Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На над 3 600 сигнала са отзовали бургаските огнеборци през тази година /СНИМКИ/

| обновено на 14.09.23 в 14:55

1 406 пожара е имало от началото на годината, а общият брой на сигналите в бургаската пожарна, са 3 616. Това отбеляза комисар Николай Николаев – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас:

„Двама души са загинали в пожари през 2023 година, 11 са пострадали, а 30 са спасените, като тази бройка е тройно по-голяма, в сравнение с миналата година.“

Комисар Николай Николаев

Комисар Николаев отбеляза, че най-трудните моменти за огнеборците в Бургас през тази година, са пожарите в областта – селата Изворище, Голямо Буково, Миролюбово и Кубадин:

„Общата изгоряла площ е над 15 хиляди декара. Много дървета и растителност пострада, но за щастие изгоряха само няколко постройки. Нямаше жертви.“

Друг тежък момент за пожарникарите е било бедствието в Царево, където на 5 септември се изля голямо количество дъжд, което предизвика наводнения:

„Счупихме два противопожарни автомобила, когато бяхме там да помагаме с евакуацията на хората. Беше много трудно, защото си придвижвахме по недостъпни пътища. Радваме се, че успяхме да евакуираме над 130 човека.“

Той разясни и за бъдещите проекти, които очакват пожарните служби в Бургас:

„Имаме четири проектни предложения през тази година, финансирани по Европейски програми. Едното е за сградите на пожарната в Царево и Средец, за въвеждане на мерки за ефективност. Надяваме се да бъдем одобрени. Другото предложение е за разширение на сградата на пожарната тук, в Бургас, както и за нова сграда в град Камено. За там е предвидено и закупуването на нов високопроходим противопожарен автомобил с 5 хил. литра вода. Той ще ни е нужен, когато гасим в горски масиви и трудни терени. В момента подготвяме проектно предложение, заедно с общините Бургас и Малко Търново за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция. И работим по обособяването на нов парцел за сградата на Втора служба – Бургас. Парцелът се намира между сградата на Жандармерията и зала „Арена“.“

По време на церемонията за деня на пожарната безопасност бяха отличени 15 огнеборци за участие, изпълнение на дълг и високи резултати през годината.




Награди получиха и децата, класирали се на челните позиции в областния етап на конкурса за рисунка „С очите си видях бедата“.



В събитието се включиха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Пламен Янев и директорът на ОД-МВР Бургас ст.комисар Емил Павлов. Гости бяха и кметовете на Малко Търново и Камено – Илиян Янчев и Жельо Вардунски.



Повече чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 10 нови автомобила очакват ямболските пътни полицаи

Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за "Пътната полиция". Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна, посочи директорът на ямболската полиция старши комисар Иван Русев: " Автомобилите, с които основно разполагаме, са от порядъка на 20-годишна възраст,..

публикувано на 04.07.24 в 14:48

Министерски награди за трима сливенски полицаи

106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР-Сливен бяха отличени по случай професионалния празник и 145 години от създаването на Министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и преките ръководители на служителите. Тържествената церемония се състоя на площад "Хаджи Димитър".  Трима..

публикувано на 04.07.24 в 14:40

По-малко престъпления по морето, предизвикателство е пътната безопасност

Намаляване на криминалните престъпления по Южното Черноморие в началото на туристическия сезон отчете полицията в Бургас на официална церемония по случай професионалния си празник - 5 юли. Предизвикателство пред органите на реда е осигуряването на пътната безопасност при засиления трафик през сезона.  С повече туристи, но с..

публикувано на 04.07.24 в 12:33
Полицейска проверка в Бургас.

Полицията хвана трима пияни шофьори в Поморие, Синеморец и на пътя Бургас - Средец

Трима пияни шофьори задържаха вчера полицейски служители в Поморие, на пътя Бургас - Средец и Синеморец. Водач с 1,30 промила алкохол бил хванат още 6.08 ч сутринта в Поморие край магазин на верига хипермаркети. Спреният 54-годишен водач от Варна е отказал да даде кръв за химичен анализ и е бил задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет и е образувано..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха в LED панели на ГККП Лесово

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха служители на митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 03.07.24 в 09:55

Кола на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ в жк „Изгрев“

Автомобил на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ на паркинг до блок 86 в комплекс „Изгрев“. Сигналът за пожара е подаден около 1 часа.  Установено е, че лекия автомобил изгорял в двигателния отсег и арматурното табло в купето.  Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на установяване. Работата по случая..

публикувано на 03.07.24 в 08:58

Потушиха пожар в помещение за спално бельо в хотел в Слънчев бряг

Три помещения са засегнати след пожар в хотел в Слънчев бряг през нощта на 2 юли, съобщават от полицията.   Няма пострадали туристи или хора от персонала.  Огънят е възникнал в помещение за спално бельо. За осигуряване безопасността на гостите се наложило евакуирането им от всички крила на зданието.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и..

публикувано на 03.07.24 в 08:20