Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

Националната онкологична болница "Дева Мария" ще бъде открита днес. Тя се намира в квартал Ветрен. 

Амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница „Дева Мария“ - Семир Абумелих. Той е на стойност 50 млн. лв. Лечебното заведение е оборудвано с най - съвременната техника, в него са привлечени да работят качествени специалисти от цялата страна и целта е да предложи на пациентите най - доброто лечение в тази област. 


Новата болница се разполага на 12 000 квадратни метра разгъната застроена площ. Тя е свързана с топла връзка на 5 нива с досега съществуващата болница „Дева Мария“. Сградата е висока 12 етажа, допълнително има един партерен и два подземни етажа. Двете подземни нива са предвидени за лъчелечение и нуклеарна медицина. Лечебното заведение разполага с два линейни ускорителя, ПЕТ скенер, ЯМР с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия, компютърен томограф и циклотрон. 

Диагностично-консултативен център е разположен на партерния етаж, а десет специалности си разделят осем етажа. На деветия етаж е изградено  терапевтично VIP отделение. Десетият етаж е предвиден изцяло за академични нужди - тук има конферентни зали за телемедицина, аула и библиотека.

Лентата на Националната онкологична болница "Дева Мария" ще прережат проф. д-р Костадин Ангелов, председател на Здравната комисия в Народното събрание. кметът  Димитър Николов и областния управител Пламен Янев. 

Откриването ще е в 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ – Ямбол с изнесен пункт в Болярово за получаване на достъп до е-здравно досие

РЗИ – Ямбол организира изнесен пункт в град Болярово за получаване на достъп до електронно здравно досие.  Здравните специалисти съдействат на гражданите пред сградата на младежки дом днес до 16:00 часа. Желаещите да получат достъп до здравното си досие, трябва да носят документ за самоличност и мобилно устройство с достъп до интернет-мобилен телефон или..

публикувано на 12.09.24 в 11:39

Община Болярово въвежда мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседаниа по повод  обстановката в страната по отношение на болестта шарка по дребните преживни животни и констатиран случай на територията на община Стралджа, в село Войника.  „В населеното място с констатиран случай  е проведено щателно обеззаразяване. Прави се проучване, заедно с органите на МВР откъде..

публикувано на 12.09.24 в 11:36

Акция за кръводаряване по повод първия учебен ден

В навечерието на първия учебен ден, кръводарители се обединяват в акцията "Дари кръв за децата на Бургас".  „Има деца, които имат нужда от кръвопреливане, защото са били жертва на катастрофа, претърпели са операция, страдат от хемофилия или таласамия и други причини. Един кръводарител може да спаси трима души.“, посочват от новосъздадената..

публикувано на 12.09.24 в 11:27

МЗ стартира ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по..

публикувано на 11.09.24 в 10:33

Преди началото на учебната година децата трябва да посетят педиатър, офталмолог и ортопед

Преди да започне новата учебна година всяко дете трябва да бъде прегледано от своя лични педиатър, за да се снеме неговият здравен статус и да се установи общото му здравословно състояние, каза пред Радио Стара Загора педиатърът д-р Ралица Пейчева.. "Началото на учебната година е много подходящо време да се посети ортопед, за да се направи..

публикувано на 11.09.24 в 08:40

Новият кръвен център на Бургас ще заработи на 1 октомври 2025 г.

Районният център по трансфузионна хематология в Бургас ще заработи от 1 октомври 2025 година. Това става ясно от обнародваните днес промени в Правилника за устройството и дейността на центровете за трансфузионна хематология, направени от Министерството на здравеопазването. Той ще обслужва цялата област Бургас, а докато започне работа, тя ще..

обновено на 10.09.24 в 15:03

Белодробната болница с безплатни прегледи за туберкулоза

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ Бургас ЕООД, ще се проведе Седмица на отворените врати за туберкулоза в периода 16 – 20 септември. Посещенията може да се извършват от 10.00 до 16.00 часа. Инициативата се провежда във връзка с изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на..

публикувано на 09.09.24 в 14:22