов. 

Сред гостите на премиерата бяха заместник-кметът с ресор "Култура" Диана Саватева, председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова и певицата Тони Димитрова.

Шеговито наричана "бургазлийката от Враца", Елка Василева живее и твори в Бургас от най-младите си години. Творчеството й е публикувано в антологии, сборници и списания. Носител е на плакет "Пегас" на Община Бургас за поезия. През последните години поетесата е и секретар на Центъра на еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински носии и традиции в Бургаския етнографски музей

В Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас може да се разгледа изложбата „Украински носии и традиции“. Събитието се организира в рамките на сътрудничеството между РИМ – Бургас, Посолството на Украйна, Държавен културен институт при Министерството на външните работи на Република България и Почетното консулство на Украйна в..

публикувано на 28.10.24 в 13:29

Милчо Талев е носител на голямата награда от международно биенале в Плевен

Художникът Милчо Талев от Поморие е носител на голямата награда на Община Плевен от 12-то Международно биенале на малките форми. Талев получи своето отличие на официална церемония в Художествена галерия „Илия Бешков“. Тази година в биеналето са включени 490 произведения на български и чуждестранни творци от Полша, Канада, САЩ, Аржентина,..

публикувано на 28.10.24 в 12:56

"Фортисимо" грабнаха световната хорова купа в Испания

"Фортисимо" грабнаха световната хорова купа  в Калея & Барселона, Испания. Новината съобщи ансамбълът в социалните мрежи. В надпреварата са участвали 50  състава от 33 нации. Те са грабнали златото в категориите “Младежки хорове” и “Фолклор”. Това им дава възможност да пеят и на финалните кръгове на Купата за хорово пеене. В първия рунд на надпреварата..

публикувано на 28.10.24 в 11:40

"Синелибри" продължава с новия филм на Паоло Сорентино

Новият филм на Паоло Сорентино ще бъде показан тази вечер, от 19.00 часа, в Културен дом НХК. Италианско-френската продукция "Партенопа“ е включена в програмата на Международния кино и литературен фестивал "Синелибри". Филмът бе номиниран за "Златна палма“ от фестивала в Кан. Историята е вдъхновена от мита за Партенопа, една от сирените в гръцката..

публикувано на 26.10.24 в 14:38

Художникът Неделчо Кучков сънувал картините си преди да ги нарисува

В Бургас представят самостоятелна изложба-живопис на художника Неделчо Кучков. Тя е подредена в галерия „АтелиеР“ . Ценителите на изкуството ще попаднат в приказния свят на един от емблематичните съвременни художници, където въображението създава  експлозия от цветове и абстрактни форми. Те събират  различни аспекти на вътрешния и..

обновено на 25.10.24 в 11:48

Изложба показва Ямболския цепелин, прелетял 6800 км

Мултимедийна фотографска изложба "Светът на дирижаблите: когато Ямбол беше част от него" се открива тази вечер в  Регионален исторически музей в Ямбол. Експозицията е от важно значение за жителите на града, тъй като припомня времето, когато от тук цепелин L59 извършва своя епичен полет до Судан през 1917 година.   Изложбата, която тази вечер..

публикувано на 24.10.24 в 14:14

Рисунки на Христо Явашев – Кристо са част от изложба в Бургас

Рисунки от студентските години на Христо Явашев – Кристо, Светлин Русев, Дечко Узунов и много други вече утвърдени български художници, представя изложбата „Вечният конферанс“. Творбите са част от Музейната сбирка на Националната художествена академия и могат да се видят в галерията на Дружеството на бургаските художници. Целта на експозицията..

обновено на 23.10.24 в 12:54