Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РУО връчи грамоти „Вярната посока“ в Международния ден на учителя

Регионалното управление на образованието в Бургас отличи за високи резултати в образователния процес учители и директори на детски и учебни заведения. Поводът е днешният Международен ден на учителя. Грамотата „Вярната посока“ е символ на високи ценности в образователната работа, както и за екипната работа, посочи Петя Петрова, началник на РУО. 

Гвардейци посрещаха преди влизане в залата за награждаване учители и директори на учебни и детски заведения от областта. Павлина Градишка, директор на гимназията по електротехника и електроника обясни:



„В знак на почит и уважение към учителите, момчетата са от 8 до 12 клас, IV Гвардейски отряд на Професионална гимназия по електротехника и електроника. С радост откликнахме да допринесем за празничната атмосфера на днешния ден, с поклон пред търпението и отдадеността на колегите. Точно такава отдаденост никъде другаде не се среща.“


Според Румяна Цветкова, заместник директор на учебната дейност в ОУ„Елин Пелин“ - Бургас:

„Днешният ден е прекрасен, чувствам се щастлива от моята професия, която упражнявам повече от 30 години. Всяка година за мен и за колегията се вдига националният флаг.“

Мартин Илиев от СУ „Епископ Константин Преславски“ посочи



„Този ден е изключително вдъхновяващ, защото е признание на обществото към труда на учителя в международен план. Радваме се, че в този ден получаваме под един особен поглед признание за труда ни, защото професията на учителя е изключително благородна още от времето на Възраждането. Тя е и изключително важна, защото работата на учителя не се вижда днес, а се вижда в бъдещето, и това е професия, която създава бъдещото поколение на България, как ще се развива нашата страна. 


За самата награда поясни началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Бургас Петя Петрова:

„Това е тази дата, която свързваме с миналото и осъзнатостта за необходимостта от определяне на статута на професията. Именно в този ден сме се събрали, за да поднесем своята признателност към хората, които имат смелостта и устойчивостта да пазят вярната посока. 



Тази награда „Вярната посока“ би била еквивалент на ангажираност, сътрудничество и стремеж към съвършенство. Първите, на които искам да благодаря са колегите експерти от отдел „Организационно методическа дейност и контрол“, за да мога да ги изненадам със символична подкрепа. Реших, че е добре в нашата структура да направим библиотека, в която всеки ще може да вземе книга и да я върне или да остави нова.


А началото бе поставено с връчване на ваучер за книга на всеки един експерт от този отдел“, уточни Петя Петрова. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31