Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха участниците във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

Победителите във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас бяха наградени на официална церемония в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Тазгодишното издание на литературната надпревара вдъхнови 148 автори от над 50 населени места, които писаха по темите: „Дървото, което разказваше приказки” /категория до 18 г./ и „Морето само смелите обича” /категория над 18 г./. Творбите – есе, разказ, фейлетон и стихотворение бяха оценени от жури в  състав:  Весела Джунджурова – главен юрисконсулт в „БМФ Порт Бургас”, Елка Василева – поет и журналист и  Николай Фенерски – белетрист, преводач, есеист и сценарист, носител на множество национални литературни награди. Сред официалните гости на събитието бе г-жа Диана Саватева – зам. кмет по култура, туризъм и спорт, която връчи някои от наградите.

Във възрастова група до 18 години се включиха 31 участници, най-малкият от които е Елеонора Паунова на 8 години от Стара Загора. Първа награда получи Даяна Дурчева на 17 години от Сопот за разказа „Пет урока от стария дъб”. На второ място се класира Алис Добрева на 9 години от Бургас, която участва в конкурса със стихотворение „Дървото, което разказва приказки”. Виктория Стоянова на 10 години от София взе трета награда за разказа „Дървото, което разказваше приказки”. Журито определи да бъде връчена и една поощрителна награда. Получи я Елена Георгиева на 11 години от Бургас за разказа „Морето чистач”.

В категория над 18 години участваха 117 автори, най-възрастният от които бе 82-годишната Денка Илиева от Ямбол. Първа награда бе присъдена на Никоела Иванова на 37 години от София за разказа „Дъщерята на капитана”.

Втора награда получи Даниела Кузманова също на 53 години от София за своя разказ „Гръцката монета”, а третото отличие взе Милена Белчева на 46 години от Варна за стихотворението “Оптимистично”. В тази категория журито присъди две поощрителни  награди. Те бяха връчени на бургазлийките Калина Тельянова за стихотворението „Пристанище Бургас” и Диляна Кирова за стихотворението „Саможертва”. Отличените участници в двете категории получиха парични награди, грамоти и книги.

Oткъси от отличените произведения бяха прочетени от актьора Дилян Николов, а със своите авторски песни своеобразен поздрав към всички участници поднесе певицата Юлиана Султанова.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Есенните литературни празници в Бургас

Есенните литературни празници се откриват днес в Дома на писателя в Бургас. Премиери на книги от поезия до криминална фантастика през целия месец октомври включва 28-то издание, организирано от сдружението на Бургаската писателска общност.    По традиция стартът на събитието ще бъде даден в първия ден на октомври, когато специален гост ще бъде..

публикувано на 01.10.24 в 10:50

Красимир Каракачанов представя новата си книга в Бургас

Красимир Каракачанов ще представи в Бургас новата си книга „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893 – 1944 г.)“ утре.  В научния труд на Каракачанов, който е д-р по международно право и международни отношения, са представени външнополитическата дейност на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) от създаването ѝ в..

публикувано на 30.09.24 в 21:07

Директорът на разградския театър Левон Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани с..

публикувано на 30.09.24 в 17:28

30-то издание на конкурса "Аз и моят град" предстои в Сливен

Община Сливен, в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович, организира за тридесети път традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“. Тази година конкурсът се посвещава на 190 години текстилна индустрия. Участниците са разделени в следните възрастови групи: деца до 7 години; І-ІІклас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ..

публикувано на 30.09.24 в 14:17

Поетичен диалог с Господ в дебютната стихосбирка на Екатерина Капрова

„Това си е между мен и Господ“ е заглавието на първата стихосбирка на Екатерина Капрова. Тя се появява след две книги с разкази „Роуз вълшебната ми кръстница“ и „Роуз и други вълшебни кръстници“, които критиците определят като „магически реализъм“. Журналист с дългогодишна практика, Капрова в момента отговаря за „Връзките с обществеността“  на..

обновено на 30.09.24 в 14:09
Мария Мутафчиева

Започва осмото издание на Националния поетичен конкурс „Непознати улици“

Националният поетичен конкурс „Непознати улици“ за осма поредна година предизвиква учениците от цялата страна да изпратят свои стихове на свободна тематика. В него могат да участват  пишещи момичета и момчета от VII до XII клас. Началото е поставено през 2012-та, когато излиза стихосбирка на Мария Мутафчиева с нейни ученически стихове...

публикувано на 30.09.24 в 12:30

Представят книгата на Агоп Мелконян "Душата на арменеца" в библиотеката

Последният труд на Агоп Мелконян под заглавие „Душата на арменеца:  Очерци за историята на арменската литература” ще бъде представен в Регионалната библиотеката на Бургас от 18.30 часа. Книгата включва лекциите на известния писател-фантаст, поет, журналист, преводач и преподавател като са представени основните етапи от развитието на..

публикувано на 30.09.24 в 09:41