Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След всяко правителство - ново назначаване. Ако падне правителството - ново заснемане"

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Снимка: БГНЕС

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса.

Първо там бяха констатирани 786 квадратни метра пясъчни дюни, втората комисия установи, че територията на пясъчните дюни е 4 пъти по-голяма, а 6 месеца по-късно и ново правителство назначи 3-а комисия, която намали границите на дюните до 11 410 кв. метра.

Настоящият министър на околната среда и водите Юлиян Попов отиде на място с поредната комисия от експерти, която също извърши обследване на терена.

Целта на последното проучване беше да определи окончателно границите и вида на пясъчните дюни. В работната група, която направи обследването, са включени експерти фитоценолози и експерти по брегова геоморфология. Те трябва да предложат изменение на одобрената през март тази година Специализираната кадастрална карта.

"Дюните са особен казус по принцип. Очевидно те се местят и това създава проблеми със собственици, с картиране и т.н. Духа вятър, те се местят. Не сте ли гледали филми за Сахара? Това е динамичен феномен", каза преди 2 месеца пристигналият на място на къмпинг "Каваци Север" министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

Близо 15 са собствениците на терени в обследвания район, който ту има, ту няма пясъчни дюни. Гергана Димитрова представлява собствениците на 2 дка земеделска земя, неполивна, 10-а категория. Според Общия устройствен план на Созопол, приет през 2016-а година, мястото е предвидено за почивна база и други дейности. Преди година Гергана Димитрова внася искане в Регионалната екоинспекция за становище с цел промяна на Подробния устройствен план на района. Получава отрицателно становище. То е оспорвано в съда, а магистратите задължават екоинспекцията да направи оценка на земята. Собствениците започват нова процедура и пак получават отказ, с аргумент че се подготвят изменения на Специализираната кадастрална карта от 2015-а година, според която в района пясъчни дюни няма.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Тук вече започва сагата - идва една комисия и казва има дюни, но са малко, идва втора комисия и установява, че дюните заемат значителна част от територията. Назначава се трета комисия и хоп, дюните отново изчезват. Какво показват резултатите от последното обследване и доколко законно е то.

"Още 2016 г., когато са правили ОУП, не е имало право да се прави ново заснемане, защото по закон трябва да са минали 10 години. В момента тече четвърто заснемане. Тези четири заснемания по закон не трябва да ги има, защото последното е било 2015-а. Първо заснемане трябва да има 2025-а", коментира пред БНР Гергана Димитрова.

През юни вече има входирана заповед за изменение на приетата през март карта, отбелязва още Димитрова. По думите ѝ, в резултат на четвъртото поредно заснемане "99% има тотална промяна на картата" и в момента с дюни се оказват всички имоти, с изключение на eдин имот, които "непрестанно са в дела с много от собствениците".

Тя твърди, че "умишлено не излизат никъде нещата" и ако не ровят "с познати и връзки", няма как да се доберат до тази информация.

"Толкова бързо искат да се случват нещата и толкова потайно."

"След всяко правителство - ново назначаване. Ако падне правителството - ново заснемане. Затворен кръг – по един-два пъти в годината ново заснемане", обобщава картината Гергана Димитрова. Така всеки един от собствениците се оказва възпрепятстван да прави каквото и да е.

С дюни или без дюни, цялата процедура по извършването на последното обследване на къмпинг "Каваци – Север" ще бъде оспорена в съда.

Един от експертите, участвали в последната комисия - доц. д-р Красимир Стоянов, преподавател в Югозападния университет, е написал в становище до министерството и областната управа в Бургас, че картата, изработена в края на месец август тази година, не е обективна и не пресъздава достоверно реалната обстановка.

"Ще се съдим. С МОСВ е назначено дело, все още дата няма. Те нямат право да има четвърто заснемане. Искаме четвъртото заснимане да бъде спряно", подчертава Гергана Димитрова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24