Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със "Самсон и Далила" започва фестивалът „Опера на светилището“ на Бегликташ

| обновено на 05.08.23 в 08:07

Операта „Самсон и Далила“ поставя началото на тазгодишния фестивал „Опера на светилището“, който се провежда на Бегликташ. Тя ще бъде представена на 5 август, събота от 20.30 ч. Предвидени са още три спектакъла – Вердиевите опери „Набуко“ и „Трубадур“ и „Кармен“ на Жорж Бизе. Фестивалът ще се проведе за четвърти път и се организира от Държавна опера - Бургас, в партньорство с Община Приморско.

Режисьор на постановката "Самсон и Далила" е доц. д-р Александър Текелиев, а сценографията е на Каталин Арборе от Румъния. Драматичната история на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимянка, която използва женския си чар, за да го изкуши, предаде и погуби – Далила, ще бъде разказана под палката на маестро Иван Кожухаров. В главните роли ще са мецосопраното от Варненската опера Даниела Дякова, солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев, баритонът Александър Крунев, басът Делян Славов, басът Диман Панчев, тенорите Любомир Тодоров и Милен Динолов, баритонът Бранимир Недков.


На 12 август публиката ще може да гледа операта „Набуко“ от Джузепе Верди, изпълнена под диригентството на маестро Ивайло Кринчев, а в главните роли ще се превъплътят баритонът Марян Йованоски – солист на Бургаската опера и Националната опера на Северна Македония, тенорът Яни Николов, Делян Славов – бас, сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска, басът Костадин Мечков, тенорът Милен Динолов и сопраното Нона Кръстникова. В мащабната постановка ще участват още оркестърът и хорът на Бургаската опера. 

Операта "Кармен" от Жорж Бизе е третото заглавие в афиша на фестивала, което ще бъде представено на 19 август. Диригент ще е Григор Паликаров, а драматичния сюжет на сцената ще пресъздадат мецосопраното Даниела Дяковa в партньорство с тенора Костадин Андреев. Към тях ще се присъединят баритонът Марян Йованоски, сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев, сопраното Аглика Петрова-Елис, Ирина Доброволская, баритонът Бранимир Недков, тенорът Яни Николов, баритонът Йордан Христозов-Моралес. Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев.



Последна на фестивала ще бъде представена операта „Трубадур“ от Джузепе Верди – на 26 август. Историята за трубадура Манрико, майка му – циганката Азучена, влюбената девойка Леонора и властния Граф ди Луна ще бъде дирижирана от Деян Павлов. В ролите ще са баритонът Марян Йованоски, сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Даниела Дякова, тенорът Валерий Георгиев, басът Костадин Мечков и др.

Диригент на хоровия състав и на четирите заглавия, включени във фестивалната програма, е Невена Михайлова, а репетитор на балета – Марина Змеева-Маркова. Началото на спектаклите в четирите съботи е в 20.30 ч. 




По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Играят "Не сме от тях" по Чудомир на сцената на Летния театър

Великотърновският театър "Константин Кисимов" ще представи днес на бургаска сцена спектакъла си „Не сме от тях" по Чудомир. Постановката е на гост-режисьора Невена Митева,  сценограф е Лидия Къркеланова, авторът на музиката е Петър Атанасчев. В това представление героите непрекъснато си правят лоши шеги един на друг, но това не завършва зле...

публикувано на 12.09.24 в 09:55

Художничката Силвия Басева гостува с "Фрагменти" в Бургас (СНИМКИ)

Силвия Басева  откри изложба "Фрагменти" в бургаската галерия "Неси". Тя гостува със свои творби за първи път в морския ни град и представя малко над 20 картини на тема "градски пейзажи".   "Това се превърна в моя любима тема през последните години. Спонтанно избирам обекта, запечатан във фотография, който след това прехвърлям на..

публикувано на 12.09.24 в 09:09

Напусна ни скуптора Огнян Петков

Бургас изгуби голямо име в сферата на изкуството - напусна си световнопризнатия скулптор -Огнян Петков. Огнян Петков  е завършил ССХУ в гр. Казанлък и Художествената академия в гр.София, специалност Скулптура. Има многобройни изяви в Германия, Франция, Чехия, Русия. Активно участваше във Фестивала на пясъчните скулптури. Негови творби са..

обновено на 12.09.24 в 08:18

Фестивалът на 100-те войводи в Сливен започва на 13 септември

20 местни производители ще участват в поредното издание на фестивала на 100-те  войводи в Сливен. На своите щандове те ще предлагат собствена продукция - колбаси, хляб, билки и др. Фестивалът ще започне в 17 часа на 13 септември.  По традиция, водещ на Фестивала на Стоте войводи е актьорът Ники Станоев.  Петък, 13 септември 17:00 - Школа за..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас. Срещата е от 18 часа в Дома на писателя. Ще я води Мина Кръстева. Стихосбирката „Смирено“ съдържа над 65 стихотворения, бял стих, както и няколко текста в японската жанрова форма танка.  "Това е интелигентно написана книга, без излишен драматизъм, с умерени и смекчени емоции, в която се..

обновено на 11.09.24 в 12:05

„Магията на театъра и киното“ събира млади таланти в Бургас

Отворен уъркшоп, насочен към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите и лектори в „Магията на театъра и киното“, са не само педагози, но и практици. Сред тях са имена, като Ники Илиев и Башар Рахал. Работилницата за мечти включва създаването на късометражни филми, дело на..

публикувано на 11.09.24 в 11:45

Музика и изобразително изкуство се преплитат във фестивала "Музикални зографи"

На 10, 11 и 12 септември в Бургас ще се проведе фестивал „Музикални зографи“. Ще участват  пианистите Марио Бобоцов и Фани Куцарова, мулти-инструменталният музикант Венци Трифонов, гъдуларят Мартин Владимиров и Мандолинен квартет „Сезони“. Музикалните образи по време на трите концерта ще бъдат пресъздадени върху платно от художника Румен Статков...

обновено на 11.09.24 в 09:36