Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българе, глава вдигнали“ - 120 години от Илинденско - Преображенското въстание

Снимки и документи на Архива в Бургас, показват как се е отбелязвало Преображенското въстание

Мястото, където се отбелязват честванията, по повод годишнините на Преображенското въстание, е местността Петрова нива. Там на 28 - 30 юни през 1903 година се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно - одринска революционна организация. Там се изработва план за въстаническите действия в окръга по време на Илинденско - Преображенското въстание. 
Наричат мястото Странджанското Оборище, там е изграден паметник и параклис. В Държавния архив в Бургас са запазени документи и снимки за това, как са се отбелязвали годишнините от въстанието.   

Подвигът на участниците в Преображенското въстание и техните помагачи не е забравен. В Бургаския архив са запазени снимки от 1928 години, които показват едно въодушевление и тържество при честванията. В тях участват останалите живите въстаници, които постепенно през годините намаляват. След това  потомците им и официалните власти продължават да организират специални събития по повод годишните от въстанието до наши дни, разказа директорът на Държавния архив в Бургас   Данка Георгиева:

"При нас са запазени много възвания, обръщения на Тракийски организации, с които се призовават гражданите да отбелязват тези светли дати. Не малко документи са запазени и в усилията да се изгради паметник на Петрова нива, с който да се даде човешкото уважение към жертви и участници. Запазени са уставите на тези комитети, които се образуват. Запазен е и проект какво да представлява храм-паметникът. През 1958-ма година той е открит, който сега познаваме", информира Георгиева. 

Почитта към героите се изразява буквално дни и месеци след въстанието. Запазени са например две песни, които са посветени на войводата Георги Кондолов. Той е един от водачите на Преображенското въстание, действа с чети в Странджа , а по време на конгреса в местността Петрова нива е определен за началник на всички въстанически чети действащи в района. При сражение с турските войски е тежко ранен при малкотърновското село Паспалово и моли другарите си да го убият, за да го избавят от мъките. Погребан е тържествено от четниците и населението от околните села. Местните жители го възпяват в песни. 

"Над Паспалово стърчи могила,

а под могила лежи светиня;

В тесен гроб челен, отделен самия, 

лежи юнака спокоен, славен. 

Във Паспалово, когато роба, 

с тиран вековен беше в борба, 

падна юнакът с куршум пронизан, 

подло предаден от грък шпионин."

В Държавния архив в Бургас са запазени и снимки, които показват отбелязването на въстанието в Македония, в Битолски революционен окръг. В местността Мечкин камен участниците във въстанието дават достоен отпор преди потушаването му и защитават Крушевската република:

"На една от снимките виждаме Антон Козаров, който до 41-ва година е Областен управител на Бургас, след това е командирован в Скопие и там е областен управител. Чрез неговия син, който дари документите на семейството, ние имаме и тези няколко снимки, които ни показват духа на събитията от другия край на България тогава", разказа Георгиева.

Илинденско-Преображенската епопея е най-голямото и най-дълго продължилото въстание в новата българска история. То е връхна точка в национално - освободителната борба на македонските и тракийските българи. Символ е на непокорния български дух и нравствено знаме на борбата за човешки права, достойнство и свобода. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18