Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от кварталите Лозово и Долно Езерово с общ протест в събота

архив
Снимка: СНЦ Долно Езерово

Жителите от бургаските квартали Лозово и Долно Езерово организират нов общ протест, заради продължаващия от година ВиК проект с ремонти, който е причина за лошата инфраструктура. Ремонтите са и опасни, след като преди 2 седмици в изкоп е паднало дете, на метри от детска площадка, което е със счупена ръка. Протестиращите ще се съберат на 2 септември, от 11:00 часа, на пешеходната пътека пред дървообработващото предприятие в Бургас. 

Хората искат разкопаните улици в двата квартала да бъдат ремонтирани в най-кратки срокове, да имат нов път, обслужващ Лозово, Долно Езерово и улица Одрин, както и да им се възстановят тротоарите, каза Николай Георгиев от Лозово, един от организаторите на протеста:

„Вчера имахме среща с новия изпълнителен директор на ВиК, който първо мина през съседния квартал Долно Езерово, защото те имат същия проблем, със същата фирма изпълнител, по същия проект. После дойде и при нас. Искам отново да кажа, че ние не сме срещу ремонта. Поискахме гаранции за сроковете, получихме само повдигане нае раменете, както и отговор, че единственото, което могат да направят като поръчител е да глобят изпълнителя. Сроковете им многократно се удължават. 

Повече от четири месеца в нашия квартал не се работи, няма никаква техника, никакви работници, спря да минава и водоноска, която преди намаляваше праха, който дишаме. В момента, в който завали дъжд става една гъста кал, а хората, които пътуват с градския транспорт не се допускат в автобусите. 

Преди две седмици дете падна в един от изкопите,  който е на метри от детска площадка и си счупи ръката. В момента то е с титаниеви импланти, предстои му операция. Имаме и опасна отворена шахта, за която сме сигнализирали институциите, включително ВиК, ДНСК и дежурния в Общината. 

Опасните шахти са коментирани и на срещата с новия изпълнителен директор на ВиК Бургас, посочи Николай Георгиев.
Идентичен е и проблемът в квартал Долно Езерово, каза Мариета Рохова, другият организатор на протеста:

„Разкопани улици, които са проблем заради запрашаването през лятото, а през зимата е кално. Нямаме яснота кога ще приключи този проект. Имаме съмнения, че проектът не се осъществява по параметрите, заложени в него, че се ползват некачествени материали, както е и под съмнение качеството на извъшваните дейности по полагането на канализационната мрежа.

Най-редно е да се извърши един независим контрол, който да покаже до каква степен и как извършените дейности отговарят на стандартите.“

Това е вторият протест на хората от бургаските квартали Лозово и Долно Езерово, и са категорични, че са готови да отстояват исканията си до край, дори и чрез протести всяка седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18