Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Милен Русков е носител на наградата „Добри Чинтулов“

Милен Русков
Снимка: БГНЕС

Писателя Милен Русков е носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2023 г, съобщават от Община Сливен. Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на XXI в.

Той е роден на 23 юни 1966 г. в Бургас. Завършва българска филология в Софийски университет през 1995 г. Под научното ръководство на изтъкнатия езиковед ст. н. с. Йордан Пенчев пише дисертация по езикознание към Института за български език при БАН. Започва да се занимава с преводи от английски език като е превел над 20 книги.

Отрано е привлечен от прозата. Първата му публикация е сп. „Страница“ през пролетта на 2001 г. – глава от първия му роман „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.). Този роман изведнъж безапелационно налага Милен Русков като едно от най-значимите имена на съвременната българска литература. Големият успех го спохожда с третия му роман „Възвишение“ (2011 г.).

За сливенците романът е особено ценен и интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, с препратките към „Рибния буквар“ на Петър Берон“, който според автора го е вдъхновил да напише тази книга, към „Горски пътник“ на Георги Стойков Раковски, със забавните истории, свързани с дейността на видни сливенски възрожденци като Сава Доброплодни и др.

Интересът на Милен Русков към българската история продължава и в четвъртия му роман „Чамкория“ ( 2017 г.). „Външният“ исторически обхват е стабилизирането на държавата през втората половина на 1920-те години след острата поляризация през първата, с интересни препратки към лица и събития от Сливенския край.

За творчеството си той е отличен с редица награди - „Златен век“ на Министерство на културата, Националната награда за литература „Христо Г. Данов“, Наградата за литература на Европейския съюз, Националната литературна награда „Елиас Канети“, Националната литературна награда „Иван Вазов“.

Наградата „Добри Чинтулов“ ще му бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлияна Антонова - Мурата представя новата си книга за Япония в Бургас

Юлияна Антонова – Мурата ще представи в сряда, 18 септември в Бургас новата си книга “Хай хай, Япония”. Тя е поредна в четирилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. Книгата е колекция от кратки разкази за хората в далечна Япония. В нея са включени конкретни случки, които запознават читателя с..

публикувано на 17.09.24 в 14:16

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да излезе, Катя и Здравко ще зарадват почитателите си в морския град. Албумът ще се казва „Случва се..

обновено на 17.09.24 в 12:55

Майстори на карикатурата се събират в Черноморец

Кметът на Община Созопол получи шарж от един от най-добрите художници - хумористи, участници в Международния фестивал на хумора в изкуството „Черноморец се смее“ в морския град. Във фоайето на Народно читалище „Димо Николов 1908“ в Черноморец е експонирана изложба "Балканска карикатура" от фонда на Фондация „Имеон-Балкани“ с творби от популярни..

публикувано на 17.09.24 в 08:36

Близо 100 детски творби са включени в осмата книжка "Приказни истории с БНР - Бургас"

Над 300 деца са изпратили свои творби за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. Те са от цялата страна, като освен от големи училища от областни градове, свои творби за изпратили и ученици от малки населени места. Близо 100 са истории, които след селекция от авторитетно жури са публикувани в осмата поредна..

публикувано на 16.09.24 в 09:40

Мария Мутафчиева -Мери: Елате на концерта ни по повод Първия учебен ден, ще бъде празник!

Мери Бойс Бенд канят на концерт за началото на новата учебна година в Бургас. Инициативата е съвместна с Общината и е под надслов "Отива си лятото, идва есента" и предстои на 16 септември, на открита сцена „Охлюва“.   Първият учебен ден е празник и той ще стане още по – хубав, когато го отбележим заедно, в това е убедена Мария..

публикувано на 16.09.24 в 09:20

Проф. Искра Баева представя „Личностите, които определиха нашата съдба“ в Бургас

Новата книга на историка проф. Искра Баева „Личностите, които определиха нашата съдба“ ще бъде предст6авена в Бургас днес от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”. В книгата са събрани 6 по-кратки и по-пространни биографии на политици и други дейци от епохата на социализма: Георги Димитров, Тодор Живков, Антон Югов, Станко..

публикувано на 13.09.24 в 12:18

Изложба на Центъра за подводна археология беше открита в Созопол

Изложбата „50 години от началото на системни подводни археологически проучвания. Тракия Понтика в енциклопедия Древна Тракия и траките“ бе открита пред Летния театър „Аполония“. Тя показва постиженията на подводните археолози и най-значимите находки от региона. Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подари  плакет на проф. д-р д.н. Калин Порожанов –..

публикувано на 13.09.24 в 11:52